Aki szereti a sajtot, tudja, hogy a sajtok világában az ízválaszték rendkívül széles: a gyenge, más étellel harmonizáló ízektől az erős, mással össze nem hasonlítható ízhatásig mindenféle megtalálható a kínálatban. Szerencsére ma már itthon is széles a sajtválaszték, mindenki találhat kedvére való finomságot.

A sajtok varázslatos világa

Cheddar

Anglia legnépszerűbb sajtja Somerset megyéből, Cheddar városából származik. Szilárd, tömör szerkezetű sajt, amely mégis lágyan olvad a szájban. Jellegzetes narancssárga színét az orlánbokor magjából nyert, annattónak nevezett kivonattal érik el. Magas zsírtartalmú tehéntejből, állati eredetű oltóanyaggal készítik. Általában 9–24 hónapig érlelik. Zsírtartalma 48 százalék.

Manchengo

A spanyolok legismertebb sajtja, juhtejből készül. A fiatal, néhány napos manchengo a fresco, a néhány hétig érlelt a semi-fresco, az 1-2 hónapig érlelt a tierno. Minden manchegóban közös márkajel a virág, valamint a halszálkaszerűen mintázott oldalak, amit régen a préseléshez használt eszpartófű nyoma hagyott benne, és amit a mai formák is utánoznak. Zsírtartalma 50 százalék.

Roquefort

A jellegzetes aromájú, zsíros, penészes sajt Dél-Franciaországból származik, a legjobb francia sajtfajták egyikének tartják. Juhtejből készül, zsírtartalma 45 százalék. Legalább három hónapig érlelik a környék híres barlangjaiban. Kék belső erezetét a penicillinnel rokon nemespenészfajta adja.

Gorgonzola

Híres olasz belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48–55 százalék közötti. 2–4 hónapig érlelik. Az érettebb sajt szilárdabb, erősen pikáns ízű. Az érlelési folyamat elején fémrudakkal átszúrják: ezeken a nyílásokon jutnak be a baktériumok és gombaspórák. Elsősorban desszertsajt, de az olasz konyha számos főtt, sült ételhez is használja.

Mozzarella

A hagyományos, eredeti mozzarella Campania és Lazio vidékén készül bivalytejből. Aromája lágy, mégis jellegzetes. Zsírtartalma 40-45 százalékos. Mára azonban tehéntejből készítik, és fi ore di latténak nevezik. Mozzarellából készítenek „affumicata”-t is, ami kemény, füstölt mozzarellát jelent.

Gouda

A félkemény sajt a holland Gouda város környékéről származik. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 48-51 százalékos. Érlelési idejétől függően lehet fiatal (jonge), érett (belegen) és idős (oude). A fiatalabbak puhábbak és semlegesebb ízűek, az idősebbek szárazabbak, ám pikánsabbak és erősebb, markánsabb illatúak is.

Brie

Felületi penészes lágy sajt, az Ile-de-France vidékről. Régebben csak parasztgazdaságokban készítették, ahol pirosas-barna rúzsflórával (vörös penésszel) érlelték, ma már üzemekben gyártják. 1-2 hónapig érlelik, zsírtartalma 40-45 százalékos.

Edami

Világhírű holland sajtfajta, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam után kapta a nevét. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 40 százalékos. Hagyományosan gömbölyű formában készítik, a kérgét piros paraffinnal kezelik. Íze lágy, semleges, illata gyakorlatilag nincs.

Parmigiano reggiano

Olaszországban, Parma és Emilia Romagna területén készül a világon a legismertebb extrakemény sajt, magyarosan a parmezán, amely pikáns, fűszeres ízű, zsírtartalma 32 százalék. Szerkezete omlós-szemcsés, kiválóan reszelhető. Eredetvédett. A parmezánhoz hasonló, fűszeres kemény sajt a grana padano, mely Észak-Olaszországban a Pósíkságon készül. A grana padano 10–18 hónapon át érik, a parmigiano reggiano akár 24 hónapon át is, de nem ritka a 36 hónapos érlelés sem.

Emmentaler

A legismertebb lyukacsos, kemény svájci sajt. Hagyományosan nyers tejből készül. Zsírszázaléka 45 százalék, jól vágható. Íze alapvetően diós, azonban nagyban függ az érlelés idejétől, hogy mennyire válik pikánssá. A legjobb minőségű svájci ementálikat a sajtüzem után még barlangokban is érlelik, így érik el a speciális ízüket.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.