Szabad szellemben
A recept nem más, mint inspiráció? Az ilyen férfi általában kreatív, nyitott, szabad szellemű gondolkodó. Főzés közben a saját megérzéseire, élményeire és ízlésére hagyatkozva alakítja ki a végső fogást. Ez mindenképpen azt jelenti, hogy a kreativitás mellett olyan emberről van szó, aki igencsak érzékeny a környezetére, képes átérezni mások problémáit, szívesen meghallgat másokat, s jó érzékkel ad tanácsokat is.
Rázva, keverve
A rázós, keverős stílusban főző férfi előszeretettel és rutinosan mixeli a friss és a konzerv, esetleg félkész alapanyagokat. Mindezt úgy, hogy abból látszatra valami olyasmi álljon össze, amit hosszú időn keresztül kreáltak, ízesítettek. Fontos számára a praktikum, a hatékony és gyors munka, de épp ennyire értékeli a finom ízeket. Például, ha spagettit készít, feldarabolja a hagymát, a gombát, zöldségeket, majd fog egy üveg paradicsomszószt, a serpenyőbe zuttyintja, és boldog elégedettséggel szemléli mesterművét. Számára az üveges paradicsomszósz a biztos pont, az alapanyag, a jó barát, amelynek mindig ugyanolyan íze van. A való élete minden területén – magánélet, munkahely, baráti társaság – is szüksége van egy ilyen biztos pontra. Egy legjobb barátra, a szokásos reggeli kávéra a kollégákkal, egy megbízható társra.
A grillmester
A férfi számára a lehető legjárhatóbb út, ha főzni szeretne. Zsíros tarjaszeletek, vastag karajok, steakek, fűszeres pácok, sör. A pácokkal nagyot hibázni nem lehet, recept se kell, csak keverni, fűszerezni, pácolni, majd állni büszkén a grill mellett és mindent ropogósra sütni. A férfi, aki zsíros szeletekkel enni ad asszonyának, családjának, a védelmező, gondoskodó bölcs szerepében tetszeleg. (Hogy a pácolás és grillezés utáni mosogatnivaló a nő dolga, hát istenem.) A grillkirály általában gondoskodó, problémamentes, szeretetteljes. Ugyanakkor érzékeny lélek, aki nem bírja a kritikát. Olyan társra vágyik, aki nem dörgöli az orra alá a hibáit, hanem elfogadja mindazt, amit ad, úgy, ahogyan adni tudja.
Az ínyenc
Az ínyenc szakács rendszeresen követi a főzős műsorokat, figyelemmel kíséri a trendeket, minden újat kipróbál. Nem retten vissza attól, ha hetekig tart beszerezni egy adott étel összetevőit, addig megy, míg a legkülönlegesebb fűszereket meg nem találja. Az, aki ilyen nyitottan, körültekintően főz, az élet minden területén nyitott az újdonságokra és kitartóan próbál ki új dolgokat.
Mikrógourmet
Fagyasztott pizza a sütőbe, esetleg egy üveg paradicsomszósz a mikróba, elősütött halkarika az olajba. Körülbelül ennyit hajlandó a mikrógourmet elvégezni a konyhában. Az idő a lényeg, minél gyorsabban legyen kész, együnk, éhen már nem halunk, majd a ketchuptól jó íze lesz mindennek. Aztán térjünk fontosabb dolgokra. A mikrómániás pasinak nem lételeme a főzés. Sem a főzést, sem az ízeket nem élvezi különösebben, az evés és főzés nála alapvető funkció, nem élvezet. Sajnos az életben is így viselkedik. „Az idő pénz” alapon működik, nem szeret ugyanazzal a dologgal sokat foglalkozni, nem szeret sok időt egy helyben vagy akár egy partner mellett eltölteni.