Alma csőben sütve
8 almát meghámozunk, magházukat kifúrjuk és 1 evőkanál kristálycukorral, fél citrom héjával, valamint 2-3 szem szegfűszeggel vízben félig puhára főzzük. Közben besamelmártást készítünk, eldolgozzuk 4 evőkanál porcukorral, negyed citrom reszelt héjával. Amikor kihűlt, elkeverjük 4 tojássárgájával és a 4 tojás keményre vert habjával. Ezután a félig megpuhult almákat kivajazott, mély tűzálló tálba helyezzük, és jól lecsurgatjuk. A magházak helyére baracklekvárt töltünk. A besameles almákat kb. 40 percig sütjük.
Tudta?
- Gerhard Langnak készített először adventi naptárat édesanyja az 1900-as évek elején. Gerhardból pedig felnőttként naptárgyáros lett.
- Egy hamburgi lelkész készítette az első adventi koszorút, akkor még 24 gyertyás, fából készült, kocsikerék méretű koszorút.
- A hagyományos adventi koszorú három lila és egy rózsaszín gyertyája advent négy vasárnapját jelzi. A rózsaszínűt a harmadik vasárnapon kell meggyújtani.
- A fenyőfát a fény és az élet szimbólumának tartják. Ezért Franciaországban már a XVI. században állítottak karácsonyfát, mely díszítőelemként az élet folyamatosságát jelentette a tél közepén is.
Ánizsperec
15 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 25 dkg lisztet, kevés citromhéjat, 1,5 dkg ánizsmagot, 2 egész tojást összegyúrunk. Ebből apró pereceket formálunk, tojásfehérjével megkenjük, és porcukorral meghintve, lassú tűznél megsütjük.
Madaras rizs
A szokásos módon tejberizst készítünk. Ízlés szerint cukorral kikeverünk annyi tojássárgáját, amennyit felvesz. Egy citrom héját belereszeljük, ízesítjük vaníliával, és belekeverjük a rizsbe. Hozzáadjuk a mazsolát is. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a rizst, és meleg sütőbe rakjuk. Keményre verjük a tojások fehérjéjét, megcukrozzuk, és a félig kész rizs tetejére gömböcskék formájában helyezzük el. Végül még egyszer visszatesszük a sütőbe, hogy a hab egyben maradjon. Kandírozott vagy rummal ízesített gyümölcsöt tehetünk a tejszínhabos gömböcskék tetejére.
Tipp: a dióféléket nagy olajtartalmuk miatt általában nem célszerű önmagukban fogyasztani, hanem a réteges étkezés szabályait betartva, gabonafélékkel vagy egyes zöldségfélékkel együk, melyek az emésztést is megkönnyítik.