Már nem csak a nagymamák hobbija a nyár ízeinek tartósítása, sokan szívesen időznek lekvárok, dzsemek, savanyúságok készítésével. Egyáltalán nem ördöngösség a befőzés, és milyen jó lesz majd télen elővenni a saját, cukormentes lekvárunkat.

Cukormentesen is isteni a lekvár, ez a titka

Ha igazán jó minőségű termékekre vágyunk, akkor kézművesek áruit keressük a piacokon, fesztiválokon. Elképesztően felfutott a házi, minőségilekvár-piac. Persze jóval drágábbak, mint a boltok polcain sorakozó igen távoli rokonaik. Távoliak, mert sokszor csak annyiban hasonlítanak rájuk, hogy címkés üvegben van mindkettő, ám a gyümölcstartalom köszönő viszonyban sincs egymással.

Mi a trükk?

A befőzésnek kevés trükkje van, de azokat szigorúan be kell tartani, különben nem sikerül a mutatvány. Az egyik a türelem, szánjunk rá időt, egy fél napot, egy egész napot, mikor mennyit készítünk. A másik a tökéletes tisztaság, legalábbis a konyha azon fertályán, ahol dolgozunk. Használjunk tiszta konyharuhát, minden eszköz legyen frissen elmosva. Semmiféle morzsa ne kerüljön a befőzés közelébe. A harmadik a hibátlan alapanyag.

Az üvegek előkészítése

Az üvegek és a tetejük tisztítása a legfontosabb kérdés. Nem elég kilöttyinteni egy kis meleg vízzel, ha van mosogatógépünk, akkor azzal mossuk el, és befőzés előtt forraljunk vizet, töltsük az üvegekbe és tegyük a sütőbe, 110 fokon, hogy tökéletesen csírátlaníthassuk. Tegyük mellé a kupakokat is. Ne nyúljunk hozzájuk kézzel, csipesszel vegyük, így még véletlenül sem kerül bele a kezünkről semmi. Ez a része némileg pepecselős, de megéri, mert csak a tökéletesen tiszta üvegekben nem romlik meg a gyümölcs vagy a zöldség. Érdemes a kifőzést előző este elvégezni, és bombabiztos helyre tenni a tiszta, lezárt üvegeket.

Miben főzzünk?

Mindig nagyméretű fazékban főzzük a lekvárokat, hogy ne fröcsögje tele a tűzhelyet, ha már kezd forrni. Aki sokat szeretne befőzni a nyár folyamán, annak érdemes erre a célra egy külön fazekat tartania.

Alaprecept: azaz minden lekvár ugyanúgy készül

A lekvárok valójában ugyanazzal a technológiával készülnek, a feldarabolt vagy pépesített gyümölcsöt édesítjük, sűrítjük, forraljuk, a habját leszedjük, és üvegekbe töltjük. A megtöltött, lezárt üveget fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. Választhatjuk a lassú kihűlést, a dunsztolást, amikor az üvegeket egy kosárban jól betakargatjuk plédekkel, így biztosítva, hogy fokozatosan hűljenek ki. Mindkét módszerrel eláll a lekvár, ha tökéletesen tiszták voltak az üvegek.

Ha dzsemesebb verziót szeretnénk, tegyünk bele dzsemfixet, a zacskón található leírás szerint, vagy agar-agarral sűrítsük, ha biováltozatot szeretnénk készíteni. A legjobb alaplekvárok napon érett eperből, málnából, sárgabarackból, meggyből, szilvából készülnek. Kezdőként is bármelyiket el tudjuk készíteni. Nagyon finom lesz a ribizliből, egresből, szederből készült dzsem is.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink