A cukkini kétség kívül a legjobb diétás zöldség! Szinte egyáltalán nincs benne szénhidrát, állományának zömét víz és rostok teszik ki. Fantasztikusan jól lehet alkalmazni fogyókúrás étrendekbe, a fönt említett okok miatt gyakorlatilag mennyiségi megkötés nélkül. Néhány praktikával a veszélyesen hizlaló sült krumplit, a pizzát, sőt akár a tésztát, de még a süteményekbe kerülő lisztet is kiválthatod vele. Nincs még egy ilyen sokoldalú és diétabarát finomság.
Hozzávalók:
- 4 kisebb cukkini, hosszában felvágva
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1/2 tk. kakukkfű
- 1/2 tk. oreganó
- 1/2 tk. bazsalikom
- 1/4 tk. fokhagymapor
- só, bors
- 2 ek. olívaolaj
- kevés friss petrezselyem, finomra vágva
Így készítsd:
Kapcsold be a sütőt 200 fokra, bélelj ki sütőpapírral egy tepsit. Keverd össze egy tálkában a parmezánt és a fűszereket. Sorakoztasd a cukkinit a tepsire és szórd meg bőven a parmezános főszerkeverékkel. Mehet is a sütőbe! 10 percig légkeveréssel magas hőmérsékleten süsd, majd a végén 2 percig csak pirítsd. Frissen forrón, finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáld!
Ez a titka:
A cukkini a hirtelen hó hatására kívülről szépen megpirul, de belül nem „fő” meg, nem esik össze, nem lesz puha. A rásült fűszeres sajttól viszont isteni íze lesz! Tökéletes diétás köret, amit mindenki imád!