Abban a korban, amikor az emberek még hittek a boszorkányokban és a gonosz szellemekben, fűzfából, szalmából és fenyőágakból fontak koszorút, és arany- vagy piros színű szalaggal díszítették, hogy távol tartsák őket advent idején.

Boszorkányok és harangok: ilyen volt az advent régen

A karácsony előtti, mintegy négyhetes, Jézus-váró időszakot nevezzük adventnek. Ez azonban nem pontosan négy hét. Mint ahogy nem is csupán a karácsonyt várjuk. Megemlékezünk arról, ahogyan a régiek a Messiást várták. Mi magunk is várunk: a megújulás vágyával, a szeretetre vágyással számoljuk vissza a napokat szentestéig. És mindehhez nem kell vallásosnak lennünk: ez a 24 nap egyszerűen árasztja magából az áhítatot, a magasztosságot.

 

Adventi hagyományok régen…

  • Az eladósorban levő lány a hajnali misére való első harangozáskor a harang köteléből három darabot tépett, amit aztán a hajfonó pántlikájában hordott, hogy farsangkor sok kísérője legyen.
  • Az Alföldön volt szokás, hogy a hajnali misére való harangozáskor a lányok mézet vagy cukrot ettek, hogy ettől édes legyen a nyelvük, és mielőbb férjet édesgessenek magukhoz.
  • Erdélyben volt szokás, hogy a hajnali mise alatt az összes ajtót, ablakot bezárták, mivel ilyenkor a boszorkányok állati alakot öltenek, házakba, ólakba próbálnak bejutni, és ott rontást okozni.
  • Az Ipoly mentén járta az a hiedelem, hogy az elázott pénz advent idején tisztul.
  • Salgótarján környékén azt tartották, hogy ilyenkor tüzes emberek járkálnak, olyanok, akiknek a szájából tűz árad. Az ilyen tüzes emberek ellen a néphit szerint olvasóval (rózsafüzérrel) lehetett védekezni.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink