Emlékeznek még? Mesemozi, hóesésben hazafelé számláltuk a karácsonyfákat az ablakban… Nem sejtettünk még semmit – mégis ezt vártuk egész évben. Most pedig azt lessük, vajon gyermekünk szeme is csillog-e úgy, mint a csillagszóró.

Adventi készülődés gyerkőcökkel

Ha pici gyermekünk van

Olyankor leginkább a hangulatot tudjuk átadni neki: dalokkal, közös esti zenehallgatással, nagy mesélésekkel, reggeli lustálkodással. Ha már 2-3 éves, akkor nagyra nyílt szemekkel fog rácsodálkozni a hangulat vizuális kellékeire – nyugodtan tegyünk vele kirándulást a Vörösmarty téri adventi kalendáriumhoz valamelyik este, ahol mézeskalács, forró csoki, aszalt gyümölcsök illata tölti be a teret. Menjünk el lovas szánozni a Bakonyba vagy utazzunk el a bécsi karácsonyi vásárba.

Tipp: a boszorkányok, tündérek világára fogékony piciknek nagyon fog tetszeni a Luca-nap meséje. Ültessünk karácsonyi búzát.

Ha már ovis

Ők már tudják, mit várnak. Főleg, hogy délelőttönként az óvodában is nagy a készülődés. Az ott kreált díszekkel aggassuk tele a lakást. Jusson mindenhová, nekik a sok sem lesz elég: a Mikulás-motívumok, a jégvirágok, az aranyszínű szalagok és a nagy gömbök nagy örömet okoznak. Ez az időszak nosztalgiázásra is lehetőséget nyújt: nézzünk szét a fiók mélyén, a nagyi szekrényében vagy a dédi padlásán. A kutakodás megmozgatja a kicsik fantáziáját, mi meg közben találhatunk olyan textildarabokat, amelyekből zsebes karácsonyfát, széngombbal ellátott hóembert vagy kis zacskós adventi kalendáriumot készíthetünk. Természetesen közösen. Nyugodtan pakoljunk bármit a zsebekbe, legyen az érdekes formájú kavics, egy részlet kedvenc gyerekversünkből vagy egy kedves emlékeket felidéző fénykép. Ez a fogékony korszak arra is jó, hogy egy kicsit – az óvónénik helyett – mi neveljük a porontyot: készíthetünk adventi erénygyűjtő lapot (beszéljük meg esténként, mi a szép, mi a jó a családtagjainkban és bennük).

advent, gyerek, ünnep

Fotó: shutterstock

Tipp: ha a pici még nem szokott le a cumizásról, a karácsony jó alkalom, hogy rávegyük, adjuk oda a Jézuskának.

Ha kisiskolás

Nekik már kifinomult az ízlésük, és persze ügyesebb a kezük. Készíthetünk velük forgácslapból díszesen festett babákat, bábokat, diótörőket, melyeknek keze, lába mozgatható (vagy ellensúly hatására önmozgó). Régi korok hangulatát idézhetjük, ha mézeskalács csillagokból toronyszerű karácsonyfát sütünk vagy gyertyahővel mozgatott többszintes karácsonyi forgót készítünk. A lányokkal megpróbálhatunk gyufaskatulyát berendezni babaháznak, a fiúkkal pedig betlehemet fabrikálhatunk termésekből, csuhébabákkal.

Ha már nagyobbak

Ők már túl vannak mindezen és számukra leginkább az ajándék az izgató. Hogy megtréfáljuk őket, a lakás bizonyos pontjaira eldughatunk üzeneteket, amelyekre ajándékvadászat közben bukkanhat. Az üzenetek juttassák el őt az adventi kalendáriumhoz, hiszen a megérdemelt napi jutalom ott található. Egyelőre érje be ennyivel. Ha nem ciki neki, vegyük rá, hogy a kinőtt ruhákat, megunt játékokat odaadja másnak. A kis kamaszoknak segíthetünk a pénztárcabarát karácsonyi ajándék megoldásában is: készítsünk közösen üvegfestést, mártogatott gyertyát vagy illóolajos szappant apának, nagyinak, tesónak. A nagy titkolózás és szövetkezés kis időre újra összébb kovácsolja az egyébként elszakadásra vágyó tinit a szülőkkel. Ha a tizenéves nem ennyire kreatív, akkor az ízléses terítést bízzuk rá (persze előtte vásároljunk be a díszektől a szalagokon át a textíliákig minden kellékből). Az adventi koszorút is elkészíthetjük közösen.

Abban a korban, amikor az emberek még hittek a boszorkányokban és a gonosz szellemekben, fűzfából, szalmából és fenyőágakból fontak koszorút, és arany- vagy piros színű szalaggal díszítették, hogy távol tartsák őket.

 

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Legyen szép a karácsony!

Karácsonykor is okosan

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink