A felesleges kilóknak megvan az a rossz tulajdonságuk, hogy nem mindig oszlanak el egyenletesen. Aki szerencsés alkat, egyformán hízik hasra, csípőre, fenékre, karra, lábra, sőt mellre is. A kevésbé szerencsések azonban a felesleg nagy részét a csípőjükön, combjukon vagy éppen a hasukon raktározzák. Márpedig a hasi elhízás nagyon veszélyes az egészségre nézve.

Így gyilkolja az egészséget a hasi elhízás

A felesleges zsírraktár szinte minden esetben a helytelen táplálkozás következménye. A túl sok cukros, zsíros étel fogyasztása és a mozgáshiány automatikusan súlygyarapodáshoz vezet. A képlet egyértelmű, nincs semmi varázslat: ha több kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyit elégetünk, a kilók szaporodnak. A hasi elhízáshoz rossz kalóriákat kell magunkhoz vennünk, így finomított cukrot, finomított lisztet, tartósított élelmiszereket, félkész vagy gyors ételeket. A transzzsírsavak, az adalékanyagok, a tartósítószerek elakadnak a bélnyálkahártyákban, nagy részük fel sem tud szívódni, ezért zsír formájában szépen lerakódnak a hason.
Különösen veszélyesek a magas sótartalmú ételek. A szervezet ugyanis a nátriumot a hasi területekre építi be. A só azonban megköti a vizet, amely akár 3 liter vízfelesleget is okozhat. A vizet a zsírsejtek elraktározzák, így gyakorta a hasi zsírszövet akár 8-10 százaléka is állhat vízből. Ha ezt a mennyiséget eltávolítanánk a testből, a has is kisebb, és a testsúly is legalább 2-3 kilóval kevesebb lenne. A sófogyasztást tehát érdemes minimalizálni, ha csökkenteni szeretnénk a hasi elhízás okozta egészségügyi kockázatokat. Nem csak arra kell ügyelnünk, hogy az asztali sót kevesebbszer használjuk étkezések közben. Kerülnünk kell a sós vagy rejtett sót tartalmazó ételek fogyasztását. Rengeteg rejtett só van például az előre csomagolt felvágottakban, kolbászokban, pizzákban, zacskós, tasakos ételekben, bögrés levesekben. De legalább ennyire bővelkedik sóban a grillcsirke, a hamburger vagy a gyorséttermekben kapható sült burgonya is.

Szabaduljon meg a sótól

A legkönnyebben úgy tisztíthatja meg szervezetét a lerakódott sótól, ha pár napig többnyire zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, valamint sómentes ételeket. Egyen sok gyümölcsfélét, zöldségeket, lehetőleg nyersen. Kerüljön minden sófélét, a konyhai asztali sót, a chipseket, a rágcsálnivalókat, sőt, még az édességeket is. Szigorúan természetes ételeket vegyen magához. Fogyaszthat párolt hús- vagy halféleséget, de ne használjon az elkészítéséhez sót, sőt, tasakos, üveges fűszerkeverékeket sem, mert azok is bővelkednek sóban. Pár nap alatt megtisztíthatja a szervezetét.

Azonban nem csak a rosszul megválasztott élelmiszerek okoznak hasi elhízást. Komoly kutatások folynak annak felderítésében, miért van az, hogy ugyanolyan táplálkozás mellett egyesek hasra, mások egyenletesen híznak. Az már biztos, hogy komoly genetikai tényezők is állnak a háttérben. Ha ugyanis egy családban a szülőknek legalább az egyik fele hasi elhízott, 40-50 százalék az esély arra, hogy a gyermekei is hasi elhízottak lesznek.
Sajnos, a hason lerakódott zsírszövet teljesen másként működik, mint az egyenletesen eloszló súlyfelesleg. Még az is előfordulhat, hogy valakinek normális a testtömegindexe, ám ennek ellenére tekintélyes sörhassal rendelkezik. Ilyen esetben a BMI-index ne tévesszen meg senkit. A hasi zsírpárnák súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek, és nagy esély van a cukorbetegség kialakulására is. A zsír ugyanis nem csak a bőr alatt telepedhet meg, hanem elhelyezkedhet a szövetek között is, ezzel is károsítva a belső szerveket és akadályozva a munkájukat. Zsírosodhat a máj és a lép, valamint zsír rakódhat le az érfalakon is. Így súlyos szervi funkciózavar jelentkezhet, valamint érszűkület, szívroham is bekövetkezhet.

has, elhízás, zsír

Fotó: shutterstock

Agybaj
A legújabb kutatások szerint nem csak a már említett egészségügyi kockázatokkal kell számolniuk a hasi elhízással küszködőknek. A hasi zsírpárnák súlyos agyi funkciózavarokhoz is vezethetnek, ezáltal könnyebben előidézhetnek időskori elbutulást, feledékenységet. Súlyosabb esetekben akár teljes emlékezetvesztést is okozhatnak.

Ha szeretnénk megszabadulni a hasi zsírpárnáktól, akkor alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú diétát kell választanunk. A monodiéták vagy a villámkúrák nem kedveznek a hasi zsírpárnák eltüntetésének, ugyanis a hirtelen fogyás nem a hasi zsírból történik. Hiába csökken az ember súlya, a hasi zsírpárnák azok, amelyek a legutoljára tűnnek el. Érdemes megmérni a súlyunk mellett a hasunk körfogatát is. Nők esetében 80, férfiak esetében a 94 centiméteres hasi körfogat a maximálisan megengedett egészséges határ. Ezen érték fölött már számolnunk kell az említett kockázatokkal.

Megfelelő étrend és mozgás

A diéta során csökkentenünk kell a szénhidrátok bevitelét, vagyis kevesebb pékárut, tésztát, gabonafélét kellene fogyasztanunk, előnyben részesítve a teljes kiőrlésű termékeket. Zsír helyett a főzéshez olívaolajat használjunk, de azt is korlátozott mennyiségben. Válasszuk a kevésbé zsíros húsokat és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Kerüljük a túlzott sófogyasztást, és lehetőleg minél kevesebb fehér lisztből készült terméket vegyünk magunkhoz. Helyezzünk nagy hangsúlyt a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Ezeket naponta ötször iktassuk be az étrendbe.

Nagyon fontos a fogyás szempontjából a testmozgás is. Az alacsony szénhidráttartalmú és zsírszegény diéta mellett elősegíthetjük a fogyást heti 2-3 alkalommal beiktatott zsírégető mozgással. Mivel nagy hassal – vagy akár csak egy sörpocakkal – nehéz mozogni, könnyű mozgásformát válasszunk. A legjobb, ha eleinte csak sétával vagy gyorsgyaloglással próbálkozunk. Az egy helyre koncentrált zsírtömeget nehéz cipelni, ha megerőltetjük az izmainkat, súlyos izomláz, rándulás, húzódás, ficam is lehet a következménye. Sőt, ügyelni kell a térdek terhelésének minimalizálására is. Tehát könnyű séta, később gyorsgyaloglás. A legjobb mozgásforma az úszás, amely egyáltalán nem terheli meg sem az izmot, sem a csontokat, ellenben jót tesz az ízületeknek, a tüdőnek és remek zsírégető hatású sport.

4 gyakorlat medicinlabdával, hogy megdolgoztassa a hasizmát

Testzsír! Sok fogyni vágyó nem méri, pedig komoly jelentése van!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink