A zöldség, amely minden háztartásban megtalálható, nem véletlenül, de inkább mellék-, mint főszereplő a konyhánkban. Egészségügyi hatását azonban nem szabad alábecsülni!

Ne becsüljük alá: ezért fontos a petrezselyemzöld gyakori fogyasztása! 

A petrezselyemzöld a „kicsi, de erős” klasszikus megtestesítője: e szerény kis növény nem véletlenül lett a gasztronómiánk fontos része, hiszen remek fűszernövény és sokoldalú orvosság is egyben. Gyógyhatásait felismerték már az ókorban előszeretettel használták a görögök és a rómaiak is, de igazán széles körben a középkorban terjedt el, amikor Nagy Károly parancsba adta, hogy más gyógynövényekkel egyetemben termesszék. Ma már a legtöbb konyhakertben megtalálható, de terem vadon is. Gyűjtés közben azonban legyünk óvatosak, ugyanis a növény eléggé hasonlít a mérgező foltos bürökhöz.

Univerzális csodaszer: a petrezselyemzöld

A petrezselyemzöld egész évben hozzáférhető, mivel fagyasztva és szárítva is eltehetjük. De legjobb, ha frissen, tavasszal fogyasztjuk. Szükségünk is van rá, a hosszú, vitaminhiányos tél után kifejezetten hasznos, ha immunerősítő petrezselymet fogyasztunk minél gyakrabban. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, ugyanis telis-tele van antioxidánsokkal, A-, C- és E-vitaminnal, fontos ásványi anyagokkal, vassal, foszforral, mangánnak, szulfáttal. Jótékony hatással bír a krónikus betegségek ellen is. Kutatások szerint csökkenti a rák kialakulásának esélyét a benne található apigeninnek köszönhetően. Mindemellett K-vitaminban is gazdag, ami hozzájárul a csontok erősítéséhez, egészségéhez, így, aki gyakran eszik petrezselyemzöldet, a csontritkulást is nagyobb eséllyel kerüli el. Óvja a szívet és a szemet, utóbbira a benne található nagy mennyiségű A-vitamin miatt számíthatunk.

Ez a zöldfűszer remek vértisztító, erős vízhajtó. K-vitamin-tartalma által tisztítja a vesét, serkenti a működését, valamint segít a vesekő és -homok elleni küzdelemben. A máj működésére is jótékonyan hat, segíti a szervezet tisztítását. Csökkentheti a menstruációs fájdalmat, segíthet „beállítani” a ciklust és megszüntetni a túl erős hüvelyfolyást.

 

A bőr barátja

Ha örök fiatalságot nem is ad, de a ráncok elleni harcban hatékony társunk lehet a petrezselyemzöld. A benne található nagy mennyiségű C-vitamin kollagént termel, így járul hozzá a bőr feszességének megőrzéséhez, a szarkalábak „feltöltéséhez”.

 

Felhasználása

Fogyasszuk nyersen, szórjuk meg vele a salátákat, leveseket, bármelyik készételt. Rágcsálhatjuk magában is, hiszen friss leheletet biztosít.

 

Receptajánló

petrezselyemzöld pesto

Fotó: Shutterstock

Petrezselymes pesztó

Hozzávalók:

50 g (kb. 1 csokor) petrezselyemzöld, felaprítva

50 g dióbél

50 g reszelt parmezán

3 gerezd fokhagyma

½ teáskanál só

5-6 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A diót és a fokhagymát aprítsuk durvára. Tegyük aprítóba az összes hozzávalót, kivéve az olívaolajat, majd az egészet dolgozzuk 10-20 másodpercig. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük további 20-30 másodpercig. A pesztót tehetjük tésztára, kenhetjük pirítósra, friss zöldségekkel pedig remek mártogatós. Frissen a legfinomabb, de hűtőben eláll 2-3 napig.

 

Petrezselymes spagetti

Hozzávalók (3-4 személyre):

240 g spagetti

1 marék finomra aprított petrezselyemzöld

5 gerezd fokhagyma

25-30 g reszelt parmezán + a tálaláshoz

olívaolaj

bors

csilipehely (a tálaláshoz)

Elkészítése:

Főzzük meg a tésztát. Közben egy közepes méretű serpenyőben olívaolajon 2-3 perc alatt süssük üvegesre a felaprított fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A főtt tésztát egy kis lével együtt öntsük a fokhagymára, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és keverjük el alaposan. Ezután jöhet a reszelt sajt, amivel szintén keverjük el a tésztát. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk még sajttal.

 

100 g petrezselyem tápanyagtartalma

Energia: 32 kcal; zsír: 0,3 g; fehérje: 1,5 g; szénhidrát: 7,1 g; rost: 3,3 g

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Zöld teás tápiókapuding – A nap kedvenc egészséges desszertje
Szeretne kipróbálni egy egyszerűen elkészíthető, mégis különleges édességet? Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia glutén- és tejmentes receptjét ajánljuk!
Eke Angéla: „A futás nekem most egyfajta terápia is”
A színésznő két évvel ezelőtt nem előre megfontolt szándékkal váltott életmódot. Azóta kitanulta a vegetáriánus konyha rejtelmeit, amit kifejezetten élvezett, hiszen a főzés az egyik szenvedélye.
Képesség az örömre
Időnként kirobbanó formában, máskor csak erős közepes szinten éljük napjainkat. Majd valami újra összeroppan... A szomorúság, csalódás oka ezerféle lehet. Leegyszerűsödnek a napok, a színek eltűnnek, beszürkülnek.
Reggelizzen, és fogyjon! – Tippek típusok szerint
Attól függően, hogy mit szeret reggelizni, elárulunk néhány trükköt, amelyeknek a segítségével könnyebb lesz megszabadulni a pluszkilóktól!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.