Egészséges, finom, kalóriaszegény: a cukkinit érdemes minél többféleképpen elkészíteni, így akár mindennap beilleszthetjük a testsúlycsökkentő étrendbe!

Cukkini 10 variációban – Így készítsd el a diétás kedvencet, hogy soha ne und meg!

1. Nyersen

A leggyakrabban főzve, grillezve kerül a tányérunkra, pedig a cukkini nyersen is nagyon finom. Reszeljük le, keverjük el friss mentával vagy citrusfélékkel, esetleg más reszelt zöldségekkel, morzsolt sajtokkal, magvakkal – és már kész is az isteni előétel!

 

2. Marinálva

cukkini, marinált cukkini

Pácolva, savanyúságként is tökéletes
Fotó: Shutterstock

A cukkinit akár télire is elrakhatjuk, de akkor is finom, ha csak egy estére/éjszakára hagyjuk a marinádban. A felszelt cukkinit készíthetjük pesztóval vagy ecettel: néhány óra pihentetés után már kész is, kenhetjük pirítósra vagy kétszersültre egy kevés vöröshagymával, ricottával. De eltehetjük citromlével, tengeri sóval, friss csilivel is.

 

3. „Tócsniként”

Nemcsak „tészta” készülhet cukkiniből, de tócsni is. Reszeljük le a zöldséget, keverjük el felvert tojással, kevés teljes kiőrlésű liszttel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, fűszerezzük paprikával, korianderrel, majd formázzunk belőle kisebb pogácsákat és minimális olajon süssük ki. Joghurttal, friss zöldséggel tálaljuk.

 

4. Sushiként

A zöldségpucolóval vékonyra szelt cukkini tökéletesen helyettesíti az algát: göngyöljünk bele rákot, halat, tűzzük össze egy fogpiszkálóval, majd süssük ki grillen.

 

5. Kenyér vagy sütemény (kép)

csokis cukkinisüti

Fotó: Shutterstock

A cukkini tökéletes alapanyag, ha sütni kell vele. Készülhet belőle édes vagy sós finomság, hiszen ízre tökéletesen semleges, ugyanakkor nem túl száraz zöldség, vagyis könnyen összedolgozható a többi alapanyaggal. Készülhet belőle pizza, cukkinikenyér, brownie – a recepteknek csak a képzeletünk szabhat határt.

 

Hogyan készül a csokoládés cukkinisüti? Ide kattintva megtalálod a receptet!

 

6. Vega „húsgolyóként”

A húspogácsa és -golyó esetén kiválthatja a húst a zöldség. Ha vega hamburgert készítenénk, keverjük össze a pogácsa többi hozzávalóját reszelt cukkinivel, süssük ki, tálaljuk teljes kiőrlésű zsömlében.

 

7. Salsaként

Ha már unjuk a megszokott ízeket, dobjuk fel egy kis cukkinivel! Keverjünk a darabolt paradicsomhoz, grillezett kukoricaszemekhez, fekete babhoz, jalapenóhoz, fokhagymához és lime-léhez némi aprított cukkinit. És persze ne feledkezzünk meg a sóról, a petrezselyemről és a csiliről sem!

 

8. Csipszként

A zöldségekből készült csipszek mindig jó választásnak bizonyulnak, ha valamilyen egészséges rágcsára vágyunk. Persze nem a bolti, agyonsózott és bő olajban kisült változatra gondolunk. Készítsük el otthon, magunk, mindössze pár perc alatt. Szeljük vékonyra a cukkinit, hintsük meg olívaolajjal, fűszersóval, fokhagymával, majd előmelegített sütőben süssük ropogósra 10 perc alatt.

 

A cukkiniből készült csipsz receptjét ebben a cikkben találod meg!

 

9. Töltve

cukkini, töltött cukkini

A töltött cukkini laktató, mégis könnyű fogás lehet
Fotó: Shutterstock

Nincs más dolgunk, mint hosszában félbevágni a zöldséget, kikanalazni a húsát, és megtölteni a cukkinicsónakot ízlés szerint sovány darált hússal vagy más zöldségekkel. Sovány sajttal megszórva, aranybarnára sütve igazi finomságot tálalhatunk.

 

10. „Pörköltként”

Ahogy a többi tipp is mutatja, a cukkini remek húspótló. Apróra vágva készítsünk belőle vegetáriánus pörköltet, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, hagymával; de a paprikás krumpliban is helyettesíthetjük vele a burgonya egy részét!

 

Diétás fogások cukkinivel

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink