Ma már nem kell feltétlenül órákig a napon izzadni vagy szoláriumba járni, hogy úgy nézzünk ki, mint aki most jött vissza a tengerpartról!

Önbarnítás profin: Mit? Hogyan? Hányszor?

Egyre népszerűbbek az önbarnító termékek: a használatukkal elkerülhetjük az UV sugárzás káros hatásait, ezenfelül a bőr egyes részeinek pigmentkülönbségeit is mérsékelhetjük.

Nem mindegy, milyen készítményt választunk!

A termékben két összetevőt érdemes keresni: a dihidroxiacetont (DHA) és az erit­ru­lózt. Ha legalább az egyiket tartalmazza a készítmény, akkor beszélhetünk valódi önbarnítóról. Ha a termékösszetétel végén csak és egy szám­sor (Co­lor Index) szerepel, az azt jelenti, hogy a készítmény csak színezi a bőrt, de valójában nem barnítja. Ez olyan szempontból problémás, hogy, mint egy alapozó, hamar lekopik a szín, és összefoghatja a fehérneműt is

– részletezte dr. Kelen Ákos szakgyógyszerész.

Mire kell ügyelni?

Az otthoni önbarnítás vonzó ötletnek tűnik, de nem árt alaposan felkészülni, mielőtt belevágunk.

– Bőrradírozás után, epilált vagy borotvált testfelületen egyenletesen kell eloszlatni az önbarnító készítményt, odafigyelve, hogy a hajlatokban ki legyen feszítve a bőr. Az arcnál érdemes a hajtövek alá is kenni az önbarnítóból, az egyenletes hatás érdekében. Miután felvittük a terméket, a kezet nagyon alaposan meg kell mosni, nehogy a körmök alatt is besötétedjen a bőr. Nagyjából 3-5 óra alatt játszódik le az a természetes biokémiai folyamat, ami a barnaságot eredményezi, és 3-5 naponta érdemes újra alkalmazni a készítményt, hogy fenntartsuk a kívánt színt – árulta el dr. Kelen, majd az önbarnítással kapcsolatos tévhitekre is kitért. – Mivel a készítmény használata után ténylegesen úgy néz ki a bőr, mintha napbarnított lenne, gyakran hiszik, hogy az így kapott szín UV-védelmet ad, azonban ez nem igaz, könnyen le lehet égni. Az is gyakori tévhit, hogy a termék bőrre történő felvitelét követően rögtön látszik az eredmény; valójában a tényleges önbarnítók esetében el kell telnie pár órának, hogy kialakuljon a kívánt bőrszín.

Ami nagyon fontos: ha tehetjük, válasszunk tartósítószer- és színező­anyag-­mentes terméket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

42 kilót adott le Reni, az ötgyermekes anyuka: Vékonyabb vagyok, mint kamaszkoromban
Öt gyerek után jobb formában, mint valaha? Reni megcsinálta, ráadásul szenvedés nélkül, fenntarthatóan, és úgy, hogy az egészségével is minden rendben van. Ehhez pedig szinte fele súlyára fogyott le.
A legjobb gyógyteák, hogy könnyebben elfelejtsd a stresszt
A népi gyógyászat már évezredek óta ismeri és igen nagyra becsüli a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. A természet csodái csökkentik a szorongást, elűzik a stresszt, enyhítik a fejfájás tüneteit és elősegítik a pihentető alvást.
Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is
Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.
Leállt a fogyásod? Mutatjuk, hogyan indítsd el újra
Kitartóan diétázol, de egy idő után leállt a fogyás, meg sem mozdul a mérleg nyelve? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb ételhez. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá tenned és enned!
A magyar mérnök, aki 4 év alatt biciklizte körbe a Földet
Ha már a Földet körbebiciklizte, a Szent György-hegyet és Hegymagast sem hagyhatta ki Illés Adorján, aki a közelmúltban a helyi Piactéren tartott élménybeszámolót egészen elképesztő utazásáról.
Őszi vitaminsaláták, ha szeretnél több zöldséget enni
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
A zeller a diétás zöldségek királynője! Így használd fel, ha fogyni akarsz
Az egyik legegészségesebb zöldség a súlycsökkentő diétához nem más, mint a zeller. Ez a zöldség szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít a zeller.
Paprikaparádé - 6 paprika, amiből érdemes többet enni!
Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.