Egészséges, finom, kalóriaszegény: a cukkinit érdemes minél többféleképpen elkészíteni, így akár mindennap beilleszthetjük a testsúlycsökkentő étrendbe!

Cukkini 10 variációban – Így készítsd el a diétás kedvencet, hogy soha ne und meg!

1. Nyersen

A leggyakrabban főzve, grillezve kerül a tányérunkra, pedig a cukkini nyersen is nagyon finom. Reszeljük le, keverjük el friss mentával vagy citrusfélékkel, esetleg más reszelt zöldségekkel, morzsolt sajtokkal, magvakkal – és már kész is az isteni előétel!

 

2. Marinálva

cukkini, marinált cukkini

Pácolva, savanyúságként is tökéletes
Fotó: Shutterstock

A cukkinit akár télire is elrakhatjuk, de akkor is finom, ha csak egy estére/éjszakára hagyjuk a marinádban. A felszelt cukkinit készíthetjük pesztóval vagy ecettel: néhány óra pihentetés után már kész is, kenhetjük pirítósra vagy kétszersültre egy kevés vöröshagymával, ricottával. De eltehetjük citromlével, tengeri sóval, friss csilivel is.

 

3. „Tócsniként”

Nemcsak „tészta” készülhet cukkiniből, de tócsni is. Reszeljük le a zöldséget, keverjük el felvert tojással, kevés teljes kiőrlésű liszttel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, fűszerezzük paprikával, korianderrel, majd formázzunk belőle kisebb pogácsákat és minimális olajon süssük ki. Joghurttal, friss zöldséggel tálaljuk.

 

4. Sushiként

A zöldségpucolóval vékonyra szelt cukkini tökéletesen helyettesíti az algát: göngyöljünk bele rákot, halat, tűzzük össze egy fogpiszkálóval, majd süssük ki grillen.

 

5. Kenyér vagy sütemény (kép)

csokis cukkinisüti

Fotó: Shutterstock

A cukkini tökéletes alapanyag, ha sütni kell vele. Készülhet belőle édes vagy sós finomság, hiszen ízre tökéletesen semleges, ugyanakkor nem túl száraz zöldség, vagyis könnyen összedolgozható a többi alapanyaggal. Készülhet belőle pizza, cukkinikenyér, brownie – a recepteknek csak a képzeletünk szabhat határt.

 

Hogyan készül a csokoládés cukkinisüti? Ide kattintva megtalálod a receptet!

 

6. Vega „húsgolyóként”

A húspogácsa és -golyó esetén kiválthatja a húst a zöldség. Ha vega hamburgert készítenénk, keverjük össze a pogácsa többi hozzávalóját reszelt cukkinivel, süssük ki, tálaljuk teljes kiőrlésű zsömlében.

 

7. Salsaként

Ha már unjuk a megszokott ízeket, dobjuk fel egy kis cukkinivel! Keverjünk a darabolt paradicsomhoz, grillezett kukoricaszemekhez, fekete babhoz, jalapenóhoz, fokhagymához és lime-léhez némi aprított cukkinit. És persze ne feledkezzünk meg a sóról, a petrezselyemről és a csiliről sem!

 

8. Csipszként

A zöldségekből készült csipszek mindig jó választásnak bizonyulnak, ha valamilyen egészséges rágcsára vágyunk. Persze nem a bolti, agyonsózott és bő olajban kisült változatra gondolunk. Készítsük el otthon, magunk, mindössze pár perc alatt. Szeljük vékonyra a cukkinit, hintsük meg olívaolajjal, fűszersóval, fokhagymával, majd előmelegített sütőben süssük ropogósra 10 perc alatt.

 

A cukkiniből készült csipsz receptjét ebben a cikkben találod meg!

 

9. Töltve

cukkini, töltött cukkini

A töltött cukkini laktató, mégis könnyű fogás lehet
Fotó: Shutterstock

Nincs más dolgunk, mint hosszában félbevágni a zöldséget, kikanalazni a húsát, és megtölteni a cukkinicsónakot ízlés szerint sovány darált hússal vagy más zöldségekkel. Sovány sajttal megszórva, aranybarnára sütve igazi finomságot tálalhatunk.

 

10. „Pörköltként”

Ahogy a többi tipp is mutatja, a cukkini remek húspótló. Apróra vágva készítsünk belőle vegetáriánus pörköltet, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, hagymával; de a paprikás krumpliban is helyettesíthetjük vele a burgonya egy részét!

 

Diétás fogások cukkinivel

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.