A munkahelyi stressz érzésével szinte minden munkavállaló találkozott már. Ha a főnök négyszemközti beszélgetésre hívja beosztottját, az emberek többsége azonnal heves szívdobogást tapasztal, a testhőmérséklet emelkedik és a gyomor liftezni kezd. Ez csak néhány jele a stressznek, ami a tudósok szerint a szervezet válasza a „küzdj vagy menekülj!” felszólításra. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie: sok gyakorlással, kidolgozott napi rutinnal a feszültség jól kezelhető.

Bye-bye, stressz!

1. Oldja a fizikai feszültséget!

Az érzelmi stressz megnyilvánulhat fizikai feszültségben is. ez a feszültség leggyakrabban az izmokban jelenik meg: görcsöt okoz a vádliban, fájdalmat derék- és nyaktájon, és gyakoriak a gerincproblémák is. A hosszú ideig tartó stressz komoly reumatológiai panaszokat okozhat, ezért a lazítás nagyon fontos. Naponta többször tornázzon: körözzön a vállával, majd emelje a füléhez és ejtse le a vállát. ismételje a gyakorlatot ötször. ezután közelítse az állát a mellkasához, majd fordítsa jobbra, aztán balra. ezzel az egyszerű gyakorlattal búcsút inthet a merev nyaknak. a séta, néhány guggolás jót tesz a megmerevedett, befeszült izmoknak. Ha teheti, hetente járjon stresszoldó masszázsra.

2. Gondolkodjon, mielőtt beszélni kezd!

A stressz gyakran vezet ingerlékenységhez, és ilyenkor nehéz megválogatni a szavakat. Az átgondolatlan mondatokkal könnyen megbánthatja a kollégáit, a következmény: bűntudat és szégyenkezés. Törekedjen arra, hogy mielőtt megszólalna, essen túl egy „belső párbeszéden”. Ne vádaskodjon, törekedjen építő jellegű kritikára. a „miattad késtem le a határidőt!” mondat helyett fogalmazzon így: „majdnem két órámba telt, amíg megtaláltam azt a fájlt, amivel dolgoznom kellett, és ezért lekéstem a leadási határidőt. Hogyan tudnánk létrehozni egy olyan rendszert, hogy ez többet ne fordulhasson elő?” próbálja elengedni az olyan általánosító szavakat, mint a „soha” és a „mindig”.

Használjon specifikus nyelvezetet, amely teret enged a javulásnak. A „mindig csalódást okoz!” mondat helyett használja a következőt: „Csalódott voltam, amikor elkésett a találkozónkról. Hogyan érhetjük el, hogy ez ne történjen meg újra?” ez a fajta konstruktív nyelvezet megakadályozza, hogy a partneréből rosszallást váltson ki.

3.  Fogalmazza meg a szándékait!

Amikor az ember túlterhelt, hajlamos úgy érezni, hogy minden kiesik az ellenőrzése alól. Ezen úgy segíthet, hogy megfogalmazza a szándékait. szeretné, ha nyugalomban zajlana a délelőtti konferenciabeszélgetés, vagy hogy minden újabb feladat előtt legyen egy lélegzetvételnyi ideje önmagára? Emlékeztesse magát ezekre a vágyaira. Mielőtt bekapcsolná a telefont, vegyen egy mély lélegzetet és gondoljon arra, hogy türelmes lesz, nyitott és támogató a beszélgetés alatt. Ha pedig éppen befejezett egy munkát, dőljön hátra és lazítson pár percig, mielőtt kinyitná a következő e-mailt. Ha unalmasnak talál egy munkát, gondoljon arra, ez is lehetőség, hogy segítsen másokon.

4. Vizsgálja felül a helyzetét!

Elgondolkodott már valaha azon, hogy miért feszült a munkahelyén? Itt az idő, hogy felülvizsgálja a helyzetét! Készítsen listát – papíron, a számítógépén vagy akár a telefonján – mindenről, amit stresszforrásnak tekint, majd készítsen egy másik listát arról, mi mindent csinál azért, hogy pihenjen, szórakozzon (zenehallgatás, főzés, vacsora a barátokkal, sportolás). Végül készítsen egy harmadik listát, amelyben ezeknek a tevékenységeknek a hatásait ismerteti. Ezek a listák tükrözik, hogy mennyit kell küzdeni, és/vagy mit kell változtatni azokon a módszereken, amelyek segítségével kezelheti a stresszt.

5. Legyen együttérző!

Az a képesség, hogy valaki kedvesen tudjon kommunikálni a munkatársaival, elengedhetetlen ahhoz, hogy jó munkahelyi légkör alakuljon ki. Fontos az empátia, azaz az embernek az a képessége, hogy egy másik ember szempontjait felfogja és megértse. az empátia és az érzelmi intelligencia segítségével gyakorlatilag minden nézeteltérés kezelhető.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink