Sokan tanácstalanok, hogy mennyi és milyen típusú sajtot ehetnek, ha fogyni szeretnének. A fehérjealapú diétákban megengedett, a paleo étrendben korlátozzák, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy számoljunk a magas zsír- és sótartalommal.

Ehetsz sajtot, ha fogyókúrázol? Itt a pontos válasz!

Hizlal a sajt?

Sosem felejtem el, amikor egy alakformáló szalon XXL-es tulajdonosa rámutatott a hasamra, és fenyegetően megkérdezte: szereted a sajtot? Mert ez sajt! Mármint, a hasamon összegyűlt hurkácskák. Mit ne mondjak, évekig rettegtem, ha sajtra néztem. Bár az nem teljesen állt össze, hogy akkor mégis mitől jojózgatok időről időre, de gyanítom, az édességeknek és a szénhidrátoknak több köze volt ehhez, mint a sajtoknak.

Mit mond a tudomány?

Ma már a kutatók is cáfolják, hogy a zsírszegény étrend lenne a fogyáshoz vezető út. Október végén jelent meg a tekintélyes tudományos szaklapban, a nature-ben egy cikk arról, hogy egyre nagyobb az egyetértés abban, miszerint a zsírszegény étrend elhibázott irány volt. A szakértőknek is feltűnt, hogy hiába árasztotta el az élelmiszerpiacot a csökkentett zsírtartalmú termékek sokasága, a lakosság egyre csak hízott. A korszerű ajánlások azt mondják, hogy a teljes energiabevitel 20-35%-a származhat zsírokból. A sajtok elsősorban tejtermékek, így fontos fehérjeforrások, de magas zsírtartalmukat is figyelembe kell venni. Emellett fontos kalciumforrások is, 10 dkg sajt kielégíti a napi kalciumszükségletünket. a laktózérzékenyeknek persze kerülniük kell.

Melyiket válasszam?

A sajtokra is igaz a mondás, hogy a minőségi termékeknek borsos az ára. A népszerű és olcsó trappisták nagyon magas zsírtartalmúak és rendkívül sósak, a gyors érlelés miatt nem tekinthetők minőségi termékeknek. Ahogy a táblázatból is kiderül, igazi kalóriabomba a mascarpone, pláne, ha cukorral párosul, ellenben a ricotta könnyedén beilleszthető az étrendünkbe.

Akkor mégis mennyit?

Ha aktív életmód mellett a napi kalóriabevitelünk 2000 kcal, akkor annak a 20-35%-a, 400-700 kcal származhat zsírokból. Ha ennek felét kiteszi a szendvicsekhez, főzéshez felhasznált vaj és olaj, akkor a másik felét fordíthatjuk a sajtok beépítésére. Azaz 200-350 kalória értékben, ami 10 dkg mozzarellát, akár 20 dkg ricottát, 10-14 dkg fetát jelent.

Fontos tudni

Ha a nem penészes típusú sajton megjelenik a penész, azt azonnal ki kell dobni, tilos megmenteni, farigcsálni. Ha kisebb mennyiséget vásárolunk, ezt meg tudjuk előzni.

Sajtos trükkök

A rántott sajtot mindenki imádja, de komoly mennyiségű kalóriát tartalmaz, 10 dekányi 400-at.

  • Ha frissen reszeljük a parmezánt a tésztaételre, akkor sokkal intenzívebb az íze, és kevesebb kell belőle.
  • Tepsiben sült csirke- és pulykamellre szórjunk kevés füstölt sajtot a változatosság kedvéért.
  • Ricottából is készíthetünk körözöttet.
  • Minden kevert friss salátához tehetünk néhány kocka fetát.
  • Laktató, szénhidrátmentes hideg vacsorát készíthetünk, ha sajtféléket, sonkát, kolbászt, avokádót és friss zöldségeket helyezünk egy tálra.
  • A krémsajtokat édesítve, akár nyírfacukorral, akár lekvárral keverve, remek desszertkrémet kapunk. Két babapiskótával, gyümölccsel könnyed és viszonylag energiaszegény édességet készíthetünk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink