A telefon állandóan a kezében, néhány percenként ellenőrzi, hogy kapott-e levelet, üzenetet, vagy egyszerűen csak rápillant, hogy minden rendben? A reggele elképzelhetetlen egy erős kávé nélkül? A szomorúságot csak édességgel tudja elűzni? Nos, ha ezek közül valamelyik – netán mind – ismerős önnek, nagy valószínűséggel függő, még ha nem is tud róla. A megváltozott életmód új függőségeket hozott magával, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Hétköznapi függőségeink

Telefonfüggőség

Az okostelefonok megjelenésével egyre gyakoribb a telefonfüggőség. Ez azt jelenti, hogy a függő mindig, minden folyamatnak a részese akar lenni, és azért, hogy nehogy kimaradjon bármiből, néhány percenként ellenőrzi a leveleit, üzeneteit. Figyelmen kívül hagyja azokat a személyeket – családtagokat, barátokat, ismerősöket –, akikkel éppen együtt van, csak azért, hogy elkapjon egy szövegrészt vagy bejegyzést valakitől, aki kilométerekkel távolabb van tőle. A nomofóbia tünete az állandóan kézben tartott készülék, az értesítések gyakori ellenőrzése, a hírfolyamok végtelen görgetése.

TIPP: Amikor csak lehet, tartsa kikapcsolva az okostelefonját. Este hagyja a hálószobán kívül a készüléket, és próbáljon hétvégén is egyre hosszabb „telefonmentes” időszakokat beiktatni.

Koffeinfüggőség

A koffeinfüggő kifejezést gyakran használják, bár a mai napig nincs arra tudományos bizonyíték, hogy a koffein valódi függőséget okozna. Számos esetben viszont úgy ítélték meg, hogy a koffein képes előidézni klinikai függőséget, úgy, ahogy más pszichoaktív szerek is. Érdekes, hogy az elvonási tünetek akkor is jelentkeznek, ha valaki viszonylag kis mennyiségű koffeint fogyaszt, például egy kávét naponta. A megvonási tünetek (fejfájás, ingerlékenység, nyomott hangulat, izomfájdalom) az utolsó adag koffein bevitele után 12–24 órával jelentkeznek, egy-két nap után súlyosbodnak, és akár tíz napig is eltarthatnak.

TIPP: A koffeinről jobb lassan, fokozatosan csökkentve az adagot leszokni, mint hirtelen leállni, mondjuk, a kávé- vagy energiaital-fogyasztással.

Cukorfüggőség

Amikor valaki szüntelenül kívánja az édességet, nem tudja – vagy nehezen tudja – kontrollálni a sóvárgását, cukorfüggőségről beszél a tudomány. A függőség magyarázata egyszerű: a cukor növeli az agy szerotonintermelését, hasonlóan, mint a depresszió elleni gyógyszerek. Ilyenkor csak a szükséges mennyiség elfogyasztása után csillapul a vágy. Ez a kellemes érzés azonban sajnos nem tart sokáig, a feldobott hangulatot gyorsan felváltja a fáradtság. A cukormegvonás komoly tüneteket okozhat, izzadást, remegést, gyengeségérzést, szédülést.

TIPP: A cukorról is fokozatosan kell leszokni, és ne feledje, cukor nemcsak az édességekben van. Számos üdítőital, készétel, felvágott, pékáru tartalmaz nagy mennyiségű hozzáadott cukrot. Függés a közösségi médiától Ha több időt tölt a Facebookon és a Twitteren, mint a barátaival beszélgetve, esetleg már a párjával közösen töltött idő alatt is azon gondolkodik, ki mit posztol éppen, illetve, hogy ön mit posztolhatna, egészen biztos, hogy azok közé tartozik, akiknél függőség alakult ki. Új tanulmányok azt mutatják, hogy a közösségi médiát használók elég nagy százalékának fontosak a hozzászólások egy-egy poszthoz, ugyanolyan hatással vannak az agyra, mint a kokainfogyasztás.

TIPP: A legjobb megoldás, ha törli magát a közösségi médiából. Ha ezt elképzelhetetlennek tartja, korlátozza az ott töltött időt napi 1 órára.

Kényszeres vásárlás

Mindenkivel előfordul, hogy olyasmit vásárol, amire valójában semmi szüksége. Sajnos azonban egyre több a „boltkóros”, azaz az olyan ember, aki rendszeresen, akár erején felül vásárolgat számára teljesen felesleges dolgokat. A kényszeres vásárlás a viselkedési függőségek közé tartozik, de egyéb kórképek, például a mániás depresszió tünete is lehet. A kényszeres vásárlónak a személyes problémái leküzdésére szolgál a vásárlás, ami végül öncéllá válik, vagyis az örömforrásból függőség lesz.

TIPP: A kényszeres vásárlás leginkább viselkedésterápiával gyógyítható hatékonyan, de bizonyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.

Ajánlataink