Akár a karácsonyi menüt akarjuk tutira begyakorolni, akár csak téliesebb ízekre, fűszerekre vágyunk, érdemes elkészíteni ezeket a finomságokat.

Ízlelgessük a karácsonyt – 3 adventi recept

Csőben sült alma

8 almát meghámozunk, magházukat kifúrjuk, majd a gyümölcsöket 1 evőkanál kristálycukorral, 1/2 db citrom héjával, valamint 2-3 szem szegfűszeggel vízben félig puhára főzzük. Közben besamelmártást készítünk, eldolgozzuk 4 evőkanál porcukorral, 1/4 db citrom reszelt héjával. Amikor kihűlt, elkeverjük 4 tojássárgájával és a 4 tojásfehérje keményre vert habjával. Ezután a félig megpuhult almákat kivajazott, mély tűzálló tálba helyezzük, és rácsurgatjuk a besamelt. A magházak helyére baracklekvárt töltünk. A besameles almákat kb. 40 perc alatt megsütjük.

 

Ánizsperec

15 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 25 dkg lisztet, kevés citromhéjat, 1,5 dkg ánizsmagot és 2 egész tojást összegyúrunk. Ebből apró pereceket formázunk, tojásfehérjével megkenjük, és porcukorral meghintve, lassú tűznél megsütjük.

 

Madaras rizs

A szokásos módon tejberizst készítünk. Ízlés szerint cukorral kikeverünk annyi tojássárgáját, amennyit felvesz. 1 darab citrom héját belereszeljük, ízesítjük vaníliával, és belekeverjük a rizsbe. Hozzáadjuk a mazsolát is. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleöntjük a rizst, és meleg sütőbe rakjuk. Némi cukorral keményre verjük a tojásfehérjéket, és a félig sült rizs tetejére gömböcskék formájában elhelyezzük. Végül még egyszer visszatesszük a sütőbe, hogy a hab egyben maradjon. Kandírozott vagy rummal ízesített gyümölcsöt tehetünk a habgömböcskék tetejére.

 

Adventi érdekességek

  • Gerhard Langnak készített először adventi naptárat édesanyja az 1900-as évek elején. Gerhardból pedig felnőttként naptárgyáros lett.
  • Egy hamburgi lelkész készítette az első adventi koszorút, akkor még 24 gyertyás, fából készült, kocsikerék méretű példány.
  • A hagyományos adventi koszorú három lila és egy rózsaszín gyertyája advent négy vasárnapját jelzi. A rózsaszínt a harmadik vasárnapon kell meggyújtani.
  • A fenyőfát a fény és az élet szimbólumának tartják. Ezért Franciaországban már a XVI. században állítottak karácsonyfát, mely díszítőelemként az élet folyamatosságát jelentette a tél közepén is.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.
A tavasz diétás finomsága: Rákóczi túrós pohárban
Ha szereted a Rákóczi túrós süteményt, próbáld ki a pohárkrém változatát is, íme egy egyszerű, diétás recept.
Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?
A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.
Nasi helye a diétában? Mutatjuk, mikor szabad!
A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.