Ha a karácsonyi készülődés és maga az ünnep nem harmonikus, nem lélekemelő – mert rohanás, kapkodás, túlköltekezés, feszültség árnyékolja be –, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy néhány dolgon változtatni kellene. Összeállításunkkal ebben szeretnénk segíteni.

Legyen szép és békés a karácsony!

Barátságban az idővel

Érdemes időben elkezdeni a készülődést, amihez elengedhetetlen a tudatosság, a jó szervezés, a munkamegosztás. Tekintsünk rá egy napunkra, és nézzük meg, hogy mennyi üresjárat van benne. Például többórányi céltalan tévézgetés, sorban állás, ami felesleges időpocsékolás. Ha ezeket tetten érjük, akkor, átgondolva a lehetőségeinket, újratervezhetjük az időbeosztásunkat karácsony előtt. Így lehet, hogy olyasmire is lesz időnk, amire korábban nem volt. Például kézműves ajándékok készítésére, mézeskalácssütésre a gyerekekkel. Nem fogunk rohanni és csak az utolsó pillanatban elkészülni mindennel.

karácsony

Fotó: Shutterstock

 

Okosan a pénzzel

Ajándékozásnál alkalmazzuk az „Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér” mondást: számoljuk ki, hogy mennyi pénzt költhetünk meglepetésekre, és ehhez tartsuk is magunkat. Lehet, hogy szükséges hozzá némi kreativitás, mert például ha egy drága kacat megvétele helyett inkább saját kezűleg készítünk szép tárgyakat, az több utánajárást is igényelhet, de mindenképpen megéri. Ha éppen pénzszűkében vagyunk, nézzünk körül otthon, biztosan találunk tetszetős alapanyagokat a magunk által tervezett, egyedi kézműves ajándékok készítéséhez. Például szép képkeretbe válogathatunk kisebb régi fotókat, melyeket egymástól ötletesen – arany- vagy ezüstszínű farkasfoggal – elválasztva, ízlésesen elrendezhetünk.

 

Ökokarácsony

Ahhoz, hogy ilyenkor, karácsony táján ne lepjen el minket – az irdatlan mennyiségű csomagolóanyagtól a kidobott fenyőfáig – a sok szemét, érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a háztartásban. A leginkább környezettudatos megoldás a teljes csomagolásmentesség, de az egyszer használatos csomagolópapírok helyett például ajándékzacskókat is bevethetünk, amelyek – mivel folyton gazdát cserélnek – több éven keresztül forgalomban lehetnek. A karácsonyfák közül a műfenyő vagy a földlabdás változat a környezetbarát választás.

 

Harmóniában a lelkünkkel

A szeretet ünnepét nyitott, örömteli szívvel jó megélni. Ha nyomaszt a múlt vagy a jelenben tornyosulnak sötét felhők felettünk, forduljunk a lelkünk felé, és adjuk meg neki azt, amire szüksége van. Öleljük át a bennünk lévő síró gyermeket, és vigyünk több örömöt, játékosságot, önfeledtséget a kötelezettségekkel teli hétköznapokba. Bocsássunk meg azoknak, akik megbántottak minket, és persze önmagunknak is, ha emészt a bűntudat. Állítsuk helyre tévútra ment családi kapcsolatainkat.

 

Egyensúlyban

Ilyenkor, karácsony táján érdemes önvizsgálatot tartani, felfedezni a bennünk lévő kibillentségeket. Melyek azok az életterületek, amelyeket nem működtetek harmonikusan, és melyek azok, amelyek egymással nincsenek egyensúlyban? Például, ha túl sok időt töltök munkával, akkor pihenjek többet és szenteljek több figyelmet a gyerekeimre, a társamra, a barátaimra. Ha egy ideje elhanyagoltam az edzést, akkor fókuszáljak erre az életterületre, vezessek edzésnaplót. Ez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy testileg-lelkileg kiegyensúlyozott vendéglátóként, illetve vendégként veszek-e részt a családi ünnepen, vagy egy nyugtalan, veszekedős embert kell elviselniük a családtagoknak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink