Ha a karácsonyi készülődés és maga az ünnep nem harmonikus, nem lélekemelő – mert rohanás, kapkodás, meggondolatlan költekezés, idegfeszültség, veszekedés árnyékolja be –, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy néhány dolgon változtatni kellene. Összeállításunkkal ebben szeretnénk segíteni.

Legyen szép a karácsony!

Barátságban az idővel

Érdemes időben elkezdeni a készülődést, amihez elengedhetetlen a tudatosság, a jó szervezés, a munkamegosztás. Tekintsünk rá egy napunkra és nézzük meg, hogy mennyi üresjárat van benne. Például többórányi céltalan tévézgetés, sorban állás, ami felesleges időpocsékolás. Ha ezeket tetten érjük, akkor, átgondolva a lehetőségeinket, újratervezhetjük az időbeosztásunkat. Így lehet, hogy olyasmire is lesz időnk, amire korábban nem volt. Például kézműves ajándékok készítésére, mézeskalácssütésre a barátokkal vagy a gyerekekkel. Nem fogunk rohanni és csak az utolsó pillanatban elkészülni mindennel.

Okosan a pénzzel

Ajándékozásnál alkalmazzuk az „addig nyújtózkodj, míg a takaród ér” mondást: számoljuk ki, hogy mennyi pénzt költhetünk meglepetésekre, és ehhez tartsuk is magunkat. Lehet, hogy szükséges hozzá némi kreativitás, mert például ha egy drága kacat megvétele helyett inkább saját kezűleg készítünk szép tárgyakat, az több utánajárást is igényelhet, de mindenképpen megéri. Ha éppen pénzszűkében vagyunk, nézzünk körül otthon, biztosan találunk tetszetős alapanyagokat a magunk által tervezett, egyedi kézműves ajándékok készítéséhez. Például, szép képkeretbe válogathatunk kisebb régi fotókat, melyeket egymástól ötletesen – arany- vagy ezüstszínű farkasfoggal – elválasztva, ízlésesen elrendezhetünk.

Ökokarácsony

Ahhoz, hogy ilyenkor, az ünnepek táján ne lepjen el minket – az irdatlan mennyiségű csomagolóanyagtól a kidobott fenyőfáig – a sok szemét, érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a háztartásban. A leginkább környezettudatos megoldás a teljes csomagolásmentesség, de az egyszer használatos csomagolópapírok helyett például ajándékzacskókat is bevethetünk, amelyek – mivel folyton gazdát cserélnek – több éven keresztül forgalomban lehetnek. A karácsonyfák közül a műfenyő vagy a földlabdás változat a környezetbarát választás.

Harmóniában a lelkünkkel

A szeretet ünnepét nyitott, örömteli szívvel jó megélni. Ha nyomaszt a múlt vagy a jelenben tornyosulnak sötét felhők felettünk, forduljunk a lelkünk felé és adjuk meg neki azt, amire szüksége van. Öleljük át a bennünk lévő síró gyermeket és vigyünk több örömöt, játékosságot, önfeledtséget a kötelezettségekkel teli hétköznapokba. Bocsássunk meg azoknak, akik megbántottak minket, és persze önmagunknak is, ha emészt a bűntudat. Állítsuk helyre tévútra ment családi kapcsolatainkat. Az egyedülállók ne búslakodjanak, keressék olyan, számukra kedves emberek társaságát, akikkel együtt tölthetik a karácsonyt.

Egyensúlyban

Ilyenkor, karácsony táján érdemes önvizsgálatot tartani, felfedezni a bennünk lévő kibillentségeket. Melyek azok az életterületek, amelyeket nem működtetek harmonikusan, és melyek azok, amelyek egymással nincsenek egyensúlyban? Például, ha túl sok időt töltök munkával, akkor pihenjek többet és szenteljek több fi gyelmet a gyerekeimre, a társamra, a barátaimra. Ha egy ideje elhanyagoltam az edzést, akkor fókuszáljak erre az életterületre, vezessek edzésnaplót. Ez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy testileg-lelkileg kiegyensúlyozott vendéglátóként, illetve vendégként veszek-e részt a családi ünnepen, vagy egy nyugtalan, veszekedős embert kell elviselniük a családtagoknak.

Erre figyelj a táplálkozásodban, ha állandó fáradtság gyötör
A sokoldalú, változatos étrend segít akkor is, ha úgy érzed, hogy hiába alszol eleget, mégis folyton fáradt vagy, valamint romlik a fizikai és a szellemi teljesítőképességed.
Oldódjanak a testi-lelki blokkok! Hogy működik a craniosacralis terápia?
A craniosacralis terápia jóvoltából sok ember megszabadult már a fülzúgástól, mozgásszervi problémáktól, emésztési zavaroktól vagy a tanulási nehézségektől.
Porckopás vagy porcleválás a térdben – Más kezelést igényelnek!
A térdfájdalom lassan, évek alatt vagy akár egy rossz mozdulat következményeképpen is kialakulhat. Dr. Páll Zoltán elmondja, mi a különbség a porcleválás és a porckopás kezelése között.
Így készül a tönkölylisztes muffin aszalt gyümölccsel
A hozzávalóinak köszönhetően igazán különleges ízű és egészséges, tápláló, energiát adó ez a sütemény.
Király Péter: „A motoros kabátom már alig bírtam felhúzni, így aztán leadtam 17 kilót”
Király Péter, az Éjjel-Nappal Budapest Gabija és a Konyhafőnök VIP 2018-as szériájának győztese az életmódváltásáról mesél.
A Kajla útlevelekkel ingyenesen utazhatnak a gyerekek az őszi szünetben is
A 2020-2021-es tanév elején minden magyarországi általános iskolába kiszállították az új Kajla útleveleket. A Kajla programmal számos kedvezményhez juthatnak az alsó tagozatos diákok.
Újrakezdés az edzésben: Így vágj bele egy hosszabb kihagyás után!
Ha hetek, hónapok teltek el sport nélkül, akkor fokozatosan kell ismét hozzászoktatni a testedet a terheléshez. Czanik Krisztián személyi edző ad néhány tippet az újrakezdéshez.
Fényben az erő – lézeres kezelések a szépség szolgálatában
Életünk számos területén találkozhatunk a lézerrel és élvezhetjük áldásos, segítő hatását. Utánajártunk, hogyan vethető be a bőr egészsége és a szépség megőrzése érdekében.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.