A kimerültség sokféleképpen üthet be, érezhetünk fizikai, mentális és érzelmi fáradtságot egyaránt. Vajon mi okozhatja az alacsony energiaszintet, és mit tehetünk ellene?

Energiaszint újratöltve: tippek a testi-lelki fáradtság ellen

Fizikai fáradtság

A szemünket is alig bírjuk nyitva tartani, az pedig, hogy sportoljunk, gyakorlatilag esélytelennek tűnik, az energiaszint a padlón. Örülünk, ha a munkánkat el tudjuk végezni, úgy-ahogy…

  • Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: akár az alvás mennyisége, akár a minősége nem volt a legoptimálisabb, a végeredmény ugyanaz. Fáradtak, nyűgösek leszünk másnap, jobban kívánjuk majd a szénhidrátot, az ebéd végén édesség után sóvárgunk, és a délutáni szundi iránti vágyunk is erősebb. Ha nehezen merülünk álomba, éjjel éberen alszunk, nem kell azonnal altatóhoz nyúlni, sőt! Ügyeljünk a megfelelő magnéziumbevitelre (napi 300-350 mg az ajánlott, terhesség, szoptatás vagy nagyobb fizikai igénybevétel esetén 400-450 mg is lehet), és fogyasszunk sok zöld leveles zöldséget.
  • Okozhat fizikai kimerültséget a nem megfelelő táplálkozás is. Közhely, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, ennek következtében sokan az ebédre már kevésbé ügyelnek. Ha hosszú nap előtt állunk, mert sok a munka, közben ott vannak a háztartási feladatok is, akkor egy jól összeállított ebéd életet menthet, és az energiaszint szempontjából rengeteget segíthet. Mitől jól összeállított egy ebéd? Megfelelő mennyiségben tartalmaz szénhidrátot és fehérjét, 1:1 arányban. Fogyasszunk például sovány fehér húst teljes értékű gabonával, sok-sok zöldséggel. Vagy együnk hüvelyeseket sovány sajttal. Így elkerülhetjük a délutáni aluszékonyságot, és még este is energikusak leszünk.
  • És az igazi 22-es csapdája: a mozgáshiány is vezethet állandó kimerültségérzéshez. Túl fáradtak vagyunk edzeni, pedig a sport feltöltene energiával… Igen, az időhiány nagy úr, egy hosszú, fárasztó nap után már csak az ágyunkra vágyunk, nem testmozgásra. Kezdetnek egy rövidebb mozgás is elegendő: ebédidőben iktassunk be egy 20-30 kardio- vagy HIIT-edzést. Aki nem olyan szerencsés, hogy a nap közepén ezt megengedhesse magának, az is álljon fel időnként az asztal mellől, és végezzen guggolásokat, sétáljon egy nagyot. A lényeg, hogy mozogjunk, emeljük meg a pulzusszámot. Így újra helyreáll az energiaszint.

 

Mentális kimerültség

Nem vagyunk különösebben fáradtak, de eléggé motiváltak sem. A munka nem megy. Egyre nehezebb a legegyszerűbb dolgokra is koncentrálni.

  • A nem megfelelő étrend mentális fáradtsághoz is vezet. Ha a szervezetünk nem jut elég vitaminhoz, főleg B12-höz, az komoly gondot okozhat. Legrosszabb esetben vérszegénységet, de a kognitív képességeink is megsínylik a hiányát, nehezebben koncentrálunk, könnyebben fáradunk el „fejben”. A megoldás nyilvánvaló: ügyeljünk jobban e fontos vitamin bevitelére. Fogyasszunk gyakran tojást, tengeri herkentyűket, halakat, időnként vörös húst. A húst kerülők tejből, sajtfélékből és élőflórás joghurtokból biztosíthatják a szervezet B12-ellátását. A vegán étrendet követőknek viszont nehezebb dolguk van, mivel ez a vízben oldódó vitamin zöldségekben alig található meg (minimálisan a káposztákban, a fermentált ételekben), ezért nekik ajánlott az étrend-kiegészítő szedése.
  • És mentális kimerültséghez vezethet a telefonunkhoz és kütyüinkhez fűződő túl erős „kötődés” is. Állandóan a kezünk ügyében van a mobil? Azonnal pörgetjük az Instát, ha van egy szabad percünk? Nem tudunk úgy végignézni egy filmet, hogy közben ne csekkoljuk, mi történt a Facebookon? Reggel első dolgunk a telefon után nyúlni? A kimaradástól való félelem (FOMO – Fear Of Missing Out) leszívja az összes energiánkat, nem tehetünk hát mást az energiaszint visszatöltése érdekében: közösségi médiás detoxba kell kezdeni. Igen, nehéz lesz, de haladjunk lassan, állítsunk be a képernyőidőt, tudatosan foglaljuk el magunkat mással, legyünk ott a jelenben, úgy igazán.

 

Érzelmi kimerültség

Elég egy apróság, és már robbanunk. Türelmetlenek és feszültek vagyunk a nap nagy részében. Estére pedig mérhetetlen fáradtságot érzünk, pedig nem is történt semmi különös.

  • Hiába nagyon fontosak számunkra a családtagjaink, néha bizony akaratlanul is elvesznek az energiánkból. Olykor anélkül is, hogy észrevennénk, fárasztanak. De senki nem hibás! Próbáljunk néha kicsit elvonulni, legalább 10-10 percet önmagunkban tölteni, elvégezni néhány légzőgyakorlatot, esetleg sportolni egy kicsit. Egyedül.
  • Érzelmi kimerültséghez vezethet az állandó zsizsegés is. Nem kell folyton valamit csinálni, újabb és újabb dolgokba kapni, ha valamit befejeztünk. Ki mondta, hogy állandóan kell valamit kezdenünk magunkkal? Ha van egy kis szabadidőnk, engedjük meg magunknak néha, hogy ne csináljunk semmit. De tényleg semmit. Bámuljunk ki a fejünkből, meditáljunk, ürítsük ki a fejünket 10-15 perc semmittevés senkinek sem árthat. Ez a negyedóra garantáltan feltölt majd, hogy visszatérhessünk a teendőinkhez, és az energiaszint újra egyensúlyban kerüljön.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink