A ragyogó bőr és az egészséges haj csak álom marad, ha a szervezete nem jut megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz. A legfontosabb bőr- és hajszépítők listája, amelyek elengedhetetlenek a szépségért.

Vitaminok a szépségért

C-vitamin

Fontos szerepet játszik a kollagén előállításában. A bőr 80 százaléka kollagénből épül fel: a kollagén strukturális fehérje, ami erőt ad a szöveteknek, biztosítja a bőr szerkezetének feszességét. Az elasztin – a bőr másik fontos anyaga – rugalmassá és puhává varázsolja a bőrt. E két anyag segít csökkenteni a ráncok megjelenését, lassítani a bőr öregedési folyamatát. C-vitamin hiányában a kollagén szintje jelentősen visszaesik, a kötőszövet és az erek meggyengülnek.

JÓ C-VITAMIN- FORRÁS: a citrusfélék, a paprika, a papaya, a kelkáposzta, az eper, a goji bogyó, a spenót és a savanyú káposzta.

E-vitamin

Erős antioxidáns, véd a szabad gyökök bőrkárosító hatásától. Zsírban oldódó, ezért képes a bőr mélyebb, zsírosabb rétegeibe is eljutni, így maximális védelmet nyújt. Ezekben a rétegekben ugyanis nagy mennyiségű kollagén található, amely biztosítja a bőr szerkezetének rugalmasságát, feszességét, sértetlenségét. A kollagén itt viszont már ki van téve a különböző molekulák támadásának, ami a bőr ráncosodásához, „szürküléséhez” vezethet. Az E-vitamin támogatja az immunrendszert, gyorsítva a különböző fertőzéses bőrbetegségek, gyulladások gyógyulását.

JÓ E-VITAMIN- FORRÁS: a növényi olajok (napraforgó-, szója-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj), a búzacsíra és egyéb gabonacsírák, zöldnövények, avokádó, gabona magvak, máj és tojás.

A-vitamin

Régóta használt tápanyag a bőrgyógyászati kezelésekben: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr védelmi funkciójának kialakításában. Az A-vitamin biológiai hatásait természetes származékai, a retinoidok révén éri el. Segíti a sejtek megújulását: eltávolítja az elhalt hámsejteket, és támogatja az új, egészséges sejtek létrejöttét. Csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.

JÓ A-VITAMIN- FORRÁS: a tojás, a máj, a répa, az édesburgonya, a kelkáposzta, a sütőtök, a cékla.

Ómega 3 zsírsavak

Ómega 3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, elősegítve a vérkeringést a fejbőrön, amely nélkülözhetetlen a haj és a fejbőr egészségéhez. Segít helyreállítani a környezeti hatások (szél, napsugárzás, füst, vegyi anyagok) okozta károkat.
JÓ ÓMEGA 3 ZSÍRSAVFORRÁS: a lazac, a dió, a marhahús.

Vas

Vas hiányában a hajszálak meggyengülnek, törékennyé válnak, mert nem jutnak elég oxigénhez a hajhagymák.

JÓ VASFORRÁS: a mák, a cékla, a spenót, a savanyú káposzta, a fokhagyma, a mogyoró, a dió, a zabpehely, a csipkebogyó, a ribiszke, a cseresznye, a meggy, a bab, a borsó, a lencse, a sóska és a petrezselyem zöldje.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink