A zöldség, amely minden háztartásban megtalálható, nem véletlenül, de inkább mellék-, mint főszereplő a konyhánkban. Egészségügyi hatását azonban nem szabad alábecsülni!

Ne becsüljük alá: ezért fontos a petrezselyemzöld gyakori fogyasztása! 

A petrezselyemzöld a „kicsi, de erős” klasszikus megtestesítője: e szerény kis növény nem véletlenül lett a gasztronómiánk fontos része, hiszen remek fűszernövény és sokoldalú orvosság is egyben. Gyógyhatásait felismerték már az ókorban előszeretettel használták a görögök és a rómaiak is, de igazán széles körben a középkorban terjedt el, amikor Nagy Károly parancsba adta, hogy más gyógynövényekkel egyetemben termesszék. Ma már a legtöbb konyhakertben megtalálható, de terem vadon is. Gyűjtés közben azonban legyünk óvatosak, ugyanis a növény eléggé hasonlít a mérgező foltos bürökhöz.

Univerzális csodaszer: a petrezselyemzöld

A petrezselyemzöld egész évben hozzáférhető, mivel fagyasztva és szárítva is eltehetjük. De legjobb, ha frissen, tavasszal fogyasztjuk. Szükségünk is van rá, a hosszú, vitaminhiányos tél után kifejezetten hasznos, ha immunerősítő petrezselymet fogyasztunk minél gyakrabban. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, ugyanis telis-tele van antioxidánsokkal, A-, C- és E-vitaminnal, fontos ásványi anyagokkal, vassal, foszforral, mangánnak, szulfáttal. Jótékony hatással bír a krónikus betegségek ellen is. Kutatások szerint csökkenti a rák kialakulásának esélyét a benne található apigeninnek köszönhetően. Mindemellett K-vitaminban is gazdag, ami hozzájárul a csontok erősítéséhez, egészségéhez, így, aki gyakran eszik petrezselyemzöldet, a csontritkulást is nagyobb eséllyel kerüli el. Óvja a szívet és a szemet, utóbbira a benne található nagy mennyiségű A-vitamin miatt számíthatunk.

Ez a zöldfűszer remek vértisztító, erős vízhajtó. K-vitamin-tartalma által tisztítja a vesét, serkenti a működését, valamint segít a vesekő és -homok elleni küzdelemben. A máj működésére is jótékonyan hat, segíti a szervezet tisztítását. Csökkentheti a menstruációs fájdalmat, segíthet „beállítani” a ciklust és megszüntetni a túl erős hüvelyfolyást.

 

A bőr barátja

Ha örök fiatalságot nem is ad, de a ráncok elleni harcban hatékony társunk lehet a petrezselyemzöld. A benne található nagy mennyiségű C-vitamin kollagént termel, így járul hozzá a bőr feszességének megőrzéséhez, a szarkalábak „feltöltéséhez”.

 

Felhasználása

Fogyasszuk nyersen, szórjuk meg vele a salátákat, leveseket, bármelyik készételt. Rágcsálhatjuk magában is, hiszen friss leheletet biztosít.

 

Receptajánló

petrezselyemzöld pesto

Fotó: Shutterstock

Petrezselymes pesztó

Hozzávalók:

50 g (kb. 1 csokor) petrezselyemzöld, felaprítva

50 g dióbél

50 g reszelt parmezán

3 gerezd fokhagyma

½ teáskanál só

5-6 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A diót és a fokhagymát aprítsuk durvára. Tegyük aprítóba az összes hozzávalót, kivéve az olívaolajat, majd az egészet dolgozzuk 10-20 másodpercig. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük további 20-30 másodpercig. A pesztót tehetjük tésztára, kenhetjük pirítósra, friss zöldségekkel pedig remek mártogatós. Frissen a legfinomabb, de hűtőben eláll 2-3 napig.

 

Petrezselymes spagetti

Hozzávalók (3-4 személyre):

240 g spagetti

1 marék finomra aprított petrezselyemzöld

5 gerezd fokhagyma

25-30 g reszelt parmezán + a tálaláshoz

olívaolaj

bors

csilipehely (a tálaláshoz)

Elkészítése:

Főzzük meg a tésztát. Közben egy közepes méretű serpenyőben olívaolajon 2-3 perc alatt süssük üvegesre a felaprított fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A főtt tésztát egy kis lével együtt öntsük a fokhagymára, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és keverjük el alaposan. Ezután jöhet a reszelt sajt, amivel szintén keverjük el a tésztát. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk még sajttal.

 

100 g petrezselyem tápanyagtartalma

Energia: 32 kcal; zsír: 0,3 g; fehérje: 1,5 g; szénhidrát: 7,1 g; rost: 3,3 g

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink