Előfordulhat, hogy egy idő után úgy érzed: az egyik edzés éppen olyan, mint a másik. Nem volna nagyszerű, ha lenne egy olyan edzőtársad, aki mindig melletted van, és figyelmeztet, hogy emeld a nehézségi fokot, vagy jelzi, ha inkább pihenőre van szükséged? Az edzésnapló pontosan ez a jó barát.

Társad a sportban: Mire jó az edzésnapló?

Az edzésnapló – akár egy sima füzetben, akár egy telefonos alkalmazásban, akár a laptopodon vezeted – a legfontosabb hatása, hogy szert teszel egy partnerre, aki végigkíséri az úton a kitűzött cél felé. Állandó szerzőnk, Zelenij Linda edző írásából megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár a naplózás.

edzésnapló, edzés, sport

Fotó: Shutterstock

1. „Megcsináltam!”

Ha minden alkalommal felírod a nap végén az aznap elvégzett gyakorlatokat, meglesz a „teljesítés”- érzése. Ez mindig jóleső, és igényelni fogod ezt az érzést. Ugyanakkor felelősségérzetet is ad, mert úgy érezheted, hogy „elszámolni valód” van; ha kihagyod az aznapi edzést, hiányérzeted lesz.

 

2. Felmérheted az edzés hatékonyságát

Az edzésnapló segít abban, hogy objektíven elemezni tudd az edzésmódszered hatékonyságát. Ha összeveti a korábbi és az éppen aktuális edzésnapjaidat, könnyen megállapíthatod gyengeségeidet, az erősségeidet, azt, hogy mennyire vagy kitartó, és hol vannak a határaid jelenleg. Egyszerűbben észreveszed azt is, hogy melyik edzésmódszer, mekkora intenzitás és milyen gyakoriság az, amire a tested jól reagál, és amivel a leghatékonyabban érheted el a céljait. Ezzel pedig lehetővé teszed, hogy pontosan a saját személyedre szabd a sporttal töltött időt, a vágyott eredmények tükrében. A látványos átalakulás pedig további motivációval lát el, hogy ne add fel a rendszeres mozgást.

 

Fogyás, alakformálás, önfejlesztés – Tényleg minden csak akaraterő kérdése?

 

3. Feltárja a hiányosságokat

Amennyiben pontosan vezeted a naplódat, könnyen kiszúrhatod az esetleges hibát is, ha úgy látod, hogy a kitűzött célt nem tudod érdemben megközelíteni. Például elhatároztad, hogy X hónap alatt Y centimétert szeretnél fogyni derékból, és ehhez összeírtad a szükséges edzésmennyiséget és intenzitást, majd minden alkalommal le is jegyezted az elvégzett munkát – egyből látni fogod, hogy hol a hiba. Egyértelműen kiderül, hogy az edzésterven kell-e módosítanod, vagy esetleg nem sikerült a kitűzött intenzitást tartanod a sporttevékenységek során. Így elkerülhető az a becsapós gondolatmenet, hogy mivel mindent megtettél, de mégse tudod elérni a vágyott formát, inkább nem is folytatod. Egyszerűen csak kicsit korrigálni kell a jegyzetei alapján.

 

4. Segít a célra koncentrálni

Ha minden nap, amikor sportolsz, felírod az elvégzett munkát, azzal a fókuszodat is ráirányítod arra, hogy miért is csinálod ezt az egészet. Így fenntartod a lelkesedésedet, és további nagyobb célokhoz is megjön az inspiráció.

 

5. Önismeretre tanít

Az edzésnapló kiváló módszer arra, hogy jobban megismerd a tested működését. Azáltal, hogy vissza tudod nézni az edzéstörténeted, láthatod, hogy honnan indultál, hol tartasz most, melyik módszerre miképp reagált a szervezeted a különböző fittségi szinteken. Így tudni fogod, mikor kell változtatnod edzésterven, és miképp fognak erre reagálni az izmaid. Valamint azt is felismerheted már könnyedén, hogy hol van az a pont, ahol teljesen kimerültél, és pihenésre van szükséged.

edzésnapló, edzés, sport

Az edzésnaplót vezetheted füzetben, a laptopodon, vagy akár mindkettőben is
Fotó: Shutterstock

 

6. Könnyebben elkerülheted a sérüléseket

Mivel a jegyzeteid segítségével felismerheted a tested jelzéseit, a sportsérüléseket is könnyebben elkerülheted. A bajok mindig akkor jönnek, ha vagy az intenzitás terén. Ha mégis bekövetkezik valami kisebb sérülés, vagy rendszeresen van olyan fájdalmad, ami nem „normális” az edzés során, a naplóbeli feljegyzésekből kiderítheted, melyik az a gyakorlat, súly, netán ismétlésszám, amit kerülnöd kell, vagy amin fontos lenne változtatni.

 

Vesd papírra a céljaidat! Hogyan segít az edzésben a motivációs lista?

 

7. Támogat, ha elbizonytalanodsz

Mivel mindennap látod magad a tükörben, megeshet, hogy egyáltalán nem érzékeled az alakformálás eredményét, esetleg a rendszeres edzés során már megszoktad a súlyokat, gépeket, és rég elfelejtetted, hogy honnan is indultál. Ilyenkor kifejezetten jó, ha visszanézed a naplódat, emlékezteted magad arra, hogy milyen volt a kezdet, és észreveszed, hogy máris mekkora utat tettél meg.

 

8. Utat mutat a jövőre nézve

Mivel az edzésnapló tartalmazza az összes eredményedet és az út során elkövetett esetleges bakikat is, remek útmutatóul szolgál a további hosszú távú célokhoz. Ráadásul akkor majd az eredmények is gyorsabban jönnek, hiszen tudni fogod, hogy mit kell kerülnöd. Emellett azzal is tisztában leszel, hogy mi az, ami a leghatékonyabban hozza a változásokat egy-egy területen.

 

5 különös Guinness-rekord a sportban

 

 

 

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.