A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagyon fontos minden életkorban, a fejlődésben levő gyerekek számára létszükséglet. Ha nem alszik a gyerek, az megviseli az egész családot, ezért mindenképpen megoldást kell találni, hogy mindenki annyit töltsön az ágyban, amennyire életkorilag szüksége van.

Jó éjt, gyerekek!

Pihenésre a gyerekeknek is nagy szükségük van, még ha gyakran nem is így gondolják. Az újszülött még a napja kilencven százalékát alvással tölti, de aztán gyorsan eljön a nap, amikor a kicsik megkezdik a tiltakozást a szunyókálás ellen, a nagyok meg neteznek fél éjszaka. A szülők könyörögnek, harcolnak, az állandó konfliktus nagyon kimerítő. Az alvás rendszerének kialakításában nagy szükség van a napirendre és következetes betartására. Persze mindezt időben el kellene kezdeni, meg kell tanítani arra a kicsiket, hogy rendszerben élünk, amelynek van néhány fix sarokköve, mint az étkezések, a pihenés és az alvás.

Ha a szülő maga szabotálja a rendszerességet, mert nem sikerül hazaérni időben, mert elhúzódik a vásárlás vagy egyéb program, akkor nagyon nehéz lesz a gyerekkel elfogadtatni a rendszerességet. Öt-hat éves korig minden kisgyereknek szüksége lenne a délutáni alvásra is, ehhez képest sok szülő már a kétéves gyerekénél lemond arról, hogy rávegye az alvásra. Mert a gyerek tiltakozik, hisztizik, és a szülő annyira nehezen viseli a konfrontálódást, hogy átengedi az irányítást a gyereknek – holott éppen ezzel tesz rosszat neki. A rohamtempóban fejlődő csecsemőknél sok ok lehet az alvászavar mögött, fogzás, hasfájás, kisebb betegségek. Aztán ahogy a világot kezdik felfedezni, már nem szívesen maradnak ki semmiből.

A lefekvés egyfajta elválás is a szülőtől, ami szorongással jár. Ezt áthidalhatjuk az együttalvással vagy összebújással, amíg a gyerek elalszik. Ha mindezt megelőzi egy szokásos rituálé, amibe az esti fürdésen kívül beletartozik a mesélés, rövid beszélgetés a nap szép eseményeiről, akkor ezek a bensőséges pillanatok könnyebbé teszik a nap lezárását. Ha a gyerek éjszaka vándorol, az teljesen normális, az óvodás korúak zöme ki-kilátogat a szobájából, hogy ellenőrizze, megvannak-e kedvenc szülei. Általában iskolás korra rendeződik az alvászavar, 6–12 éves kor között már jól alszanak a gyerekek.

Mi kell az alváshoz?

Csendes, nyugodt környezet. A bevásárlóközpont nem a legideálisabb erre a célra, sem egy zajos fesztivál, de olyan szoba sem, ahol megy a tévé. Mi, felnőttek is többnyire otthon, az ágyunkban szeretünk aludni, a gyerekeknek is ez a legjobb. Az alvásról sok könyvet találunk a piacon, az egészen rideg módszerektől a humánusabbakig, mindenkinek magának kell eldönteni, mi illik a család lelkivilágához. Mindenképpen keressünk megoldást, ha egyedül nem tudunk megbirkózni az altatással, az alvási rendszer kialakításával. De ne hagyjuk éjszaka sírni a gyereket, mert ez kedvezőtlen hatással lesz a személyiségfejlődésére.

Mivel segíthetjük a jó alvást?

A levegőzés, a mozgás rosszabb időben se maradjon ki. A tévézésben nem fog elfáradni a gyerek, ne is reméljük, legfeljebb az idegrendszere merül ki. Mindennap óvoda, iskola után még másfél-két óra önfeledt szaladgálásra lenne szükségük a gyerekeknek ahhoz, hogy az energiájuk nagy részét leadják. Pozitív mellékhatásként az immunrendszerük is kiválóan erősödik, ha a hideg napokon is kint játszanak az udvaron.

A sportolás az élettanilag meglehetősen lusta kamaszoknak is segít, karbantartja a súlyukat, növeli az önbecsülésüket, és kellően elfárasztja őket. Az éjszakai cseteléseket jobb korlátozni, akár szigorral is, egy kamasznak is 10 órakor már aludnia kellene. Kialvatlanul nem lehet felvételire, érettségire készülni. Egy bőséges, de nem túlzott, egészséges vacsora után már nem kellene édességeket nassolni, mert az is okozhatja a túlzott éberséget.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink