Szeretjük a pizzát, akkor is, ha épp fogyókúrázunk vagy életmódváltást viszünk. Szerencsére számtalan trükk létezik, hogy a nagy kedvencet alakkímélőbb módon készítsünk el. Mutatunk két verziót.

Alakbarát diétás pizza – ezeket a recepteket próbáld ki!

A diétás pizza készítésének egyik praktikája, hogy a hagyományos pizzatésztát elhagyjuk, és helyette könnyebb, fogyókúrás alapot alkotunk. A feltétek tekintetében a sajt zsírtartalmára érdemes odafigyelni, illetve arra, hogy az olyan zsíros élelmiszerektől, mint a szalámi vagy a bacon elbúcsúzzunk. A diétás pizza tetejére kerülő szósz legyen paradicsomos alapú, esetleg némi pestóval megbolondítva, vessük be a kedvenc zöldségféléinket, válasszuk a sovány fehérjéket (sajtot, sonkát, húst).

diétás pizza, pizza

Fotó: Shutterstock

 

Cukkinipizza

Hozzávalók (2 személyre):

4 db tojás

1 db közepes cukkini

frissen őrölt bors

1 tk mexikói fűszerkeverék

120 g light mozzarella (lereszelve)

1-2 ek teljes kiőrlésű liszt

olajspray

130 g koktélparadicsom

friss bazsalikom

 

Elkészítése:

1. Tegyünk fel főni 3 darab tojást. Mossuk, töröljük meg a cukkinit, majd reszeljük le durvára. Sózzuk meg, nyomkodjuk ki a levét, tegyük keverőtálba, borsozzuk meg, majd fűszerezzük a mexikói fűszerkeverékkel.

2. A keménytojásokról szedjük le a héjukat, majd a fehérjéjüket vágjuk egészen apróra. Adjuk a cukkinihez a sárgájákkal, az egy darab maradék nyers tojással, a reszelt sajt felével és 1-2 ek liszttel együtt, majd alaposan dolgozzuk össze. Ha nagyon darabos lenne, akkor kézimixer segítségével enyhén pürésítsük.

3. A sütőlapra fektessünk sütőpapírt, vékonyan fújjuk be olajspray-vel (vagy használhatunk konyhai ecsetet, az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb zsiradékot használjuk), aztán terítsük szét rajta a cukkinis masszát. Toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe.

4. A koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, és 15 perc eltelte után tegyük a pizzatésztára. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és süssük további 15 percig. Tálaláskor szórjuk meg a diétás pizza tetejét friss bazsalikommal.

Elkészítési idő: 50 perc

 

Ezt is próbáld ki! Hogyan készül a fogyókúrás pizza?

 

Sonkás-kukoricás tortillapizza

Hozzávalók (4 személyre):

4 db tortillalap

4 ek paradicsompüré

2 szál fürtös paradicsom

150 g sovány sonka

200 g light mozzarella

50 g konzerv csemegekukorica

friss bazsalikom

 

Elkészítése:

1. A tortillalapokat helyezzük sütőpapírral letakart sütőlapra, és mindegyiket kenjük meg 1-1 ek paradicsompürével. A paradicsomokat mossuk meg, majd a sonkához és a sajthoz hasonlóan szeleteljük fel.

2. A sonkát és a paradicsomot osszuk el a tortillalapokon, szórjuk rá a leszűrt kukoricát, majd fedjük be a mozzarellaszeletekkel. Toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 5-8 percig, illetve annyi ideig, hogy a sajt megolvadjon, a tortillalap széle pedig szépen megpiruljon. Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal.

Elkészítési idő: 20 perc

 

Alternatív megoldások egészséges pizzához – 5 tuti recept

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink