JÓTANÁCSOK REGGELRE
Jógázzon!
Az emésztés javításának természetes módja egy-egy jógagyakorlat elvégzése. Reggeli után üljön a sarkára, kezeit helyezze a combjaira. A vállakat csavarja hátra és tolja lefelé: a lapockák így közelítenek egymáshoz, miközben kiemelkedik a mellkas, javul a légzés és nyúlik a háti szakasz. Lehetőség szerint 10 percig maradjon ebben a pozitúrában.
Ébressze fel emésztőrendszerét forró vízzel és citrommal!
Ha úgy érzi, képtelen a napot meleg citromos vízzel indítani, ihat zöld teát citrommal. A citromban található citromsav az emésztőrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép egyéb savakkal, enzimekkel, természetes módon támogatva az emésztést. Segíti a szervezet méregtelenítését, puffadásgátló, a benne található vitaminok és ásványi anyagok gyorsítják a zsírégetést. Pektintartalmának köszönhetően – ami a vízzel elegyedve kocsonyaszerűvé válik – fokozza a telítettségérzést.
A DÉLELŐTTI ÓRÁKRA
Egyen trópusi gyümölcsöt!
A trópusi gyümölcsök olyan enzimeket tartalmaznak – bromelaint és papaint –, amelyek gyorsítják és megkönnyítik az emésztést. Fogyassza a gyümölcsöket – papayát, ananászt – önmagukban vagy készítsen belőlük kókusztejjel turmixot.
MIT FIGYELJEN DÉLBEN?
Rágcsáljon gyömbért!
A gyömbért már az ókorban is használták emésztési problémákra, puffadás megszüntetésére. Akkor is segít, ha a gyomorpanaszokat stressz okozza, mert az idegeket is nyugtatja. Ízesítheti ételeit gyömbérrel, de egy-egy kis darabot bátran el is rágcsálhat. Íze, illata intenzív, ha erősnek találja, fogyassza teaként.
Próbáljon új ízeket!
A quinoa Dél-Amerikában az egyik legnépszerűbb táplálék magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően. Fehérjedús gabonaféle, magas rosttartalma miatt hatásos béltisztító. Mivel az íze semleges, megfelelő fűszerezéssel remek főétel készíthető belőle. Fogyasszon mindennap egy adagot.
DÉLUTÁNI TIPP
Nassoljon egészségesen!
A mértékletes uzsonnára szükség van, hiszen ha több mint négy-öt óra telik el két evés között, egy ésszerű nassolás segíthet egyenletesen tartani a vércukorszintet. Egyen olajos magvakat, amelyek telítetlen zsírsavakban gazdagok, csökkentik a koleszterinszintet és védik az érrendszert is. A nyers zöldségek – paradicsom, paprika, zeller, répa, uborka – szintén jó választást jelentenek. Az alma, málna, körte rostban gazdag gyümölcsök, ezek is segítenek a haspuffadás elkerülésében.
HOGYAN ZÁRJA A NAPOT?
Válasszon könnyű vacsorát!
Spárga és hal, esetleg csirkemellfilé – tökéletes vacsora. A spárga serkenti az emésztést és elősegíti a jótékony baktériumok elszaporodását a szervezetben, a fehérje pedig tovább erősíti a haskarcsúsító hatást.
Hagyja ki a desszertet!
A zsíros, cukros ételek okozhatnak puffadást, akárcsak a mesterséges édesítőszerek. A legjobb, ha kevés magas rosttartalmú friss gyümölcsöt eszik, és este sem feledkezik meg a vízivásról. Így biztosan megelőzheti a haspuffadást.
Óvatosan az alkohollal!
Legyen szó akár egy pohár borról vagy egy izgalmas nyári koktélról, az ital elfogyasztása után előfordulhat, hogy úgy érzi, dagad a hasa. Az alkohol emésztési problémákat okozhat, a koktéloknál pedig a cukor jelenthet problémát. A megoldás: álljon ellen a kísértésnek, és a vacsorához is igyon citromos, lime-os szénsavmentes ásványvizet, melyet kis mentával is megbolondíthat.