A zöldség, amely minden háztartásban megtalálható, nem véletlenül, de inkább mellék-, mint főszereplő a konyhánkban. Egészségügyi hatását azonban nem szabad alábecsülni!

Ne becsüljük alá: ezért fontos a petrezselyemzöld gyakori fogyasztása! 

A petrezselyemzöld a „kicsi, de erős” klasszikus megtestesítője: e szerény kis növény nem véletlenül lett a gasztronómiánk fontos része, hiszen remek fűszernövény és sokoldalú orvosság is egyben. Gyógyhatásait felismerték már az ókorban előszeretettel használták a görögök és a rómaiak is, de igazán széles körben a középkorban terjedt el, amikor Nagy Károly parancsba adta, hogy más gyógynövényekkel egyetemben termesszék. Ma már a legtöbb konyhakertben megtalálható, de terem vadon is. Gyűjtés közben azonban legyünk óvatosak, ugyanis a növény eléggé hasonlít a mérgező foltos bürökhöz.

Univerzális csodaszer: a petrezselyemzöld

A petrezselyemzöld egész évben hozzáférhető, mivel fagyasztva és szárítva is eltehetjük. De legjobb, ha frissen, tavasszal fogyasztjuk. Szükségünk is van rá, a hosszú, vitaminhiányos tél után kifejezetten hasznos, ha immunerősítő petrezselymet fogyasztunk minél gyakrabban. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, ugyanis telis-tele van antioxidánsokkal, A-, C- és E-vitaminnal, fontos ásványi anyagokkal, vassal, foszforral, mangánnak, szulfáttal. Jótékony hatással bír a krónikus betegségek ellen is. Kutatások szerint csökkenti a rák kialakulásának esélyét a benne található apigeninnek köszönhetően. Mindemellett K-vitaminban is gazdag, ami hozzájárul a csontok erősítéséhez, egészségéhez, így, aki gyakran eszik petrezselyemzöldet, a csontritkulást is nagyobb eséllyel kerüli el. Óvja a szívet és a szemet, utóbbira a benne található nagy mennyiségű A-vitamin miatt számíthatunk.

Ez a zöldfűszer remek vértisztító, erős vízhajtó. K-vitamin-tartalma által tisztítja a vesét, serkenti a működését, valamint segít a vesekő és -homok elleni küzdelemben. A máj működésére is jótékonyan hat, segíti a szervezet tisztítását. Csökkentheti a menstruációs fájdalmat, segíthet „beállítani” a ciklust és megszüntetni a túl erős hüvelyfolyást.

 

A bőr barátja

Ha örök fiatalságot nem is ad, de a ráncok elleni harcban hatékony társunk lehet a petrezselyemzöld. A benne található nagy mennyiségű C-vitamin kollagént termel, így járul hozzá a bőr feszességének megőrzéséhez, a szarkalábak „feltöltéséhez”.

 

Felhasználása

Fogyasszuk nyersen, szórjuk meg vele a salátákat, leveseket, bármelyik készételt. Rágcsálhatjuk magában is, hiszen friss leheletet biztosít.

 

Receptajánló

petrezselyemzöld pesto

Fotó: Shutterstock

Petrezselymes pesztó

Hozzávalók:

50 g (kb. 1 csokor) petrezselyemzöld, felaprítva

50 g dióbél

50 g reszelt parmezán

3 gerezd fokhagyma

½ teáskanál só

5-6 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A diót és a fokhagymát aprítsuk durvára. Tegyük aprítóba az összes hozzávalót, kivéve az olívaolajat, majd az egészet dolgozzuk 10-20 másodpercig. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük további 20-30 másodpercig. A pesztót tehetjük tésztára, kenhetjük pirítósra, friss zöldségekkel pedig remek mártogatós. Frissen a legfinomabb, de hűtőben eláll 2-3 napig.

 

Petrezselymes spagetti

Hozzávalók (3-4 személyre):

240 g spagetti

1 marék finomra aprított petrezselyemzöld

5 gerezd fokhagyma

25-30 g reszelt parmezán + a tálaláshoz

olívaolaj

bors

csilipehely (a tálaláshoz)

Elkészítése:

Főzzük meg a tésztát. Közben egy közepes méretű serpenyőben olívaolajon 2-3 perc alatt süssük üvegesre a felaprított fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A főtt tésztát egy kis lével együtt öntsük a fokhagymára, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és keverjük el alaposan. Ezután jöhet a reszelt sajt, amivel szintén keverjük el a tésztát. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk még sajttal.

 

100 g petrezselyem tápanyagtartalma

Energia: 32 kcal; zsír: 0,3 g; fehérje: 1,5 g; szénhidrát: 7,1 g; rost: 3,3 g

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink