Mi kell ahhoz, hogy túllépjük a fizikai korlátainkat, és mentálisan is fel tudjunk nőni egy-egy kihíváshoz? Vajon hogyan tudjuk a leghatékonyabban szem előtt tartani a céljainkat és egészen közel kerülni hozzájuk? A Pentagonban dolgozó dr. Porkoláb Imre dandártábornok Szolgálj, hogy vezethess! című könyve ezekre a kérdésekre kínál a hétköznapokban is alkalmazható technikákat.

A siker titka testben és lélekben

Kellenek a kihívások

Porkoláb Imre nemrég megjelent könyvében végigkísérhetjük a több mint 250 éves hagyományokkal rendelkező Sandhursti Királyi Katonai Akadémián töltött egyéves kiképzését, amely nem csak fizikailag, de mentálisan is kihívások elé állítja még a legjobbakat is. „A harcosok ősidők óta tudják, hogy a fizikai és szellemi kihívásokra folyamatosan szükségünk van ahhoz, hogy fejlődjünk – mondta a dandártábornok, aki éppen ezért a funkcionális edzések mellett tette le a voksát. – Számos modern és népszerű funkcionális edzéstípus (mint például a TRX, a homokzsák vagy a kettlebell) katonai gyökerekre vezethető vissza. Ezek az edzési formák ugyanis szinte bárhol, bármikor megvalósíthatók, nem kellenek hozzá kiépített edzőtermek vagy bonyolult gépek.”

Céljaink szolgálatában

A dandártábornok szerint a funkcionális edzés azért az egyik legjobb szellemi és fizikai edzésmód, mert az a lényege, hogy pontosan meghatározott célokat tűzünk ki magunk elé, és a gyakorlatok a leghatékonyabban szolgálják a céljaink elérését. A fitnesz lényege, hogy fejlesszük a testünket, és vele együtt könnyebben helytálljunk a mindennapjainkban is. A funkcionális edzés pedig ebben lehet a segítségünkre. „Akik nemcsak arra vágynak, hogy szimmetrikus, kidolgozott izomzatuk legyen, hanem arra is, hogy valóban képesek legyenek számos élethelyzetben határozottan és eredményesen cselekedni és szükség szerint saját maguk vagy mások életét megmenteni, ajánlom, hogy tanulmányozzák és gyakorolják mélyrehatóbban ezt az edzésformát.”

Vajon miért bukunk el?

Porkoláb Imre szerint, ha nem rendelkezünk megfelelő belső motivációval (vagyis nem tudjuk a választ a miértre), akkor hamar elbukhatunk. „Számos olyan megmérettetéssel találkozhatnak, amely pusztán fizikai állóképességgel nem teljesíthető, valami többre van szükség. Az igazán kemény katonai kiképzéseken csak azok felelnek meg, akik mentálisan is képesek arra, hogy újra meg újra átlépjék a saját korlátaikat” – és ez épp annyira igaz bármely hétköznapi célunkra is!

Fejlesszük a kitartásunkat!

Mentálisan csak akkor vagyunk képesek újra meg újra legyőzni önmagunkat, ha korábban fejlesztettük a kitartásunkat. Csak ekkor leszünk képesek hosszan küzdeni a céljainkért. Ha nagyon erős belső motivációra teszünk szert, az energiával tölthet fel bennünket a kellő pillanatban, vagyis, amikor fejben már feladnánk.

Apró

Célokkal a nagy sikerért A siker titka, hogy kisebb, megvalósítható célokat tűzünk ki magunk elé rövid távra.  „A könyvben az egyik történet arról szól, hogy egy farönköt kell kilométereken keresztül futva cipelnie a csapatnak. Ezt csak úgy voltam képes elviselni, hogy mindvégig apró célokra koncentráltam. Arra, hogy eljussak a következő kanyarig, a domb tetejére, vagy hogy még egy lépést tegyek előre, csak még egyet.”

Csapatban az erő

Ha találunk egy motivált edzőtársat, akivel folyamatosan biztatjuk egymást, vagy csatlakozunk egy olyan csapathoz, amely valóban hosszú távon elkötelezett, nagyobb eséllyel érhetjük el a célunkat. „A csapatban rejlő erő egyáltalán nem lebecsülendő, és karrierem során nagyon sokszor, amikor úgy gondoltam, hogy itt a vég és feladom, a társaim látványa, biztatása segített abban, hogy újabb erőtartalékokat mozgósítsak.”

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.