Ha gyakran küzdesz kínzó fáradtsággal, és folyton kimerültnek érzed magad, akkor előfordulhat, hogy a mellékvese okozza a problémát. De ne aggódj, mutatjuk a megoldást!

Állandóan fáradt vagy, és nem tudod, miért? Talán ez az oka!

A modern életvitel és a hozzá kapcsolódó állandó stressz komolyan befolyásolhatja a test fizikai és érzelmi regenerációs képességét. A stresszfaktorok sokfélék lehetnek: intenzív érzelmek, fizikai sérülések, túlhajszoltság beleértve akár a túlzásba vitt sportolást , rohanással teli mindennapok és mérgező környezeti tényezők. A sok stresszre adott választ a testben a mellékvesék szabályozzák hormonok termelésével, amelyek dolga beállítani a válaszreakciókat. Ha pedig a mellékvese kimerül, annak többek között állandó fáradtság lehet a következménye.

 

Kicsi szerv, nagy szerep: mellékvese

A mellékvesék a vesék tetején találhatók meg. Kéregállományuknak három része van három különböző funkcióval. Az első réteg férfi és női nemi hormonokat termel. A második réteg a só- és vízháztartás fő hormonját termeli, ami például a vérnyomásért is felelős. A harmadik réteg pedig a közismert kortizolt állítja elő. Ez a hormon segít átvészelni a stresszhelyzeteket, szabályozza a szervezet anyagcseréjét, valamint a cukoranyagcserét. Éppen ezért ismerhetjük az izmok ellenségeként is. A kortizol azért, hogy átsegítse önt egy-egy nehéz helyzeten, megemeli a vércukorszintet, elindítja a zsír- és izomégetést. Mindezt azért, hogy valamennyi energia a szervezet számára rendelkezésre álljon a „túléléshez”.
Látható, hogy az idegeskedés milyen komoly reakciókat vált ki a szervezetből. A napi szintű krónikus stressz hatására a mellékvese kimerül, mert nem bírja tartani a tempót. Ilyenkor a kortizoltermelése elkezd csökkenni, és a normális szint alá esik.

 

A mellékvese kimerülésének tünetei

A mellékvese fáradtságának egyes tünetei sok egyéb egészségi problémára is jellemzőek, ezért nem mindig lehet könnyen felismerni. A leggyakoribb tünetek az extrém szintű, tartós fáradtság, a tompa gondolkodás, a súlygyarapodás és az inzulinrezisztencia. De egyéb szimptómák is jelezhetik a bajt:

  • Nehezen alszol el este, akkor is, amikor fáradt vagy. Reggel pedig sosem ébredsz kipihenten, még ha elegendő mennyiséget aludtál is.
  • Állandóan ingerlékeny vagy, könnyen és gyakran dühbe gurulsz.
  • Leküzdhetetlen vágyat érzel egészségtelen összetevőjű ételek iránt, például cukor, szénhidrát, zsír, só.
  • Délután 2-3 óra környékén extra kimerültnek érzed magát, így mindenképpen szükséged van cukor- vagy koffein-utánpótlásra kávé vagy energiaital formájában.
  • Felszedsz néhány kilogrammot, főként hastájékon.
  • Többet aggodalmaskodsz a szokottnál.
  • Állandó levertséggel küzdesz.
  • Gyakrabban leszel beteg.
  • Termékenységi gondokkal küzdesz.
  • Szexuálisan inaktívvá válsz.
  • Memóriád és koncentrálóképességed nem működik rendesen.
  • Étvágytalanná válsz, emésztőrendszeri problémáid akadnak, pedig korábban sosem voltak.
  • Komoly hangulatingadozásaid vannak.

 

Mi lehet a megoldás a mellékvese fáradtságára?

Tanulj meg kikapcsolni

A divatos diéták és táplálékkiegészítők helyett tanulj meg kilépni esténként a mindennapi mókuskerékből. A különféle relaxációs technikák, például a meditáció remek módszer.

Figyelj az alvásra

Azzal nem sokat érsz, ha időben lefekszel aludni, de csak forgolódsz. Tartsd be a jó alváshoz szükséges egyszerű alapszabályokat. Délután 4 óra után ne igyál kávét, vacsorára ne egyél nehéz ételeket, lefekvés előtt szellőztess, és már egy órával a nyugovóra térést megelőzően kapcsold le az internetet és a telefonod, olvass valamilyen kellemes könyvet.

Ügyelj a stabil vércukorszintre

Amennyiben a vércukrod hirtelen leesik, azt a mellékveséd vészhelyzetnek érzékeli, és dolgozni kezd. Ezért fontos, hogy ügyelj az egészséges táplálkozásra. Ne hagy ki főétkezéseket, amiket kávéval és cukorral pótolsz. Egyél lassú felszívódású, jó minőségű szénhidrátokat, és persze gondoskodj a megfelelő fehérje-, zsír- és rostbevitelről is.

Csökkentsd koffeinfogyasztását

A koffein élénkítő hatása lehetővé teszi, hogy az alap-energiaszinteden felül teljesíts. Ez extrém terheléshez vezethet. A fentiek alapján érthető, hogy a túl sok kávé és energiaital miért vezet a mellékvese kifáradásához!

Próbáld meg teljesen elhagyni a koffeint. Néhány napig biztos érezni fogod az „elvonási tüneteket”, de próbáld meg kibírni. Igyál minél több vizet, hogy ne fájjon a fejed. Meglátod, hamarosan energikusabb leszel, mint eddig valaha.

Testedzés

A sportolás hasznos és szükséges, de megtartva az arany középutat. Mindegy, hogy fogyni vagy alakot formálni szeretnél, netán lefutni a maratont, tartsd szem előtt a fokozatos építkezést, ne egy hónap alatt akard megvalósítani a céljaidat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink