Vannak, akik könnyen elpityerednek, mások nagyon ritkán könnyeznek. Amíg a gyerekek természetes eszköze a sírás, addig mi, felnőttek néha megijedünk attól, ha valaki így fejezi ki az érzelmeit. Pedig a sírás természetes reakció, oldja a feszültséget, megkönnyebbülést hoz.

Hulló könnyek

A sírás sokféle lehet

Könnyezhetünk egy fájdalmas esemény miatt, sírhatunk örömünkben, és akkor is, amikor a vöröshagymát aprítjuk. Mindegyik máshogy néz ki, mást mutat az arc, és mást érez
a lélek. Aztán vannak az anyaság könnyei, amelyek bármikor, bárhol megjelenhetnek, olyan helyzetekben, amelyek a szülés előtt meg se érintették a lelkivilágunkat. De a szem egészségéhez is szükség van a könnyekre. A pislogással a szemünket nedvesítjük folyamatosan. Az élettani folyamat már teljesen világos a tudósok előtt, de arra még nem született végleges magyarázat, miért sírnak többet a nők.

Mennyit sírunk?

Egy kutatás szerint a nők átlagosan 2-4 alkalommal sírnak egy hónapban, míg a férfiak kéthavonta egyszer. Azt is megállapították, hogy a nők hosszabban sírnak, többségük 5 percnél tovább. Különböznek az okok is. Míg a nők sokszor a hétköznapi helyzetek közben érzett tehetetlenség miatt is elsírják magukat, a férfiakra ez nem jellemző. Egy nő könnyen zokogógörcsöt kap, ha nem indul az autó, ha összeomlik a számítógép, vagy ha panaszkodnak a tanárok a gyerekre. Pityereg, ha mérges, ha nem tudja kezelni a dühét, ha nem tudja kimondani a fájdalmát, ha nem értik meg. A férfiak ezeket elintézik egy káromkodással. De mindkét nemet megrázzák a halálesetek, tragédiák, válások, ebben nincs különbség. A sírás megkönnyebbülést ad, nem kell keresgélni a megfelelő szavakat a fájdalomra, az folyamatosan oldódik a könnyek távozásával.

Szabad-e sírni?

A társadalmi elvárás a fiúkkal és a férfiakkal szemben kevésbé megengedő, még ma sem ritka, hogy férfiatlannak tartják, ha elsírja magát valaki. A nőknek szabad sírniuk a moziban, ha találkoznak, ha búcsúznak, vagy a munkahelyi mosdóban egy vita után. Néha a sírás a leggyorsabb terápia, gyors fellélegzést és megkönnyebbülést hoz. Egy gyereknek sose mondjuk azt, hogy ne sírjon, mert azt fogja megtanulni, hogy az érzelmeit nem szabad őszintén kifejezni.

Miként reagálunk a sírásra?

A gyereksírás elképesztő frekvenciája mindenkit az azonnali megoldásra ösztönöz, hosszú távon ép ésszel nem lehet kibírni se a csecsemők, se a dacos kicsik bömbölését. Persze hamar meg is tanulják, hogy a sírással jól lehet idomítani a kedves szülőket. A szülők feladata, hogy észrevegyék a különbséget a szívből jövő bánat és a manipulálási szándék között. A férfiak egy része lebénul a női sírástól. Egyes kutatók szerint a sírás éppen azt a célt szolgálja, hogy leállítsa a férfiak evolúciós agresszióját. De a sírást és a hisztit célok elérésére bevetni egyáltalán nem korrekt. Sokkal jobb lenne szavakkal és érvekkel alátámasztani a mondandónkat, kifejezni a fájdalmainkat, érzéseinket, mint sírással kizsarolni a másikból, hogy engedjen a szeszélyeinknek. Nem arról van szó, hogy nincsen helye egy kapcsolatban a sírásnak, hanem arról, hogy egy felnőtt ember nem hisztivel, sírással éri el a céljait, hanem értelmes kommunikációval.

A könny kapcsolatot teremt

Egy újabb elmélet szerint a sírásnak ahhoz is köze lehet, hogy az emberek felvegyék
a kapcsolatot egymással. Hogy megkérdezzék, mi a baj, és segítsenek a másik embernek. A gyereksírásra a többség reagál, de a felnőttek sírásával szemben sem kellene közömbösnek lennünk. A könnyek felébreszthetik az emberekben az empátiát, az együttérzés képességét. Ha látunk valakit sírni a buszon vagy az utcán, nyugodtan kérdezzük meg, tudunk-e segíteni neki. Ha nem, akkor mehetünk tovább. De ha igen, akkor jót tettünk egy emberrel.

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.