Csőben sült alma
8 almát meghámozunk, magházukat kifúrjuk, majd a gyümölcsöket 1 evőkanál kristálycukorral, 1/2 db citrom héjával, valamint 2-3 szem szegfűszeggel vízben félig puhára főzzük. Közben besamelmártást készítünk, eldolgozzuk 4 evőkanál porcukorral, 1/4 db citrom reszelt héjával. Amikor kihűlt, elkeverjük 4 tojássárgájával és a 4 tojásfehérje keményre vert habjával. Ezután a félig megpuhult almákat kivajazott, mély tűzálló tálba helyezzük, és rácsurgatjuk a besamelt. A magházak helyére baracklekvárt töltünk. A besameles almákat kb. 40 perc alatt megsütjük.
Ánizsperec
15 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 25 dkg lisztet, kevés citromhéjat, 1,5 dkg ánizsmagot és 2 egész tojást összegyúrunk. Ebből apró pereceket formázunk, tojásfehérjével megkenjük, és porcukorral meghintve, lassú tűznél megsütjük.
Madaras rizs
A szokásos módon tejberizst készítünk. Ízlés szerint cukorral kikeverünk annyi tojássárgáját, amennyit felvesz. 1 darab citrom héját belereszeljük, ízesítjük vaníliával, és belekeverjük a rizsbe. Hozzáadjuk a mazsolát is. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleöntjük a rizst, és meleg sütőbe rakjuk. Némi cukorral keményre verjük a tojásfehérjéket, és a félig sült rizs tetejére gömböcskék formájában elhelyezzük. Végül még egyszer visszatesszük a sütőbe, hogy a hab egyben maradjon. Kandírozott vagy rummal ízesített gyümölcsöt tehetünk a habgömböcskék tetejére.
Adventi érdekességek
- Gerhard Langnak készített először adventi naptárat édesanyja az 1900-as évek elején. Gerhardból pedig felnőttként naptárgyáros lett.
- Egy hamburgi lelkész készítette az első adventi koszorút, akkor még 24 gyertyás, fából készült, kocsikerék méretű példány.
- A hagyományos adventi koszorú három lila és egy rózsaszín gyertyája advent négy vasárnapját jelzi. A rózsaszínt a harmadik vasárnapon kell meggyújtani.
- A fenyőfát a fény és az élet szimbólumának tartják. Ezért Franciaországban már a XVI. században állítottak karácsonyfát, mely díszítőelemként az élet folyamatosságát jelentette a tél közepén is.