Természetes, hogy a babavárás alatt a mamák aggódnak kicsit. A terhesség kilenc hónapja számos váratlan helyzet elé állíthatja a leendő anyukákat, minden új, szokatlan és kiszámíthatatlan. Vannak kimondott és kimondatlan félelmek, valós tények és legendák. Utánanéztünk, mitől tartanak leginkább a várandós nők.

Aggódó kismamák

„Elvesztem a babát”

A tények: a terhességek kevesebb mint 20 százaléka végződik vetéléssel. a legtöbb még akkor fordul elő, amikor a nő nem is tudja, hogy áldott állapotban van. Miután az orvos által is megállapított a terhesség (általában a 6–8. hét között), a vetélés kockázata mintegy 5 százalékkal csökken. Annak esélye pedig, hogy másodszor is elvetéljen a nő, nagyon csekély. A vetélést egyébként leggyakrabban kromoszómarendellenesség okozza, amely megakadályozza, hogy a magzat rendesen fejlődjön, nem pedig az, hogy a kismama mit tett vagy nem tett meg. Az azonban tény, hogy lényegesen kisebb a vetélés kockázata, ha a babát vállaló nő nem dohányzik, nem iszik alkoholt és a napi koffeinbevitelt csökkenti.

„Olyat eszem,  ami  veszélyezteti  a  baba  egészségét”

A tények: a legtöbb nő ma úgy érzi, hogy túl nagy nyomás nehezedik rá az egészséges táplálkozás miatt. Szinte minden ételféleségnél feltehető a kérdés: Ez vajon biztonságos? Természetesen ezen aggódni butaság. Az orvos már az első vizsgálat során közli, melyek azok az ételek, amelyek fogyasztása a kismamák számára nem javasolt. De nem szabad elfelejteni, hogy senki sem tud követni minden szabályt, és néha bizony előfordul, hogy – akár önhibáján kívül – a várandós anyuka, mondjuk, pasztörizálatlan sajtot eszik. Ilyenkor sem szabad pánikba esni, semmi gond nem lesz.

„A reggeli émelygés miatt  nem tudok enni, ezért a babám éhezik” 

A tények: a babák igazi kis paraziták, tehát akkor is „megszerzik” maguknak a szükséges tápanyagokat, ha a mamák reggel csak egy kis kekszet esznek. Ha nincsenek komoly panaszok – ájulás, kiszáradás –, a rosszullétek nem okoznak gondot a táplálkozási egyensúlyban, nem veszélyeztetik a magzat egészségét. Az orvosok szerint a legjobb, amit ilyenkor tehet a kismama, hogy szedi a terhességi vitaminokat, és napjában többször kevesebbet étkezik. Ha a rosszullét állandó, szükség lehet valamilyen hányingert csillapító gyógyszerre. Ezt azonban meg kell beszélni a kezelőorvossal, hiszen mindenképpen olyan szer kell, ami nem árt a babának.

„A kisbaba születési  rendellenességgel jön  a világra”

A tények: Minden leendő anyuka izgatottan várja a terhesgondozás során végzett vizsgálatok eredményét, remélve, hogy a baba egészséges és rendben fejlődik. Ez túlnyomórészt így is van. A kockázat, hogy a baba születési rendellenességgel jön a világra, 4 százalék – és ez magában foglalja a súlyos rendellenességeket, mint például a Down-szindrómát, valamint az összes, több ezer egyéb azonosított eltérést, amelyek közül sok kicsi és jelentéktelen, mint esetleg egy hiányzó köröm. Még ha az első szűrővizsgálat kóros elváltozást mutat is, sok esetben a későbbi vizsgálatok megerősítik, hogy minden rendben van. A legjobb védekezés a terhességi vitaminok szedése. Fontos, hogy ha bármilyen aggálya van a kismamának, beszélje meg orvosával. Ahhoz ugyanis, hogy világos kép alakuljon ki a nőkben a várható kockázatokról, az orvosnak ismerni kell a családban előforduló rendellenességeket.

„Félek a terhességi cukorbetegségtől,  magas  vérnyomástól”

A tények: a magas vérnyomás betegség kialakulásának kockázata a terhesség alatt mindössze 5 százalék. a rendszeres orvosi ellenőrzés fontos, hiszen így a lehető legkorábbi szakaszban „elcsíphető” és azonnal kezelhető a betegség anélkül, hogy az anyuka és a baba egészsége veszélybe kerülne. A terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata hasonlóan alacsony. Egyszerű étrendi változtatásokkal a terhességi diabétesz remekül kezelhető, és nem okoz problémát.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.