Rendszeresen fáj a hasad, de nem tudod, van-e okod aggódni, s ha van, miért? Gyere velünk egy kis képzeletbeli egészségügyi sétára. Válaszolj a kérdésekre és olvasd el, milyen típusú fájdalom milyen problémára utalhat. Azonban ne feledd! A kérdéssorra kapott válaszok nem jelentenek egyet a pontos diagnózissal, azt csak szakember állíthatja fel!

Mi állhat a gyomorproblémák hátterében?

 

gyomor, gyomorfájdalom, hasfájás

Milyen betegségre utalhat gyomor kínzó fájdalma?
Fotó: Shutterstock

Gyakran szenvedsz gyomorfájástól, görcsöktől, puffadástól, és sűrűn küzdesz székrekedéssel, puffadással, esetleg rendszeres hasmenéssel?

Lehetséges probléma: IBS

Ilyen tünetek esetében előfordulhat, hogy irritábilis bélszindrómában szenvedsz, vagyis IBS-sel küzdesz. Ebben az esetben bármikor tapasztalhatsz hasfájást az étkezést követően. Az IBS-re jellemző mind a székrekedés, mind pedig a hasmenés, bár egyéntől függően valamelyik mindig dominánsabb. Tapasztalhatsz fájdalmas alhasi görcsöket, puffadást, gyomorégést. Sokan hajlamosak ilyen tünetek jelentkezésekor azt gondolni, hogy csak valami rosszat ettek. Ám ha a panaszok rendszeresek, joggal gyanakodnak IBS-re. A problémát nem csak a rosszul választott ételek, de az egész étrend és a stressz is súlyosbíthatja.

Megoldás: A kezeletlen IBS nagymértékben ronthatja az életminőséget. Törekedni kell a rendszeres, mértékletes étkezésekre. Érdemes étkezési naplót vezetni, hogy követhető legyen, mikor mit ettél, és az ételek voltak-e különösebb hatással a szervezetedre. Javasolt kerülni a zsíros, nehéz, illetve a túl sok cukrot tartalmazó ételeket. Jót tesz a szervezetnek, ha sikerül lemondanod a koffeinről, alkoholról és a cigarettáról. A javulás érdekében részesítsd előnyben a magas rosttartalmú ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonaféleségeket. Mivel a stressz súlyosbíthatja az IBS-es állapotot, érdemes valamilyen stresszcsökkentő módszert is beiktatni, ilyen lehet a rendszeres sport vagy a masszázs.

Gyógyító kortyok

Az IBS kezelésében komoly szerepet játszhatnak a gyógyteák, amelyek nyugtatóan hatnak a gyomorra, és persze az idegrendszerre is. Nagyon hatékony a borsmenta- vagy a kamillatea, de segíti az emésztést az édeskömény és az ánizs is. Ezek nem csak nyugtatják, kímélik a gyomrot, de segítenek megelőzni a puffadást. A teák mellett érdemes valamilyen probiotikumos készítményt vagy probiotikumokat is tartalmazó joghurtot fogyasztani, ami jó hatással van a bélflórára és az emésztésre.

 

Amikor a hasmenés komoly betegséget jelez

 

A fájdalom jellemzően a jobb oldalon jelentkezik?

Lehetséges probélma: epekő

Az epekövek több mint a fele sosem okoz panaszt, ám a másik fele akár súlyos, görcsös fájdalmat is előidézhet. Az epekő 80 százaléka koleszterinből áll, a koleszterin kő formájában csapódik ki. Az epekő eleinte csak egy kis homok, amely azután kővé növi ki magát. Problémát akkor okoz, amikor begyullad az epehólyag fala. Többnyire akkor tapasztalhatók a tünetek, ha túl sok nehéz, zsíros ételt ettünk. Rendszerint émelygés, hányinger, rossz közérzet előzi meg a későbbi puffadással, görcsökkel járó állapotot. Meglévő epekővel érdemes orvoshoz fordulni, aki felmérve az aktuális egészségügyi állapotot, eldöntheti, milyen kezelést alkalmaz. Megelőzni vagy a kövek túlzott növekedését megakadályozni mértékletes étrenddel lehetséges. Ennek értelmében többször kell kis mennyiségű ételt enni, kerülni kell a túl fűszeres, túl zsíros, túl cukros ételeket.

Ez is érdekelhet: Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?

 

Gyakran érzel gyötrő fájdalmat a gyomod közepén?

A lehetséges probléma: gyomorfekély

A gyomorfekély kialakulását okozhatja baktérium, a védekező rendszer károsodása, savasodás, gyógyszerek mellékhatása, valamint a helytelen életmód és a stressz. A gyomorfekélyes fájdalom azért érdekes, mert közvetlenül evés után megszűnik, majd ahogy ürül ki a gyomor, úgy tér vissza 2-3-4 óra alatt. A cukros, zsíros, fűszeres ételek, a kávé és az alkohol, valamint a dohányzás súlyosbítják a tüneteket.

Megoldás: A fekélynek nagyon súlyos szövődményei lehetnek, így nagyon fontos a megelőzés vagy a már meglévő, orvos által diagnosztizált, de műtétet még nem igénylő fekély kezelése. Hosszú távon a legfontosabb az életmódváltás. Több pihenés, kevesebb stressz, az alkohol, a cigaretta és a koffeintartalmú italok elhagyása. Fekély esetén a többszöri, kis adagokban elfogyasztott ételek az optimálisak. Kerülni kell a túl zsíros, fűszeres, tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmazó ételeket. Érdemes kerülni a savasító hatású ételeket és italokat is, mint például a szénsavas üdítők.

 

Miért fájhat a hasad étkezés után?

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink