Ha diétázunk, gyakran hiányzik a ropogtatás élménye, amit legtöbben chips vagy sós rágcsák formájában pótolnánk. Ezek azonban általában tele vannak zsírral és kalóriával. A jó hír az, hogy van egy sokkal egészségesebb, alakbarát alternatíva: a házi répachips. Rostban gazdag, vitaminokban bővelkedik, kalóriaszegény, és percek alatt elkészül.
Miért érdemes répachipset készíteni?
- Kalóriaszegény: 100 gramm répa mindössze körülbelül 40 kalóriát tartalmaz.
- Vitaminbomba: magas A-vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogatja a szem és a bőr egészségét.
- Diétás alternatíva: a burgonyachipsszel ellentétben nem bő olajban készül.
- Gyors és egyszerű: sütőben vagy forrólevegős sütőben 15–20 perc alatt elkészül.
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 3 közepes sárgarépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál só
- fél teáskanál füstölt paprika (opcionális)
- ízlés szerint csipet fokhagymapor vagy chili
Elkészítés
A répát alaposan mosd meg, hámozd meg, majd zöldséghámozóval vagy mandolinnal vágd nagyon vékony szeletekre. Egy tálban forgasd össze az olívaolajjal és a fűszerekkel. Bélelt tepsire terítsd szét a répaszeleteket egy rétegben. Süsd 160 °C-on kb. 15–20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Fontos, hogy közben figyeld, nehogy megégjenek. Vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig hűlni. Hűlés közben még ropogósabb lesz.
Tipp
- Forrólevegős sütőben (airfryerben) még kevesebb olajjal is elkészíthető.
- Különösen finom joghurtos vagy hummuszos mártogatóssal tálalva.
A házi répachips ideális választás mindazoknak, akik diétáznak, de nem szeretnének lemondani a nassolás öröméről. Könnyen elkészíthető, finom, és jóval egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos chipsek helyett.