A „lapos has” a legtöbb ember számára hosszú távú célkitűzés, amiért keményen megdolgoznak nap mint nap. Nyáron, a szabadság előtt azonban még az is a hasára fókuszál, aki egyébként nem foglalkozik a pluszkilókkal, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány miatti kellemetlen puffadással. Néhány tipp, hogy pár nap alatt lapos hasat varázsoljon magának.

Kerülje el a haspuffadást!

JÓTANÁCSOK REGGELRE

Jógázzon!

Az emésztés javításának természetes módja egy-egy jógagyakorlat elvégzése. Reggeli után üljön a sarkára, kezeit helyezze a combjaira. A vállakat csavarja hátra és tolja lefelé: a lapockák így közelítenek egymáshoz, miközben kiemelkedik a mellkas, javul a légzés és nyúlik a háti szakasz. Lehetőség szerint 10 percig maradjon ebben a pozitúrában.

Ébressze fel emésztőrendszerét forró vízzel és citrommal!

Ha úgy érzi, képtelen a napot meleg citromos vízzel indítani, ihat zöld teát citrommal. A citromban található citromsav az emésztőrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép egyéb savakkal, enzimekkel, természetes módon támogatva az emésztést. Segíti a szervezet méregtelenítését, puffadásgátló, a benne található vitaminok és ásványi anyagok gyorsítják a zsírégetést. Pektintartalmának köszönhetően – ami a vízzel elegyedve kocsonyaszerűvé válik – fokozza a telítettségérzést.

A DÉLELŐTTI ÓRÁKRA

Egyen trópusi gyümölcsöt!

A trópusi gyümölcsök olyan enzimeket tartalmaznak – bromelaint és papaint –, amelyek gyorsítják és megkönnyítik az emésztést. Fogyassza a gyümölcsöket – papayát, ananászt – önmagukban vagy készítsen belőlük kókusztejjel turmixot.

MIT FIGYELJEN DÉLBEN?

Rágcsáljon gyömbért!

A gyömbért már az ókorban is használták emésztési problémákra, puffadás megszüntetésére. Akkor is segít, ha a gyomorpanaszokat stressz okozza, mert az idegeket is nyugtatja. Ízesítheti ételeit gyömbérrel, de egy-egy kis darabot bátran el is rágcsálhat. Íze, illata intenzív, ha erősnek találja, fogyassza teaként.

Próbáljon új ízeket!

A quinoa Dél-Amerikában az egyik legnépszerűbb táplálék magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően. Fehérjedús gabonaféle, magas rosttartalma miatt hatásos béltisztító. Mivel az íze semleges, megfelelő fűszerezéssel remek főétel készíthető belőle. Fogyasszon mindennap egy adagot.

DÉLUTÁNI TIPP

Nassoljon egészségesen!

A mértékletes uzsonnára szükség van, hiszen ha több mint négy-öt óra telik el két evés között, egy ésszerű nassolás segíthet egyenletesen tartani a vércukorszintet. Egyen olajos magvakat, amelyek telítetlen zsírsavakban gazdagok, csökkentik a koleszterinszintet és védik az érrendszert is. A nyers zöldségek – paradicsom, paprika, zeller, répa, uborka – szintén jó választást jelentenek. Az alma, málna, körte rostban gazdag gyümölcsök, ezek is segítenek a haspuffadás elkerülésében.

HOGYAN ZÁRJA A NAPOT?

Válasszon könnyű vacsorát!

Spárga és hal, esetleg csirkemellfilé – tökéletes vacsora. A spárga serkenti az emésztést és elősegíti a jótékony baktériumok elszaporodását a szervezetben, a fehérje pedig tovább erősíti a haskarcsúsító hatást.

Hagyja ki a desszertet!

A zsíros, cukros ételek okozhatnak puffadást, akárcsak a mesterséges édesítőszerek. A legjobb, ha kevés magas rosttartalmú friss gyümölcsöt eszik, és este sem feledkezik meg a vízivásról. Így biztosan megelőzheti a haspuffadást.

Óvatosan az alkohollal!

Legyen szó akár egy pohár borról vagy egy izgalmas nyári koktélról, az ital elfogyasztása után előfordulhat, hogy úgy érzi, dagad a hasa. Az alkohol emésztési problémákat okozhat, a koktéloknál pedig a cukor jelenthet problémát. A megoldás: álljon ellen a kísértésnek, és a vacsorához is igyon citromos, lime-os szénsavmentes ásványvizet, melyet kis mentával is megbolondíthat.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink