A nemi vágy csökkenése általában természetes a kor előrehaladtával, de a libidóra néhány dolog bizony drámai hatással lehet akár már a húszas-harmincas években is. Ilyen esetekben a vágy hiánya mögött nem az orgazmusképtelenség áll: a női szexualitást ugyanis nagymértékben agyi tényezők befolyásolják. A vágycsökkenés okai és tippek, hogy visszatérjen a szenvedély.

Ha elillan a vágy…

Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletták libidóra gyakorolt hatása az egyéni érzékenységtől függ. A hormonális fogamzásgátlók az ösztrogénprogeszteron-tesztoszteron egyensúlyra hatnak, és bizonyos esetekben okozhatják a vágy csökkenését.

Megoldás: Konzultáljon nőgyógyászával, és ha valóban a tabletta okozza a panaszait, próbáljon ki más összetételű fogamzásgátló gyógyszert, esetleg térjen át más védekezési módszerre. A lényeg az, hogy olyan megoldást találjanak, amely valóban megnyugtató az ön számára, hiszen a nem kívánt terhességtől való szorongás is vágycsökkentő hatású lehet.

Stressz és túlhajszoltság

Úgy érzi, belefullad a munkába, folyamatosan zsonglőrködik a feladatok között? A nők többsége teljes munkaidőben dolgozik, sokszor komoly, felelősségteljes beosztásban, és a munkaidő vége nem jelenti azt, hogy pihenhet: otthon kezdődik a második műszak. Munka mellett a háztartás vezetése, a gyereknevelés és a párkapcsolat normális működtetése nem egyszerű feladat, a felpörgetett életmód gyakran vezet túlhajszoltsághoz, kimerültséghez. Ez az állapot nagyjából lehetetlenné is teszi a zavartalan szexuális életet. míg a férfiaknak a szex remek stressz-csökkentő, addig a nőknél ez nem így van.

Megoldás: A legfontosabb a stressz csökkentése. Tanuljon meg különböző technikákat és alkalmazza is azokat rendszeresen. sportoljon, és ha teheti, este, lefekvés előtt sétáljon egyet. Ne sajnálja az időt önmagától: illatos fürdővel, lágy zenével, jó könyvvel lazítson, és meglátja, ilyenkor a szexis gondolatok is könnyebben jönnek.

Hüvelyszárazság

A hüvely folyamatosan termel váladékot, ám vannak olyan időszakok, amikor a váladéktermelés eltérő (menopauza idején, terhesség alatt, menstruáció során). A váladéktermelést elsősorban az ösztrogénszint befolyásolja, de bizonyos gyógyszerek is hatással vannak a váladéktermelésre, ahogy a stressz és a fáradtság is. Hüvelyszárazságot okozhat a különböző intim tisztálkodószerek túlzott használata is. (Előfordulhat, hogy nem a hüvelyszárazság miatt csökken a vágy, hanem a vágy hiánya miatt nem megfelelő a nedvesedés. Ilyenkor többnyire lelki okok állnak a háttérben.)

Megoldás: Ha a hüvelyszárazságot nem a vágy hiánya okozza, jó megoldás a különböző síkosítók bevetése. Ne használjon olajokat, krémeket, mert ezek nemcsak irritációt okozhatnak, de a hüvely falának sérüléséhez is vezethetnek.

Hosszú, meghitt párkapcsolat

Gyakran előfordul, hogy olyan kapcsolatokból is elillan a vágy, ahol túl nagy az összhang. Bár ellentmondásos, mégis igaz: nehéz megőrizni egyszerre az intimitást és a szenvedélyt. Ráadásul a nők hajlamosak egy biztonságos, jól működő kapcsolatban „elfeledkezni” a szexről. Bizonyított, hogy az egyedül élő nők sokkal aktívabbak szexuálisan, mint a párkapcsolatban élők. Ez a szex evolúciós megközelítését igazolja, mely szerint a szex egyfajta eszköz a nők kezében a férfiak megszerzésére.

Megoldás: Ha fontos önnek a kapcsolata, ébressze fel a vágyat. Legyen kreatív, próbáljanak ki új pozíciókat, helyeket. szánjanak időt az együttlétekre, vagy épp ellenkezőleg, iktassanak be gyors összebújásokat. A lényeg az, hogy változtassanak a megszokott mintákon.

Depresszió

A depressziótól szenvedő nők többsége a nemi vágy jelentős csökkenéséről számol be. sajnos a legtöbb antidepresszáns is hasonló mellékhatást okoz. A gyógyszerek ugyanis megváltoztatják az agyban keletkező vegyületek szintjét, egyebek között a szerotoninét és a noradrenalinét. A hangulat javul, a libidó csökken. A gyógyszerek gyakran az orgazmusképességet is befolyásolják.

Megoldás: Beszéljen kezelőorvosával. Lehet, hogy egy másik gyógyszerre áttérve csökkenthetők a mellékhatások.

Ezek is érdekelhetnek

Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!

Ajánlataink