A kimerültség sokféleképpen üthet be, érezhetünk fizikai, mentális és érzelmi fáradtságot egyaránt. Vajon mi okozhatja az alacsony energiaszintet, és mit tehetünk ellene?

Energiaszint újratöltve: tippek a testi-lelki fáradtság ellen

Fizikai fáradtság

A szemünket is alig bírjuk nyitva tartani, az pedig, hogy sportoljunk, gyakorlatilag esélytelennek tűnik, az energiaszint a padlón. Örülünk, ha a munkánkat el tudjuk végezni, úgy-ahogy…

  • Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: akár az alvás mennyisége, akár a minősége nem volt a legoptimálisabb, a végeredmény ugyanaz. Fáradtak, nyűgösek leszünk másnap, jobban kívánjuk majd a szénhidrátot, az ebéd végén édesség után sóvárgunk, és a délutáni szundi iránti vágyunk is erősebb. Ha nehezen merülünk álomba, éjjel éberen alszunk, nem kell azonnal altatóhoz nyúlni, sőt! Ügyeljünk a megfelelő magnéziumbevitelre (napi 300-350 mg az ajánlott, terhesség, szoptatás vagy nagyobb fizikai igénybevétel esetén 400-450 mg is lehet), és fogyasszunk sok zöld leveles zöldséget.
  • Okozhat fizikai kimerültséget a nem megfelelő táplálkozás is. Közhely, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, ennek következtében sokan az ebédre már kevésbé ügyelnek. Ha hosszú nap előtt állunk, mert sok a munka, közben ott vannak a háztartási feladatok is, akkor egy jól összeállított ebéd életet menthet, és az energiaszint szempontjából rengeteget segíthet. Mitől jól összeállított egy ebéd? Megfelelő mennyiségben tartalmaz szénhidrátot és fehérjét, 1:1 arányban. Fogyasszunk például sovány fehér húst teljes értékű gabonával, sok-sok zöldséggel. Vagy együnk hüvelyeseket sovány sajttal. Így elkerülhetjük a délutáni aluszékonyságot, és még este is energikusak leszünk.
  • És az igazi 22-es csapdája: a mozgáshiány is vezethet állandó kimerültségérzéshez. Túl fáradtak vagyunk edzeni, pedig a sport feltöltene energiával… Igen, az időhiány nagy úr, egy hosszú, fárasztó nap után már csak az ágyunkra vágyunk, nem testmozgásra. Kezdetnek egy rövidebb mozgás is elegendő: ebédidőben iktassunk be egy 20-30 kardio- vagy HIIT-edzést. Aki nem olyan szerencsés, hogy a nap közepén ezt megengedhesse magának, az is álljon fel időnként az asztal mellől, és végezzen guggolásokat, sétáljon egy nagyot. A lényeg, hogy mozogjunk, emeljük meg a pulzusszámot. Így újra helyreáll az energiaszint.

 

Mentális kimerültség

Nem vagyunk különösebben fáradtak, de eléggé motiváltak sem. A munka nem megy. Egyre nehezebb a legegyszerűbb dolgokra is koncentrálni.

  • A nem megfelelő étrend mentális fáradtsághoz is vezet. Ha a szervezetünk nem jut elég vitaminhoz, főleg B12-höz, az komoly gondot okozhat. Legrosszabb esetben vérszegénységet, de a kognitív képességeink is megsínylik a hiányát, nehezebben koncentrálunk, könnyebben fáradunk el „fejben”. A megoldás nyilvánvaló: ügyeljünk jobban e fontos vitamin bevitelére. Fogyasszunk gyakran tojást, tengeri herkentyűket, halakat, időnként vörös húst. A húst kerülők tejből, sajtfélékből és élőflórás joghurtokból biztosíthatják a szervezet B12-ellátását. A vegán étrendet követőknek viszont nehezebb dolguk van, mivel ez a vízben oldódó vitamin zöldségekben alig található meg (minimálisan a káposztákban, a fermentált ételekben), ezért nekik ajánlott az étrend-kiegészítő szedése.
  • És mentális kimerültséghez vezethet a telefonunkhoz és kütyüinkhez fűződő túl erős „kötődés” is. Állandóan a kezünk ügyében van a mobil? Azonnal pörgetjük az Instát, ha van egy szabad percünk? Nem tudunk úgy végignézni egy filmet, hogy közben ne csekkoljuk, mi történt a Facebookon? Reggel első dolgunk a telefon után nyúlni? A kimaradástól való félelem (FOMO – Fear Of Missing Out) leszívja az összes energiánkat, nem tehetünk hát mást az energiaszint visszatöltése érdekében: közösségi médiás detoxba kell kezdeni. Igen, nehéz lesz, de haladjunk lassan, állítsunk be a képernyőidőt, tudatosan foglaljuk el magunkat mással, legyünk ott a jelenben, úgy igazán.

 

Érzelmi kimerültség

Elég egy apróság, és már robbanunk. Türelmetlenek és feszültek vagyunk a nap nagy részében. Estére pedig mérhetetlen fáradtságot érzünk, pedig nem is történt semmi különös.

  • Hiába nagyon fontosak számunkra a családtagjaink, most, ebben a rendkívül nehéz helyzetben akaratlanul is elvesznek az energiánkból. Olykor anélkül is, hogy észrevennénk, fárasztanak. Senki nem hibás, ez a szituáció mindenkire nagy érzelmi terhet rakhat. Próbáljunk néha kicsit elvonulni, legalább 10-10 percet önmagunkban tölteni, elvégezni néhány légzőgyakorlatot, esetleg sportolni egy kicsit. Egyedül.
  • Érzelmi kimerültséghez vezethet az állandó zsizsegés is. Nem kell folyton valamit csinálni, újabb és újabb dolgokba kapni, ha valamit befejeztünk. Ki mondta, hogy állandóan kell valamit kezdenünk magunkkal? Ha van egy kis szabadidőnk, engedjük meg magunknak néha, hogy ne csináljunk semmit. De tényleg semmit. Bámuljunk ki a fejünkből, meditáljunk, ürítsük ki a fejünket -15 perc semmittevés senkinek sem árthat. Ez a negyedóra garantáltan feltölt majd, hogy visszatérhessünk a teendőinkhez, és az energiaszint újra egyensúlyban kerüljön.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Zöld teás tápiókapuding – A nap kedvenc egészséges desszertje
Szeretne kipróbálni egy egyszerűen elkészíthető, mégis különleges édességet? Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia glutén- és tejmentes receptjét ajánljuk!
Eke Angéla: „A futás nekem most egyfajta terápia is”
A színésznő két évvel ezelőtt nem előre megfontolt szándékkal váltott életmódot. Azóta kitanulta a vegetáriánus konyha rejtelmeit, amit kifejezetten élvezett, hiszen a főzés az egyik szenvedélye.
Képesség az örömre
Időnként kirobbanó formában, máskor csak erős közepes szinten éljük napjainkat. Majd valami újra összeroppan... A szomorúság, csalódás oka ezerféle lehet. Leegyszerűsödnek a napok, a színek eltűnnek, beszürkülnek.
Reggelizzen, és fogyjon! – Tippek típusok szerint
Attól függően, hogy mit szeret reggelizni, elárulunk néhány trükköt, amelyeknek a segítségével könnyebb lesz megszabadulni a pluszkilóktól!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.