A „női” egészség megőrzése már nem tabutéma, így azt hihetnénk, a hölgyek mindent tudnak arról, hogyan legyenek kirobbanó formában az „alsó régióban” is. Az igazság azonban az, hogy még mindig sok a tévhit az intim higiénia témakörben. Tippek a női egészségért minden korosztálynak.

9 tipp a „női” egészségért

1. Használjon óvszert!

Az óvszer véd a nemi úton terjedő betegségektől és a nem kívánt terhességtől, ráadásul segít megőrizni a hüvely optimális pH-értékét. A spermium ugyanis lúgos, megemeli a hüvely pH-szintjét, így a tejsavas közegben élő savas pH-t fenntartó laktobacillusok kipusztulnak. Az óvszer azonban megvédi a jótékony baktériumokat, amelyek óvják a hüvely egészségét, segítenek megelőzni a gombás fertőzéseket, a húgyúti fertőzéseket, és a bakteriális hüvelygyulladást.

2. Tornáztassa a medencefenék izmait!

Arnold Kegel elsők között publikált az alhasi izomcsoport jelentőségéről a női szexualitás kapcsán. Ez az izomcsoport felelős a hüvely és a húgycső körüli, a méh és a gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért. Ha ezek az izmok gyengék vagy a nő nem tudja tudatosan megfeszíteni vagy elernyeszteni őket, szexuális és vizelési nehézségek jelentkezhetnek.

3. Viseljen pamut alsóneműt!

A pamut bőrbarát anyag, lágy, magas a nedvszívó képessége (saját súlyának akár 65 százalékáig képes magába szívnia nedvességet). Rugalmatlansága miatt általában kis százalékban rugalmas szállal keverik. Nem kell idegenkedni ezektől a mesterséges szálaktól (poliészter, poliamid, elasthan), mert a folyamatos fejlesztések miatt már ezek viselése is egyre kellemesebb. A legjobb, ha olyan fehérneműt választ, amelyben az ágyékon végigfutó csík pamutból van.

4. Egyen görög joghurtot!

A joghurtban lévő baktériumkultúrák segítenek, hogy a hüvelyben élő jótékony baktériumok felvegyék a harcot az intim területek egészségét veszélyeztető kórokozókkal. Segítségükkel olyan kellemetlen problémákat előzhet meg, mint a különböző gombás fertőzések. Figyelem! A cukrozott, tartósítószereket és mesterséges színezőanyagokat tartalmazó joghurtok fogyasztása csak még fogékonyabbá teszi a fertőzésekre!

5. Járjon rendszeresen nőgyógyászhoz!

Bár az új irányelvek csak háromévente javasolják a kismedencei ellenőrző vizsgálatokat, azért évente keresse fel nőgyógyászát. Sokszor előfordul, hogy a beteg panaszmentes, ám az orvossal folytatott beszélgetésekből a szakember fontos információkhoz juthat.

6. Használjon síkosítót!

Síkosítószer alkalmazása több esetben is indokolt, hiszen ez a szer nemcsak élvezetesebbé teszi a szexuális együttléteket, de csökkenti a nemi irritációt is. Használatával elkerülhetők a hámsérülések és az ezzel járó kellemetlen fertőzések. Szükség lehet síkosító alkalmazására bizonyos gyógyszerek – antihisztaminok, antidepresszánsok, hormonális fogamzásgátlók – szedése esetén, szülés után vagy röviddel a menopauza előtt is. Kötelező a síkosító használata anális szexnél és szexjátékszerek használatakor a csúnya hámsérülések elkerülése érdekében.

7. Mellőzze az intim zuhany használatát!

Az intim higiénia sokaknak a speciális hüvelyöblítő készülék – irrigátor – használatát jelenti. Szakemberek szerint ennek az eszköznek a használatára semmi szükség, hiszen a hüvely öntisztuló. A rendszeres, hetente többször alkalmazott hüvelyöblítés csak felborítja a hüvely ökológiai egyensúlyát, és fokozhatja a fertőzésekkel szembeni hajlamot.

8. Készüljön fel a kerékpározásra!

Azok a nők, akik ritkán pattannak nyeregbe, a kerékpározás után általában a nemi szervek zsibbadásától, fájdalomról és kellemetlen bizsergésről számolnak be. Ha hosszabb távot szeretne megtenni kerékpárral, viseljen speciális, párnázott nadrágot, hogy elkerülje az irritációt.

9. Óvatosan az antibiotikumokkal!

Az antibiotikumok nagy veszélyt jelentenek a hüvelyflórára. A tabletták a jótékony lactobacillusokat is elpusztítják, felborítva a hüvely kényes pH-egyensúlyát. Nyilvánvaló, hogy nem az antibiotikumok szedését kell megtagadni: gondoskodjon a hüvelyben élő jó baktériumok védelméről tejsavas kúpokkal, krémekkel.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink