Már nem csak a nagymamák hobbija a nyár ízeinek tartósítása, sokan szívesen időznek lekvárok, dzsemek, savanyúságok készítésével. Egyáltalán nem ördöngösség a befőzés, és milyen jó lesz majd télen elővenni a saját, cukormentes lekvárunkat.

Cukormentesen is isteni a lekvár, ez a titka

Ha igazán jó minőségű termékekre vágyunk, akkor kézművesek áruit keressük a piacokon, fesztiválokon. Elképesztően felfutott a házi, minőségilekvár-piac. Persze jóval drágábbak, mint a boltok polcain sorakozó igen távoli rokonaik. Távoliak, mert sokszor csak annyiban hasonlítanak rájuk, hogy címkés üvegben van mindkettő, ám a gyümölcstartalom köszönő viszonyban sincs egymással.

Mi a trükk?

A befőzésnek kevés trükkje van, de azokat szigorúan be kell tartani, különben nem sikerül a mutatvány. Az egyik a türelem, szánjunk rá időt, egy fél napot, egy egész napot, mikor mennyit készítünk. A másik a tökéletes tisztaság, legalábbis a konyha azon fertályán, ahol dolgozunk. Használjunk tiszta konyharuhát, minden eszköz legyen frissen elmosva. Semmiféle morzsa ne kerüljön a befőzés közelébe. A harmadik a hibátlan alapanyag.

Az üvegek előkészítése

Az üvegek és a tetejük tisztítása a legfontosabb kérdés. Nem elég kilöttyinteni egy kis meleg vízzel, ha van mosogatógépünk, akkor azzal mossuk el, és befőzés előtt forraljunk vizet, töltsük az üvegekbe és tegyük a sütőbe, 110 fokon, hogy tökéletesen csírátlaníthassuk. Tegyük mellé a kupakokat is. Ne nyúljunk hozzájuk kézzel, csipesszel vegyük, így még véletlenül sem kerül bele a kezünkről semmi. Ez a része némileg pepecselős, de megéri, mert csak a tökéletesen tiszta üvegekben nem romlik meg a gyümölcs vagy a zöldség. Érdemes a kifőzést előző este elvégezni, és bombabiztos helyre tenni a tiszta, lezárt üvegeket.

Miben főzzünk?

Mindig nagyméretű fazékban főzzük a lekvárokat, hogy ne fröcsögje tele a tűzhelyet, ha már kezd forrni. Aki sokat szeretne befőzni a nyár folyamán, annak érdemes erre a célra egy külön fazekat tartania.

Alaprecept: azaz minden lekvár ugyanúgy készül

A lekvárok valójában ugyanazzal a technológiával készülnek, a feldarabolt vagy pépesített gyümölcsöt édesítjük, sűrítjük, forraljuk, a habját leszedjük, és üvegekbe töltjük. A megtöltött, lezárt üveget fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. Választhatjuk a lassú kihűlést, a dunsztolást, amikor az üvegeket egy kosárban jól betakargatjuk plédekkel, így biztosítva, hogy fokozatosan hűljenek ki. Mindkét módszerrel eláll a lekvár, ha tökéletesen tiszták voltak az üvegek.

Ha dzsemesebb verziót szeretnénk, tegyünk bele dzsemfixet, a zacskón található leírás szerint, vagy agar-agarral sűrítsük, ha biováltozatot szeretnénk készíteni. A legjobb alaplekvárok napon érett eperből, málnából, sárgabarackból, meggyből, szilvából készülnek. Kezdőként is bármelyiket el tudjuk készíteni. Nagyon finom lesz a ribizliből, egresből, szederből készült dzsem is.

Hozzászólások

A legjobb vega receptek, ha egy kicsit félretennéd a húst
Egyre többet hallani arról, mennyire egészséges lenne, ha rengeteg zöldség és gyümölcs kerülne nap mint nap a tányérunkra, ezért legalább egyszer, de mi is belevágunk, hogy kipróbáljuk a vegetáriánus étkezést. Íme néhány remek recept, amivel érdemes kezdeni.
Koplalás helyett életmódot váltott Csilla: : „Már nem azt várom, hogy mikor ehetek újra”
Napi 800 kalória, akupunktúra, megszorító étrendek, éhezés és energiahiány. Aki próbált már hasonlót, az tudja, hogy ez nem a tartós és egészséges fogyás felé vezető út. Mára Csilla (50) is megtanulta, hogyan kell jól fogyni.
Térdfájdalom és porckopás? Ezért nem hasznos az ízületbe adott injekciós kezelés!
A térdízület kopás és a térdfájdalom mára már népbetegségnek számít, nem csoda hát, ha az ízületbe adott hialuron injekciós kezelés rendkívül elterjedt módszer lett. Hatékonysága azonban vitatott; Horváth Noémi, a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája fontos tényekre hívja fel a figyelmet.
Ezeket a köreteket edd, ha diétázol!
A vegyes zöldségköret nem emeli meg durván a vércukorszintedet, így a diéta alatt is bármikor fogyaszthatod.
A megfelelő étrend a migrén legjobb ellenszere
A kínzó migrén egy rohamszerűen jelentkező, erős intenzitású, rendszerint féloldali, kínzó, lüktető fejfájás. Kísérő tünetei közé tartozhat a hányás, hányinger, valamint a fényre, hangra való fokozott érzékenység.
Önbarnítás profin: Mit? Hogyan? Hányszor?
Ma már nem kell feltétlenül órákig a napon izzadni vagy szoláriumba járni, hogy úgy nézzünk ki, mint aki most jött vissza a tengerpartról!
Futópados futócipő – hogyan válasszam ki a megfelelő modellt?
Amikor kint az egekbe szökik a hőmérséklet, elkezdesz alternatívát keresni a futáshoz. A legjobb megoldás egy klimatizált edzőterem lesz, ez azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen cipőt válasszunk.
Lisztmentes epres álom, ez a legfinomabb nyári desszert
Nincs is finomabb és egészségesebb gyümölcs a friss epernél, ráadásul a fogyókúrába is nagyszerűen beilleszthető!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.