Előfordulhat, hogy egy idő után úgy érzed: az egyik edzés éppen olyan, mint a másik. Nem volna nagyszerű, ha lenne egy olyan edzőtársad, aki mindig melletted van, és figyelmeztet, hogy emeld a nehézségi fokot, vagy jelzi, ha inkább pihenőre van szükséged? Az edzésnapló pontosan ez a jó barát.

Társad a sportban: Mire jó az edzésnapló?

Az edzésnapló – akár egy sima füzetben, akár egy telefonos alkalmazásban, akár a laptopodon vezeted – a legfontosabb hatása, hogy szert teszel egy partnerre, aki végigkíséri az úton a kitűzött cél felé. Állandó szerzőnk, Zelenij Linda edző írásából megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár a naplózás.

edzésnapló, edzés, sport

Fotó: Shutterstock

1. „Megcsináltam!”

Ha minden alkalommal felírod a nap végén az aznap elvégzett gyakorlatokat, meglesz a „teljesítés”- érzése. Ez mindig jóleső, és igényelni fogod ezt az érzést. Ugyanakkor felelősségérzetet is ad, mert úgy érezheted, hogy „elszámolni valód” van; ha kihagyod az aznapi edzést, hiányérzeted lesz.

 

2. Felmérheted az edzés hatékonyságát

Az edzésnapló segít abban, hogy objektíven elemezni tudd az edzésmódszered hatékonyságát. Ha összeveti a korábbi és az éppen aktuális edzésnapjaidat, könnyen megállapíthatod gyengeségeidet, az erősségeidet, azt, hogy mennyire vagy kitartó, és hol vannak a határaid jelenleg. Egyszerűbben észreveszed azt is, hogy melyik edzésmódszer, mekkora intenzitás és milyen gyakoriság az, amire a tested jól reagál, és amivel a leghatékonyabban érheted el a céljait. Ezzel pedig lehetővé teszed, hogy pontosan a saját személyedre szabd a sporttal töltött időt, a vágyott eredmények tükrében. A látványos átalakulás pedig további motivációval lát el, hogy ne add fel a rendszeres mozgást.

 

Fogyás, alakformálás, önfejlesztés – Tényleg minden csak akaraterő kérdése?

 

3. Feltárja a hiányosságokat

Amennyiben pontosan vezeted a naplódat, könnyen kiszúrhatod az esetleges hibát is, ha úgy látod, hogy a kitűzött célt nem tudod érdemben megközelíteni. Például elhatároztad, hogy X hónap alatt Y centimétert szeretnél fogyni derékból, és ehhez összeírtad a szükséges edzésmennyiséget és intenzitást, majd minden alkalommal le is jegyezted az elvégzett munkát – egyből látni fogod, hogy hol a hiba. Egyértelműen kiderül, hogy az edzésterven kell-e módosítanod, vagy esetleg nem sikerült a kitűzött intenzitást tartanod a sporttevékenységek során. Így elkerülhető az a becsapós gondolatmenet, hogy mivel mindent megtettél, de mégse tudod elérni a vágyott formát, inkább nem is folytatod. Egyszerűen csak kicsit korrigálni kell a jegyzetei alapján.

 

4. Segít a célra koncentrálni

Ha minden nap, amikor sportolsz, felírod az elvégzett munkát, azzal a fókuszodat is ráirányítod arra, hogy miért is csinálod ezt az egészet. Így fenntartod a lelkesedésedet, és további nagyobb célokhoz is megjön az inspiráció.

 

5. Önismeretre tanít

Az edzésnapló kiváló módszer arra, hogy jobban megismerd a tested működését. Azáltal, hogy vissza tudod nézni az edzéstörténeted, láthatod, hogy honnan indultál, hol tartasz most, melyik módszerre miképp reagált a szervezeted a különböző fittségi szinteken. Így tudni fogod, mikor kell változtatnod edzésterven, és miképp fognak erre reagálni az izmaid. Valamint azt is felismerheted már könnyedén, hogy hol van az a pont, ahol teljesen kimerültél, és pihenésre van szükséged.

edzésnapló, edzés, sport

Az edzésnaplót vezetheted füzetben, a laptopodon, vagy akár mindkettőben is
Fotó: Shutterstock

 

6. Könnyebben elkerülheted a sérüléseket

Mivel a jegyzeteid segítségével felismerheted a tested jelzéseit, a sportsérüléseket is könnyebben elkerülheted. A bajok mindig akkor jönnek, ha vagy az intenzitás terén. Ha mégis bekövetkezik valami kisebb sérülés, vagy rendszeresen van olyan fájdalmad, ami nem „normális” az edzés során, a naplóbeli feljegyzésekből kiderítheted, melyik az a gyakorlat, súly, netán ismétlésszám, amit kerülnöd kell, vagy amin fontos lenne változtatni.

 

Vesd papírra a céljaidat! Hogyan segít az edzésben a motivációs lista?

 

7. Támogat, ha elbizonytalanodsz

Mivel mindennap látod magad a tükörben, megeshet, hogy egyáltalán nem érzékeled az alakformálás eredményét, esetleg a rendszeres edzés során már megszoktad a súlyokat, gépeket, és rég elfelejtetted, hogy honnan is indultál. Ilyenkor kifejezetten jó, ha visszanézed a naplódat, emlékezteted magad arra, hogy milyen volt a kezdet, és észreveszed, hogy máris mekkora utat tettél meg.

 

8. Utat mutat a jövőre nézve

Mivel az edzésnapló tartalmazza az összes eredményedet és az út során elkövetett esetleges bakikat is, remek útmutatóul szolgál a további hosszú távú célokhoz. Ráadásul akkor majd az eredmények is gyorsabban jönnek, hiszen tudni fogod, hogy mit kell kerülnöd. Emellett azzal is tisztában leszel, hogy mi az, ami a leghatékonyabban hozza a változásokat egy-egy területen.

 

5 különös Guinness-rekord a sportban

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni. 
Ezért nem mindegy, hogyan pótlod a magnéziumot
A magnézium a szervezet számos folyamatában fontos szerepet játszik, beleértve a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását, az energiatermelést és a csontok optimális egészségének megőrzését.
Időnként nem árt egy kis takarítás: használd a turmixok erejét
Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni a rengeteg friss zöldség és gyümölcs gyógyító erejét. Igyunk minden nap turmixokat!
Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Ajánlataink