Már nem csak a nagymamák hobbija a nyár ízeinek tartósítása, sokan szívesen időznek lekvárok, dzsemek, savanyúságok készítésével. Egyáltalán nem ördöngösség a befőzés, és milyen jó lesz majd télen elővenni a saját, cukormentes lekvárunkat.

Cukormentesen is isteni a lekvár, ez a titka

Ha igazán jó minőségű termékekre vágyunk, akkor kézművesek áruit keressük a piacokon, fesztiválokon. Elképesztően felfutott a házi, minőségilekvár-piac. Persze jóval drágábbak, mint a boltok polcain sorakozó igen távoli rokonaik. Távoliak, mert sokszor csak annyiban hasonlítanak rájuk, hogy címkés üvegben van mindkettő, ám a gyümölcstartalom köszönő viszonyban sincs egymással.

Mi a trükk?

A befőzésnek kevés trükkje van, de azokat szigorúan be kell tartani, különben nem sikerül a mutatvány. Az egyik a türelem, szánjunk rá időt, egy fél napot, egy egész napot, mikor mennyit készítünk. A másik a tökéletes tisztaság, legalábbis a konyha azon fertályán, ahol dolgozunk. Használjunk tiszta konyharuhát, minden eszköz legyen frissen elmosva. Semmiféle morzsa ne kerüljön a befőzés közelébe. A harmadik a hibátlan alapanyag.

Az üvegek előkészítése

Az üvegek és a tetejük tisztítása a legfontosabb kérdés. Nem elég kilöttyinteni egy kis meleg vízzel, ha van mosogatógépünk, akkor azzal mossuk el, és befőzés előtt forraljunk vizet, töltsük az üvegekbe és tegyük a sütőbe, 110 fokon, hogy tökéletesen csírátlaníthassuk. Tegyük mellé a kupakokat is. Ne nyúljunk hozzájuk kézzel, csipesszel vegyük, így még véletlenül sem kerül bele a kezünkről semmi. Ez a része némileg pepecselős, de megéri, mert csak a tökéletesen tiszta üvegekben nem romlik meg a gyümölcs vagy a zöldség. Érdemes a kifőzést előző este elvégezni, és bombabiztos helyre tenni a tiszta, lezárt üvegeket.

Miben főzzünk?

Mindig nagyméretű fazékban főzzük a lekvárokat, hogy ne fröcsögje tele a tűzhelyet, ha már kezd forrni. Aki sokat szeretne befőzni a nyár folyamán, annak érdemes erre a célra egy külön fazekat tartania.

Alaprecept: azaz minden lekvár ugyanúgy készül

A lekvárok valójában ugyanazzal a technológiával készülnek, a feldarabolt vagy pépesített gyümölcsöt édesítjük, sűrítjük, forraljuk, a habját leszedjük, és üvegekbe töltjük. A megtöltött, lezárt üveget fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. Választhatjuk a lassú kihűlést, a dunsztolást, amikor az üvegeket egy kosárban jól betakargatjuk plédekkel, így biztosítva, hogy fokozatosan hűljenek ki. Mindkét módszerrel eláll a lekvár, ha tökéletesen tiszták voltak az üvegek.

Ha dzsemesebb verziót szeretnénk, tegyünk bele dzsemfixet, a zacskón található leírás szerint, vagy agar-agarral sűrítsük, ha biováltozatot szeretnénk készíteni. A legjobb alaplekvárok napon érett eperből, málnából, sárgabarackból, meggyből, szilvából készülnek. Kezdőként is bármelyiket el tudjuk készíteni. Nagyon finom lesz a ribizliből, egresből, szederből készült dzsem is.

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.