Az akaraterő nagyon fontos része minden ember életének, ám mégis méltatlanul elhanyagolt terület. Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz e képességére, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.

Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön

Miért fontos az akaraterő edzése? Talán veled is előfordult már, hogy elhatároztad: leadsz néhány kilót, elkezdesz rendszeresen sportolni, megreformálod az étkezésedet – azaz életmódot váltasz. Aztán egy „váratlan” esemény – családi összejövetel, egy stresszes munkahét, egy sérülés és így tovább – közbeszól, és újra visszatérsz a korábbi szokásaidhoz.

akaraterő edzése, sport, edzés

Fotó: Shutterstock

Pedig ezek lehetnének csak átmeneti visszaesések. Ugyanis a nagy képet nézve, mindig a következetes, kitartó munka „nyer”, nem a tökéletesség. Tehát felesleges ilyenkor az önostorozás, hogy „nem vagyok elég erős”, „lusta vagyok”, „képtelen vagyok végigcsinálni” stb.. Hiszen ezzel olyan negatív kört indítasz be, amelynek következménye, hogy valóban feladod. Ahhoz, hogy ebből a csapdából kikerülj, szükséged van az akaraterődre. Szerencsére ez a képesség olyan, mint egy izom: edzeni kell és erősíthető! Ez a kulcsa a céljaid elérésének. És hogy hogyan erősíthető az akaraterő? Ebben segítünk!

 

Célra tarts!

Hiába szeretnéd erősíteni az akaraterőd, ha azzal sem vagy tisztában, miért csinálod. Az akaraterő edzése azzal kezdődik, hogy kitűzöl egy világos célt, ami a hajtóműve lehet az egésznek. Szeretnél lefogyni 15 kilót nyárig? Azt tervezed, hogy tavasszal lefutsz 10 kilométert? Remek! A nyár bajnokai télen születnek, úgyhogy már a decemberi őrületben is tartsd szem előtt, hogy mit szeretnél majd a jó idő beköszöntével. Ez nem azt jelenti, hogy a karácsonyi ebédeken és vacsorákon csak csirkét és zöldségeket ehetsz. Gondolj a céljaidra, használd azokat „üzemanyagként”, és az akaraterőd segítségével tartsd ésszerű kereteken belül azt, hogy mit és mennyit eszel. Próbálj ilyenkor is a mértékletességre törekedni.

 

Pihenj!

Ahogy a fáradt test, úgy a fáradt elme sem tud megfelelően működni. Hiába tűzöl ki egy komoly célt, ha nem adod meg a testednek és az elmédnek a kellő regenerációt, és teljesen kimerülsz. Egyszerűen muszáj megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra időt szakítania. Nem elég vágyakozni, tenni is kell a célok eléréséért! Ahelyett, hogy éjszakába nyúlóan filmeket néznél, inkább menj korábban aludni, így kipihent leszel, és nem maradnak el edzések a fáradtság miatt, valamint elkerülheted a kimerültségből adódó túlzott szénhidrátbevitelt is.

 

Meditálj!

Az akaraterő edzése kiválóan gyakorolható rendszeres meditációval. Hiszen minden alkalommal, amikor leülsz, és akár csak 5-10 percig egy tevékenységre fókuszálsz, önuralmat gyakorolsz. Emellett a jól megválasztott meditáció segít kicsit megnyugodni, ami a decemberi hajtásban kifejezetten ajánlott. Az elméd el tud csendesedni, meg tud érkezni a jelenbe, újból tisztán láthatod a céljait, feltöltődhetsz energiával, akaraterővel, motivációval. Elalvás előtt is bevethet egy-egy meditációs zenét vagy mantrát.

 

Lélegezz tudatosan!

Ha úgy érzed, fogytán az erőd, próbálj tudatosan lélegezni: lassítsd le a levegő áramlását a tüdődben 6 légzésre percenként. Tehát a belégzés 7-8 másodpercig tartson, és ugyanennyi ideig fújd kifelé a levegőt az orrodon keresztül. Amikor ilyen lassan és koncentráltan lélegzel, lelassul a pulzusod, és az agya extra energiát küld a prefrontális kéregbe. Ez a terület az agy „vezérigazgatója”, ami a megfontolt cselekvésekért felelős. Vagyis előbb fogsz gondolkodni, aztán cselekedni – ez pedig kifejezetten hasznos, ha arról van szó, hány szelet bejglit szedj még a tányérodra.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.