Ha a karácsonyi készülődés és maga az ünnep nem harmonikus, nem lélekemelő – mert rohanás, kapkodás, túlköltekezés, feszültség árnyékolja be –, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy néhány dolgon változtatni kellene. Összeállításunkkal ebben szeretnénk segíteni.

Legyen szép és békés a karácsony!

Barátságban az idővel

Érdemes időben elkezdeni a készülődést, amihez elengedhetetlen a tudatosság, a jó szervezés, a munkamegosztás. Tekintsünk rá egy napunkra, és nézzük meg, hogy mennyi üresjárat van benne. Például többórányi céltalan tévézgetés, sorban állás, ami felesleges időpocsékolás. Ha ezeket tetten érjük, akkor, átgondolva a lehetőségeinket, újratervezhetjük az időbeosztásunkat karácsony előtt. Így lehet, hogy olyasmire is lesz időnk, amire korábban nem volt. Például kézműves ajándékok készítésére, mézeskalácssütésre a gyerekekkel. Nem fogunk rohanni és csak az utolsó pillanatban elkészülni mindennel.

karácsony

Fotó: Shutterstock

 

Okosan a pénzzel

Ajándékozásnál alkalmazzuk az „Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér” mondást: számoljuk ki, hogy mennyi pénzt költhetünk meglepetésekre, és ehhez tartsuk is magunkat. Lehet, hogy szükséges hozzá némi kreativitás, mert például ha egy drága kacat megvétele helyett inkább saját kezűleg készítünk szép tárgyakat, az több utánajárást is igényelhet, de mindenképpen megéri. Ha éppen pénzszűkében vagyunk, nézzünk körül otthon, biztosan találunk tetszetős alapanyagokat a magunk által tervezett, egyedi kézműves ajándékok készítéséhez. Például szép képkeretbe válogathatunk kisebb régi fotókat, melyeket egymástól ötletesen – arany- vagy ezüstszínű farkasfoggal – elválasztva, ízlésesen elrendezhetünk.

 

Ökokarácsony

Ahhoz, hogy ilyenkor, karácsony táján ne lepjen el minket – az irdatlan mennyiségű csomagolóanyagtól a kidobott fenyőfáig – a sok szemét, érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a háztartásban. A leginkább környezettudatos megoldás a teljes csomagolásmentesség, de az egyszer használatos csomagolópapírok helyett például ajándékzacskókat is bevethetünk, amelyek – mivel folyton gazdát cserélnek – több éven keresztül forgalomban lehetnek. A karácsonyfák közül a műfenyő vagy a földlabdás változat a környezetbarát választás.

 

Harmóniában a lelkünkkel

A szeretet ünnepét nyitott, örömteli szívvel jó megélni. Ha nyomaszt a múlt vagy a jelenben tornyosulnak sötét felhők felettünk, forduljunk a lelkünk felé, és adjuk meg neki azt, amire szüksége van. Öleljük át a bennünk lévő síró gyermeket, és vigyünk több örömöt, játékosságot, önfeledtséget a kötelezettségekkel teli hétköznapokba. Bocsássunk meg azoknak, akik megbántottak minket, és persze önmagunknak is, ha emészt a bűntudat. Állítsuk helyre tévútra ment családi kapcsolatainkat.

 

Egyensúlyban

Ilyenkor, karácsony táján érdemes önvizsgálatot tartani, felfedezni a bennünk lévő kibillentségeket. Melyek azok az életterületek, amelyeket nem működtetek harmonikusan, és melyek azok, amelyek egymással nincsenek egyensúlyban? Például, ha túl sok időt töltök munkával, akkor pihenjek többet és szenteljek több figyelmet a gyerekeimre, a társamra, a barátaimra. Ha egy ideje elhanyagoltam az edzést, akkor fókuszáljak erre az életterületre, vezessek edzésnaplót. Ez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy testileg-lelkileg kiegyensúlyozott vendéglátóként, illetve vendégként veszek-e részt a családi ünnepen, vagy egy nyugtalan, veszekedős embert kell elviselniük a családtagoknak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink