Akár a karácsonyi menüt akarjuk tutira begyakorolni, akár csak téliesebb ízekre, fűszerekre vágyunk, érdemes elkészíteni ezeket a finomságokat.

Ízlelgessük a karácsonyt – 3 adventi recept

Csőben sült alma

8 almát meghámozunk, magházukat kifúrjuk, majd a gyümölcsöket 1 evőkanál kristálycukorral, 1/2 db citrom héjával, valamint 2-3 szem szegfűszeggel vízben félig puhára főzzük. Közben besamelmártást készítünk, eldolgozzuk 4 evőkanál porcukorral, 1/4 db citrom reszelt héjával. Amikor kihűlt, elkeverjük 4 tojássárgájával és a 4 tojásfehérje keményre vert habjával. Ezután a félig megpuhult almákat kivajazott, mély tűzálló tálba helyezzük, és rácsurgatjuk a besamelt. A magházak helyére baracklekvárt töltünk. A besameles almákat kb. 40 perc alatt megsütjük.

 

Ánizsperec

15 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 25 dkg lisztet, kevés citromhéjat, 1,5 dkg ánizsmagot és 2 egész tojást összegyúrunk. Ebből apró pereceket formázunk, tojásfehérjével megkenjük, és porcukorral meghintve, lassú tűznél megsütjük.

 

Madaras rizs

A szokásos módon tejberizst készítünk. Ízlés szerint cukorral kikeverünk annyi tojássárgáját, amennyit felvesz. 1 darab citrom héját belereszeljük, ízesítjük vaníliával, és belekeverjük a rizsbe. Hozzáadjuk a mazsolát is. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleöntjük a rizst, és meleg sütőbe rakjuk. Némi cukorral keményre verjük a tojásfehérjéket, és a félig sült rizs tetejére gömböcskék formájában elhelyezzük. Végül még egyszer visszatesszük a sütőbe, hogy a hab egyben maradjon. Kandírozott vagy rummal ízesített gyümölcsöt tehetünk a habgömböcskék tetejére.

 

Adventi érdekességek

  • Gerhard Langnak készített először adventi naptárat édesanyja az 1900-as évek elején. Gerhardból pedig felnőttként naptárgyáros lett.
  • Egy hamburgi lelkész készítette az első adventi koszorút, akkor még 24 gyertyás, fából készült, kocsikerék méretű példány.
  • A hagyományos adventi koszorú három lila és egy rózsaszín gyertyája advent négy vasárnapját jelzi. A rózsaszínt a harmadik vasárnapon kell meggyújtani.
  • A fenyőfát a fény és az élet szimbólumának tartják. Ezért Franciaországban már a XVI. században állítottak karácsonyfát, mely díszítőelemként az élet folyamatosságát jelentette a tél közepén is.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ez a tökéletes diétás nasi: sajt a sajtban
El sem hiszed, milyen egyszerű elkészíteni ezt a diétás nasit.
Spórolj duplán Black Friday idején: ints búcsút a drága és környezetszennyező PET-palackoknak
Nem csoda, hogy a Black Friday sokak fantáziáját izgatja. De mi lenne, ha Black Friday alkalmával most két legyet ütnénk egy csapásra, vagyis duplán spórolnánk? Hihetetlennek hangzik, pedig egyáltalán nem az.
Hangulatjavító tippek téli reggelekre
Mindenki átélte már a vigasztalanul sötét, téli reggelek hangulatát. De nem igaz, hogy minden életkedvünket vesztve, nyomott hangulatban kell indítanunk ezeket a napokat.
Ünnepi citromos sajttorta, cukor- és lisztmentesen
Íme, a csodasüti, ami  meghódította a világ diétázóit! Fantasztikus könnyen elkészíthető és és isteni finom! Nem kell hozzá se cukor, se liszt, tökéletes desszert, amit fogyókúra alatt is bátran ehetsz!
Ízlelgessük a karácsonyt – 3 adventi recept
Akár a karácsonyi menüt akarjuk tutira begyakorolni, akár csak téliesebb ízekre, fűszerekre vágyunk, érdemes elkészíteni ezeket a finomságokat.
Kényelem és csábítás, avagy az őszi-téli fehérnemű trendekről
Ki ne szeretné szexisnek érezni magát? Legalább néha... csak úgy, csak a jókedv miatt, függetlenül attól, hogy párkapcsolatban él vagy sem.
Biztonságos futás a sötét, őszi napokon!
Ha futócipőt húzunk, az előttünk lebegő célra gondolunk, nem arra, hogy valaki esetleg megtámad minket. Pedig sajnos gondolni kell erre is, főleg ősszel, mikor egyre rövidebbek a nappalok. Hogy mindig biztonságban legyünk, jó, ha betartjuk az alábbiakat.
Ez a tél kedvence: diétás lett a bögrés mákos
Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki. Íme egy remek recept.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.