Ha a karácsonyi készülődés és maga az ünnep nem harmonikus, nem lélekemelő – mert rohanás, kapkodás, túlköltekezés, feszültség árnyékolja be –, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy néhány dolgon változtatni kellene. Összeállításunkkal ebben szeretnénk segíteni.

Legyen szép és békés a karácsony!

Barátságban az idővel

Érdemes időben elkezdeni a készülődést, amihez elengedhetetlen a tudatosság, a jó szervezés, a munkamegosztás. Tekintsünk rá egy napunkra, és nézzük meg, hogy mennyi üresjárat van benne. Például többórányi céltalan tévézgetés, sorban állás, ami felesleges időpocsékolás. Ha ezeket tetten érjük, akkor, átgondolva a lehetőségeinket, újratervezhetjük az időbeosztásunkat karácsony előtt. Így lehet, hogy olyasmire is lesz időnk, amire korábban nem volt. Például kézműves ajándékok készítésére, mézeskalácssütésre a gyerekekkel. Nem fogunk rohanni és csak az utolsó pillanatban elkészülni mindennel.

karácsony

Fotó: Shutterstock

 

Okosan a pénzzel

Ajándékozásnál alkalmazzuk az „Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér” mondást: számoljuk ki, hogy mennyi pénzt költhetünk meglepetésekre, és ehhez tartsuk is magunkat. Lehet, hogy szükséges hozzá némi kreativitás, mert például ha egy drága kacat megvétele helyett inkább saját kezűleg készítünk szép tárgyakat, az több utánajárást is igényelhet, de mindenképpen megéri. Ha éppen pénzszűkében vagyunk, nézzünk körül otthon, biztosan találunk tetszetős alapanyagokat a magunk által tervezett, egyedi kézműves ajándékok készítéséhez. Például szép képkeretbe válogathatunk kisebb régi fotókat, melyeket egymástól ötletesen – arany- vagy ezüstszínű farkasfoggal – elválasztva, ízlésesen elrendezhetünk.

 

Ökokarácsony

Ahhoz, hogy ilyenkor, karácsony táján ne lepjen el minket – az irdatlan mennyiségű csomagolóanyagtól a kidobott fenyőfáig – a sok szemét, érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a háztartásban. A leginkább környezettudatos megoldás a teljes csomagolásmentesség, de az egyszer használatos csomagolópapírok helyett például ajándékzacskókat is bevethetünk, amelyek – mivel folyton gazdát cserélnek – több éven keresztül forgalomban lehetnek. A karácsonyfák közül a műfenyő vagy a földlabdás változat a környezetbarát választás.

 

Harmóniában a lelkünkkel

A szeretet ünnepét nyitott, örömteli szívvel jó megélni. Ha nyomaszt a múlt vagy a jelenben tornyosulnak sötét felhők felettünk, forduljunk a lelkünk felé, és adjuk meg neki azt, amire szüksége van. Öleljük át a bennünk lévő síró gyermeket, és vigyünk több örömöt, játékosságot, önfeledtséget a kötelezettségekkel teli hétköznapokba. Bocsássunk meg azoknak, akik megbántottak minket, és persze önmagunknak is, ha emészt a bűntudat. Állítsuk helyre tévútra ment családi kapcsolatainkat.

 

Egyensúlyban

Ilyenkor, karácsony táján érdemes önvizsgálatot tartani, felfedezni a bennünk lévő kibillentségeket. Melyek azok az életterületek, amelyeket nem működtetek harmonikusan, és melyek azok, amelyek egymással nincsenek egyensúlyban? Például, ha túl sok időt töltök munkával, akkor pihenjek többet és szenteljek több figyelmet a gyerekeimre, a társamra, a barátaimra. Ha egy ideje elhanyagoltam az edzést, akkor fókuszáljak erre az életterületre, vezessek edzésnaplót. Ez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy testileg-lelkileg kiegyensúlyozott vendéglátóként, illetve vendégként veszek-e részt a családi ünnepen, vagy egy nyugtalan, veszekedős embert kell elviselniük a családtagoknak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.