Nagyon romantikus dolog virágot és csokoládét kapni Valentin-napon, de egy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolathoz ennél több kell. A jól működő kapcsolatban a kommunikáció, a tisztelet, egymás véleményének tiszteletben tartása elengedhetetlen. Rossz szokások, amelyektől egy jó kapcsolat is könnyen rémálommá válhat.

Mi tehet tönkre egy kapcsolatot?

Megváltoztatni a másikat

A rossz hírünk az, hogy nincs tökéletes férfi. A „rózsaszín köd” elmúltával erre a nők is rádöbbennek, és a többségük úgy érzi, eljött az idő, hogy megváltoztassa a partnerét. A férfiak számára viszont az a szerelem, ha senki nem akarja megváltoztatni a másikat. Ez abból adódik, hogy, bár a férfi és a nő is boldog kapcsolatot szeretne, az elsődleges érzelmi szükségletek mások a két nemnél. Míg a nők törődést, a megértést és a tiszteletet tartják fontosnak, addig a férfiak az elfogadást, a megbecsülést és a bizalmat. Ezeket az alapvető különbözőségeket kell felismerni és elfogadni, a saját és a partner egyediségét, egyéniségét.

Harc a nyilvánosság előtt

Sokan képtelenek arra, hogy magukban tartsák a feszültséget és szinte azonnal vitatkozni kezdenek a párjukkal egy-egy konfliktus kialakulásakor. Ezzel tulajdonképpen nincs is baj, ha nem a nyilvánosság előtt zajlanak a veszekedések. Mielőtt az utcán, étteremben vagy akár egy baráti társaságban hangos szóváltásba bonyolódna a barátjával, férjével, gondoljon arra, hogy ez milyen kínos a többi ember számára. Teljesen felesleges zavarba hozni idegen embereket, arról nem is beszélve, hogy mindig akad olyan, aki jóindulatúan beleszól a vitába.

Felesleges viták

Ha teheti, kerülje el a harcokat. Nézeteltérések persze minden kapcsolatban vannak, a kérdés az, hogy érdemes-e olyan dolgokért veszekedni, amiken nem tud vagy nem is akar a partnere változtatni. Fontos, hogy mindketten kiálljanak a véleményük mellett, de tudni kell kompromisszumot kötni.

Hallgatás

A hallgatás legalább anynyit árthat a kapcsolatnak, mint a rendszeres, komoly veszekedések, viták. Ha valami gondja van a partnerével, próbáljon erről beszélni vele, hiszen senki nem gondolatolvasó. A legjobb rögtön akkor szólni, amikor a probléma felmerül, hiszen az idő ilyen esetben nem segít, csak mélyíti a lelki sérüléseket. Pszichológusok szerint csak azok a kapcsolatok működnek igazán jól, ahol a párok nem tartják magukban az érzéseiket és minden problémát azonnal kibeszélnek. Mind a pozitív, mind a negatív érzéseket el kell mondani, így erősödik a kapcsolat.

Bocsánatkérés hiánya

Az emberek gyakran hibáznak az élet minden területén. Nincs ez másképp a párkapcsolatokban sem, ahol az apró bántásoktól a komoly következményekkel járó vétkekig minden előfordulhat. Sokszor bebizonyosodott már, hogy egy kapcsolat akkor működhet továbbra is zökkenőmentesen, ha az a fél, aki hibázott, bocsánatot kér, különben a harag, a sértettség szorongáshoz, depresszióhoz és akár a kapcsolat felbomlásához is vezethet.

Rosszul időzített beszélgetések

Minden pár életében vannak olyan komoly témák, amelyek megbeszélésére időt kell szánni. Hiába tudja meg a párja pénzügyi baklövését, ne kezdje el munkaidőben hívogatni, hogy „Azonnal beszélnünk kell!”. Mindennek megvan a helye és ideje! Ne hozzon fel komoly témákat akkor sem, ha látja, hogy a kedvese fáradt, rosszkedvű, ideges. Mindig van egy alkalmas pillanat, amikor mindketten nyugodtak és nincsenek zavaró körülmények.

Drámák

Mivel nincs tökéletes kapcsolat, szükségtelen minden esetben drámázni, amikor valami nem úgy történik, ahogy szeretné. Ha a párja elfelejtette levinni a szemetet vagy megint a nappaliban hagyta a szennyesét, nincs szükség jelenetre. Inkább lélegezzen mélyeket, és kérje meg szépen, hogy csinálja meg a dolgát.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink