Ilyenkor nyáron szinte mindenkiben fölébred a vágy, hogy kimenjen a szabadba sütkérezni, magába szívni a friss illatokat, gyönyörködni a megújuló természetben, és nem utolsó sorban, hogy megmozgassa magát.

A legjobb tippek, hogy merre indulj kerékpárral

A kerékpározás ideális egy pár órás kiruccanás erejéig is, de hosszabb utakat is bátran tervezhetünk. A biciklizésben az a jó, hogy különösebb szervezés nélkül is érdemes felkerekedni akár kisgyerekekkel is, amikor is főpróbát tarthatunk, milyen is lenne egy komolyabb túra, ha belevágnánk. Kiderül, mi mindenre lehet szükségünk, ki mennyit bír, mik az egyéni igények. Ha mindez arra sarkall, hogy bátran álmodhatunk merészebbet is, irány a bringatúra!

De hova?

A főváros környékiek számára a legkedveltebb célpont a Dunakanyar – Vác – Szob útvonal (44 km), mely jobbára a Duna mellett halad, többször érintve a Duna – Ipoly Nemzeti Park területét. Nincsenek számottevő szintkülönbségek, és útközben számos természeti látnivalóban gyönyörködhetünk.

Tavirózsa-tanösvény

Keszthelytől Hévízen át Alsópáhokig húzódik. Hangulatos erdei utakon haladhatunk végig, s a jól kiépített ösvény a gyerekeknek sem okoz nehézséget (kb. 20 km)

Kis-Balaton kerékpárútvonal

A Zalakarosról induló túra 30 km-es távjával könnyen felvállalható kisgyerekes családok számára is. A Tüskevár helyszíne ma is sok izgalmat rejt, a Kányavári-szigeten egy tanösvényen is végigmehetünk.

Tisza-tó környéke

Poroszlóból indul a kb. 55 km-es túra. Érdemes megállni útközben Tiszaberzsben, ahol megnézhetjük a kastélyokat illetve az Árpád-kori romkertet.

Irány a Fertő-tó

A legjobban kiépített kerékpárút-hálózat a Fertő tavi (500 km!). Ennek nagyobbik része Ausztria területére esik. Összesen 11 családbarát és sportolásra alkalmas kerékpárút közül választhatunk. Érdemes több napra is tervezni, ha ezt az úti célt választjuk. Most különös aktualitása van a Cseresznyevirágzás-kerékpárútnak (45 km), ahol a szőlőskertek közt nyíló cseresznye- és mandulafák emlékezetes látványt nyújtanak.

kerékpár, bringa, bicikli

Fotó: Shutterstock

Tipp:

Nagyobb túra előtt, főleg ha régóta a tárolóban porosodott a biciklink, érdemes szakemberrel átnézetni, hogy minden rendben van-e. Létezik kerékpár- és kerékpáros-biztosítás, ami éves időtartamra szól, és a következő hasznos dolgokat nyújtja: tanácsadás, költségvállalás, szakemberhez irányítás, lopáskár.

Egy kis KRESZ nem árt

  • a KRESZ szerint kötelező az első és hátsó lámpa, ill. sötétedéstől a fényvisszaverő ruha
  • a bukósisak nálunk nem kötelező, de ajánlott
  • egy kerékpáron egy felnőtt csak egy 10 év alatti gyereket szállíthat megfelelő gyerekülésben (csomagtartón tilos!)
  • KRESZ összefoglaló az interneten: http://kerekparosklub.org/navigacio/publikaciok

Biciklis túlélőkészlet tartalma:

  • láthatósági mellény
  • biciklis szerszámkészlet (akkor is, ha nem mi fogjuk szerelgetni…), pótbelső, pumpa
  • elsősegélycsomag (ragtapasz, steril géz, jód vagy Betadine, ez utóbbi nem csíp!)
  • kerékpárlakat
  • naptej
  • esetleg váltás póló, esőkabát

Fontos! Legyen nálunk elegendő innivaló, mert ilyenkor jóval nagyobb a szervezet folyadékigénye! Praktikusak a müzliszeletek és hasonló rágcsálnivalók, mert útközben is feltöltenek energiával, nem olvadnak, és egészségesek.

Hozzászólások

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.