Ha evés után kellemetlen diszkomfortérzet jelentkezik a hasadban, amihez émelygés, hányinger is társul, akkor előfordulhat, hogy úgynevezett funkcionális diszpepsziában szenvedsz. Kovács Judit dietetikus elmond néhány fontos tudnivalót a betegségről.

Miért fájhat a hasad étkezés után?

Hasfájás, teltségérzet, puffadás, hányinger

A funkcionális diszpepszia tünetcsoportja a has felső részén jelentkezik. A hasfájás az étkezést követően bukkan fel: fájdalom, égő érzés, diszkomfortérzet a legjellemzőbb megnyilvánulásai, ehhez pedig „csatlakozhat” a kellemetlen teltségérzés, a puffadás, az émelygés és a hányinger. A szimptómákat bizonyos esetekben az emésztőtraktus felső, gyomor-nyombél szakaszán kialakuló emésztőszervi betegségek váltják ki. A funkcionális jelző pedig arra utal, hogy nincs szervi elváltozás, ami megmagyarázná a tünetek kialakulását.

 

A betegség, valamint az általa kiváltott hasfájás is hatékonyan kezelhető

Nem számít ritka betegségnek, hiszen a világban a népesség kb. negyede szenved benne. Nőknél gyakrabban fordul elő. Mivel szervi elváltozás nem áll a háttérben, ezért a kialakulásához vezető okokat kellene feltárni, viszont az orvostudomány jelen állása szerint ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Tudni kell, hogy ez nem egy kifejezetten súlyos betegség, gyógyszerekkel igen hatékonyan kezelhető.

 

Életmódtanácsok

  • Segíthet az is, hogy ha a betegségben szenvedő eddig dohányzott, akkor minél hamarabb leszokik. És figyelembe kell venni, hogy az alkohol is súlyosbíthatja a tüneteket!
  • Fontos a megfelelő pihenés és a minél stresszmentesebb életvitel. Tudom, hogy a mai világban ezt nehéz kivitelezni, viszont lehet rá törekedni, és például a nagyfokú streszterhelést sporttal vagy meditációval oldani.
  • Az étrendet illetőleg érdemes kerülnie az erős fűszerezést, a gyomorsav-termelődést fokozó ételeket, és természetesen azokat, amiknél úgy érzed, hogy számodra panaszt okoznak. Ajánlott naponta többször étkezni, és figyelni arra, hogy egy-egy étkezés ne legyen túlságosan nehéz, zsíros, esetleg túl nagy mennyiségű, hiszen mindezek mind súlyosbíthatják a problémát.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

Hozzászólások

Egyszerű módszerek, hogy elkerüld a túlevést
Az ünnepi időszakban bizony nehéz mértéket tartani. De ha napokig, hetekig kontroll nélkül sokat eszünk, rövid időn belül jelentős súlytöbbletre tehet szert. Íme, néhány bevált jótanács a túlevés kiküszöbölésére.
„Az én sikersztorim” felhívás nyertesei
Köszönjük, hogy jelentkeztetek felhívásunkra, melyet „Az én sikersztorim” címmel hirdettünk meg, Béres Alexandrával együttműködésben.
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.