C-vitamin
Fontos szerepet játszik a kollagén előállításában. A bőr 80 százaléka kollagénből épül fel: a kollagén strukturális fehérje, ami erőt ad a szöveteknek, biztosítja a bőr szerkezetének feszességét. Az elasztin – a bőr másik fontos anyaga – rugalmassá és puhává varázsolja a bőrt. E két anyag segít csökkenteni a ráncok megjelenését, lassítani a bőr öregedési folyamatát. C-vitamin hiányában a kollagén szintje jelentősen visszaesik, a kötőszövet és az erek meggyengülnek.
JÓ C-VITAMIN- FORRÁS: a citrusfélék, a paprika, a papaya, a kelkáposzta, az eper, a goji bogyó, a spenót és a savanyú káposzta.
E-vitamin
Erős antioxidáns, véd a szabad gyökök bőrkárosító hatásától. Zsírban oldódó, ezért képes a bőr mélyebb, zsírosabb rétegeibe is eljutni, így maximális védelmet nyújt. Ezekben a rétegekben ugyanis nagy mennyiségű kollagén található, amely biztosítja a bőr szerkezetének rugalmasságát, feszességét, sértetlenségét. A kollagén itt viszont már ki van téve a különböző molekulák támadásának, ami a bőr ráncosodásához, „szürküléséhez” vezethet. Az E-vitamin támogatja az immunrendszert, gyorsítva a különböző fertőzéses bőrbetegségek, gyulladások gyógyulását.
JÓ E-VITAMIN- FORRÁS: a növényi olajok (napraforgó-, szója-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj), a búzacsíra és egyéb gabonacsírák, zöldnövények, avokádó, gabona magvak, máj és tojás.
A-vitamin
Régóta használt tápanyag a bőrgyógyászati kezelésekben: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr védelmi funkciójának kialakításában. Az A-vitamin biológiai hatásait természetes származékai, a retinoidok révén éri el. Segíti a sejtek megújulását: eltávolítja az elhalt hámsejteket, és támogatja az új, egészséges sejtek létrejöttét. Csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.
JÓ A-VITAMIN- FORRÁS: a tojás, a máj, a répa, az édesburgonya, a kelkáposzta, a sütőtök, a cékla.
Ómega 3 zsírsavak
Ómega 3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, elősegítve a vérkeringést a fejbőrön, amely nélkülözhetetlen a haj és a fejbőr egészségéhez. Segít helyreállítani a környezeti hatások (szél, napsugárzás, füst, vegyi anyagok) okozta károkat.
JÓ ÓMEGA 3 ZSÍRSAVFORRÁS: a lazac, a dió, a marhahús.
Vas
Vas hiányában a hajszálak meggyengülnek, törékennyé válnak, mert nem jutnak elég oxigénhez a hajhagymák.
JÓ VASFORRÁS: a mák, a cékla, a spenót, a savanyú káposzta, a fokhagyma, a mogyoró, a dió, a zabpehely, a csipkebogyó, a ribiszke, a cseresznye, a meggy, a bab, a borsó, a lencse, a sóska és a petrezselyem zöldje.