Már nem csak a nagymamák hobbija a nyár ízeinek tartósítása, sokan szívesen időznek lekvárok, dzsemek, savanyúságok készítésével. Egyáltalán nem ördöngösség a befőzés, és milyen jó lesz majd télen elővenni a saját, cukormentes lekvárunkat.

Cukormentesen is isteni a lekvár, ez a titka

Ha igazán jó minőségű termékekre vágyunk, akkor kézművesek áruit keressük a piacokon, fesztiválokon. Elképesztően felfutott a házi, minőségilekvár-piac. Persze jóval drágábbak, mint a boltok polcain sorakozó igen távoli rokonaik. Távoliak, mert sokszor csak annyiban hasonlítanak rájuk, hogy címkés üvegben van mindkettő, ám a gyümölcstartalom köszönő viszonyban sincs egymással.

Mi a trükk?

A befőzésnek kevés trükkje van, de azokat szigorúan be kell tartani, különben nem sikerül a mutatvány. Az egyik a türelem, szánjunk rá időt, egy fél napot, egy egész napot, mikor mennyit készítünk. A másik a tökéletes tisztaság, legalábbis a konyha azon fertályán, ahol dolgozunk. Használjunk tiszta konyharuhát, minden eszköz legyen frissen elmosva. Semmiféle morzsa ne kerüljön a befőzés közelébe. A harmadik a hibátlan alapanyag.

Az üvegek előkészítése

Az üvegek és a tetejük tisztítása a legfontosabb kérdés. Nem elég kilöttyinteni egy kis meleg vízzel, ha van mosogatógépünk, akkor azzal mossuk el, és befőzés előtt forraljunk vizet, töltsük az üvegekbe és tegyük a sütőbe, 110 fokon, hogy tökéletesen csírátlaníthassuk. Tegyük mellé a kupakokat is. Ne nyúljunk hozzájuk kézzel, csipesszel vegyük, így még véletlenül sem kerül bele a kezünkről semmi. Ez a része némileg pepecselős, de megéri, mert csak a tökéletesen tiszta üvegekben nem romlik meg a gyümölcs vagy a zöldség. Érdemes a kifőzést előző este elvégezni, és bombabiztos helyre tenni a tiszta, lezárt üvegeket.

Miben főzzünk?

Mindig nagyméretű fazékban főzzük a lekvárokat, hogy ne fröcsögje tele a tűzhelyet, ha már kezd forrni. Aki sokat szeretne befőzni a nyár folyamán, annak érdemes erre a célra egy külön fazekat tartania.

Alaprecept: azaz minden lekvár ugyanúgy készül

A lekvárok valójában ugyanazzal a technológiával készülnek, a feldarabolt vagy pépesített gyümölcsöt édesítjük, sűrítjük, forraljuk, a habját leszedjük, és üvegekbe töltjük. A megtöltött, lezárt üveget fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. Választhatjuk a lassú kihűlést, a dunsztolást, amikor az üvegeket egy kosárban jól betakargatjuk plédekkel, így biztosítva, hogy fokozatosan hűljenek ki. Mindkét módszerrel eláll a lekvár, ha tökéletesen tiszták voltak az üvegek.

Ha dzsemesebb verziót szeretnénk, tegyünk bele dzsemfixet, a zacskón található leírás szerint, vagy agar-agarral sűrítsük, ha biováltozatot szeretnénk készíteni. A legjobb alaplekvárok napon érett eperből, málnából, sárgabarackból, meggyből, szilvából készülnek. Kezdőként is bármelyiket el tudjuk készíteni. Nagyon finom lesz a ribizliből, egresből, szederből készült dzsem is.

Hozzászólások

Kókuszos kölesfelfújt lett az új diétás kedvenc
Ez a könnyen elkészíthető desszert glutén-, laktóz- és cukormentesen készült, és imádni fogod, mert pillanatok alatt megsütheted.
Így készítsd fel a bőröd az őszi szezonra!
Bár még nehéz elhinni, hogy vége a strandolós hétvégéknek, a fröccsözős laza estéknek és a spagettipántos reggeli szetteknek, bizony, tagadhatatlanul itt az ősz és beköszöntöttek a hűvösebb, csapadékosabb napok.
Ősidők óta a legjobb diétás ital, készítsd el jól a teát
Egy ősrégi kínai mondás szerint a tea a hosszú élet itala. Így aztán fontos, hogy minden nap igyál belőle. De pontosan milyet is és hogyan?
Szuper ötletek: így készítsd el a fehérjeport
Azt hiszed, csak a sportolóknak van szükségük fehérjére? Kortól, nemtől és életmódtól függetlenül mindenki étrendjében ott kell lennie ennek a nélkülözhetetlen tápanyagnak, mégpedig megfelelő mennyiségben!
4 szupergyors reggeli kenyér nélkül
Ha diétázol, a reggeli nagy rohanásban nem egyszerű kitalálni, hogy mit egyél. Sokan ezért távoznak üres gyomorral otthonról, pedig ez pokoli egészségtelen. Mutatjuk, a szénhidrátmentes, gyors recepteket.
Szénhidrát nélkül könnyebb: diétás töltött gomba vacsorára
Ebben a kajában alig van hizlaló szénhidrát, szuper diétás és fantasztikusan finom!
Szépségápolás almaecettel: ettől fiatalodik a bőr
A legelszántabb diétázók bizonyosan találkoztak már az almaecettel, hiszen nagyon sokat segíthet a zsírpárnák olvasztásában. De nemcsak belül hasznos, hanem kívül is.
Mit érdemes tudni a kollagénről?
A feszes, hidratált bőr záloga a megfelelő kollagénszint megőrzése.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.