A te fejében is megfordult már, hogy túl sok olyan dolog vesz körül a hétköznapi életben, amikre valójában nincs szükséged? A minimalista életmód lényege, hogy csak azokat a tárgyakat tartsuk meg, amelyekre valóban szükségünk van, hogy élhetőbb környezetet teremtsünk. A minimalizmust nem kell azonnal drasztikus irányba vinni, lépésről lépésre érdemes haladni.

Mit jelent a minimalista életmód?

1. NÉZD ÁT A RUHATÁRADAT!

Nőként időről időre szembesülünk azzal, hogy tele a szekrény ruhákkal. Ez még nem is lenne baj, de valószínűleg te is tapasztaltad, hogy rengeteg az olyan ruhadarab, amelyet gyakorlatilag nem is hordasz, vagy amelyikből több színt is megvettél egy gyengébb pillanatában. Pakolj ki mindent a szekrényből, és válogasd át a ruháid a következők szerint: azonnal leselejtezhető, elajándékozható, hordható. Csak a hordható kupacba került ruhadarabokat tedd vissza a szekrénybe, a leselejtezhetőt azonnal zsákozd be, és készítsd az előszobába, hogy el tuddd vinni a szelektív gyűjtőbe vagy a rászorulóknak. Az elajándékozható a legproblémásabb kupac, ezt valószínűleg még kerülgetni fogod pár napig a lakásban. A minimalista életmód szabálya: új ruhát csak akkor vehetsz, ha abból a zsákból valamit továbbadtál.

2. MINDENBŐL EGYET TARTS MEG!

Lehet, hogy végig sem gondoltad, de valószínűleg a te lakásod is tele van már nem használt konyhai eszközökkel, ollókkal, fejhallgatókkal és hasonló „fontos” dolgokkal. Amiből két egyforma van, azonnal szabadulj meg az egyiktől (főleg azoktól, amik már nem működnek, használhatatlanok). Rá fogsz jönni, hogy nincs szükséged rájuk, és ami igazán megdöbbentő: soha nem fogod keresni a kidobott vagy elajándékozott darabokat.

3. TEDD FEL A KÉRDÉST: VALÓBAN SZÜKSÉGED VAN AZ ADOTT TÁRGYRA?

A minimalista életmód jegyében nemcsak a felesleges ruháktól és cipőktől lehet megszabadulni, hanem például bútoroktól, könyvektől, konyhai eszközöktől is. Nézd át a lakásod – egyszerre csak egy helyiséget minimalizálj! –, és gondold át, hogy miket nem használsz. Tedd őket dobozba, és ha egy hónap alatt nem hiányoltad az elcsomagolt holmit, ajándékozd oda valakinek, vagy add el.

4. LASSÍTS!

Nem elég a fizikai változásokra koncentrálni, a minimalista életmód mentális változásokkal is jár. Meg kell tanulnod a jelenre fókuszálni, nem rágódni a múlton és aggódni a jövőn. Fontos szüneteket tartani, amikor csak önmagadra figyelsz. Ints búcsút azoknak az embereknek, akik leszívják az energiáid, és akik szorongást, feszültséget ébresztenek benned. Írj bakancslistát, és lassan, tudatosan valósítsd meg álmaid.

5. EGYSZERŰSÍTSD AZ ÉTRENDED!

Rengeteg felesleges élelmiszert vásárolunk. Biztosan te is bosszankodtál már, hogy mennyi étel végzi a kukában, és valószínűleg azon is elgondolkodtál néhányszor, hogy teljesen felesleges három-négyféle köretet kínálni a vasárnapi ebédhez. Nézd át a kamrát és a hűtőszekrényt, dobj ki vagy ajándékozz el minden mesterséges, feldolgozott élelmiszert. Törekedj arra, hogy minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, húst és halat, fűszereket használj az ételek elkészítéséhez. Ha tudod, hogy az étel, amelyet fogyasztasz, hasznos a szervezeted számára, nagyobb élvezet lesz a táplálkozás.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.

Ajánlataink