Ma már nem kell feltétlenül órákig a napon izzadni vagy szoláriumba járni, hogy úgy nézzünk ki, mint aki most jött vissza a tengerpartról!

Önbarnítás profin: Mit? Hogyan? Hányszor?

Egyre népszerűbbek az önbarnító termékek: a használatukkal elkerülhetjük az UV sugárzás káros hatásait, ezenfelül a bőr egyes részeinek pigmentkülönbségeit is mérsékelhetjük.

Nem mindegy, milyen készítményt választunk!

A termékben két összetevőt érdemes keresni: a dihidroxiacetont (DHA) és az erit­ru­lózt. Ha legalább az egyiket tartalmazza a készítmény, akkor beszélhetünk valódi önbarnítóról. Ha a termékösszetétel végén csak és egy szám­sor (Co­lor Index) szerepel, az azt jelenti, hogy a készítmény csak színezi a bőrt, de valójában nem barnítja. Ez olyan szempontból problémás, hogy, mint egy alapozó, hamar lekopik a szín, és összefoghatja a fehérneműt is

– részletezte dr. Kelen Ákos szakgyógyszerész.

Mire kell ügyelni?

Az otthoni önbarnítás vonzó ötletnek tűnik, de nem árt alaposan felkészülni, mielőtt belevágunk.

– Bőrradírozás után, epilált vagy borotvált testfelületen egyenletesen kell eloszlatni az önbarnító készítményt, odafigyelve, hogy a hajlatokban ki legyen feszítve a bőr. Az arcnál érdemes a hajtövek alá is kenni az önbarnítóból, az egyenletes hatás érdekében. Miután felvittük a terméket, a kezet nagyon alaposan meg kell mosni, nehogy a körmök alatt is besötétedjen a bőr. Nagyjából 3-5 óra alatt játszódik le az a természetes biokémiai folyamat, ami a barnaságot eredményezi, és 3-5 naponta érdemes újra alkalmazni a készítményt, hogy fenntartsuk a kívánt színt – árulta el dr. Kelen, majd az önbarnítással kapcsolatos tévhitekre is kitért. – Mivel a készítmény használata után ténylegesen úgy néz ki a bőr, mintha napbarnított lenne, gyakran hiszik, hogy az így kapott szín UV-védelmet ad, azonban ez nem igaz, könnyen le lehet égni. Az is gyakori tévhit, hogy a termék bőrre történő felvitelét követően rögtön látszik az eredmény; valójában a tényleges önbarnítók esetében el kell telnie pár órának, hogy kialakuljon a kívánt bőrszín.

Ami nagyon fontos: ha tehetjük, válasszunk tartósítószer- és színező­anyag-­mentes terméket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.
Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.
Egészséges diéta akkor is, ha nincs pénzed szuperfoodokra
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étkezés csak drága alapanyagokkal, különleges porokkal és egzotikus magvakkal működik. De ez tévhit. Ha tudatos vagy, akkor szuperfoodok nélkül is tudsz jól enni, sőt, akár sokkal táplálóbban és olcsóbban is. Az egészséges diéta nem pénz kérdése – hanem szemléletmódé.
Ezért ne tépd ki a kertedből: a kék virág, ami beindítja a fogyást
A kert szélén is ott virít, mégis alig ismerjük: a mezei katáng nemcsak gyönyörű, de természetes méregtelenítő, anyagcsere-serkentő és fogyást támogató növény. Ismerd meg közelebbről ezt az „álcázott” szuperélelmiszert!