Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!

Színterápia: Hogy működik, miben segít?

A színek hatása

„A szín: élet. Színek nélkül halott lenne a világ. A színek a fény gyermekei, a fény pedig a színek anyja” – írja Johannes Itten A színek művészete című könyvében. Talán nem is gondolnánk, hogy a színek milyen meghatározóak mindennapi életünkben: környezetünk, otthonunk és munkahelyünk berendezésének színei folyamatosan hatást gyakorolnak ránk. Öltözékünk árnyalatai akaratlanul is befolyásolják saját magunk és a körülöttünk lévők hangulatát is. A szakemberek szerint a minket körülvevő színek módosításával megváltoztatható az agyban felfogott fényenergia, ez pedig segíthet fizikai és mentális problémákon. A színterápia széleskörűen alkalmazható kiegészítő gyógymód, mellékhatásai nincsenek, és csak igen kevés esetben nem ajánlott.

Az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, a szervezet tonizálásában önállóan is kiváló hatás érhető el vele.

 

A színterápia alkalmazási módjai

A színterápiának többféle alkalmazása létezik, mivel a színeket testünk különböző módokon tudja felvenni:

  • polarizált fényt adó, speciális készülékekkel (pl. bioptron lámpával) végzett fénysugárzás révén;
  • természetes esszenciákkal színezett vízben való fürdéssel;
  • besugárzott víz által, amelyet egy meghatározott szín energiájával töltenek fel;
  • speciális termékekkel történő masszázs által;
  • meditáció, vizualizáció és megfelelő légzőtechnika segítségével;
  • napsugárzás által (a Nap fénye az összes színt tartalmazza);
  • meghatározott színű ruhák viselésével;
  • saját természetes színüket mutató ételek fogyasztásával.

 

Hogyan hatnak az egyes színek a színterápia során?

A citromsárga hatással van a hasi idegközpontra, segítheti az emésztést. Kedvezően hat az idegrendszerre, az ítélőképességre, fokozza a szellemi aktivitást. Akiknek a citromsárga a kedvenc színük, jó beszélőképességgel rendelkeznek, gyakran vezető egyéniségek.

A türkiz a szívre és a csecsemőmirigyre hat jótékonyan. Alkalmazzák a láz lenyomására. Kitisztítja a fertőzött betegek szervezetét. A türkiz színnel szimpatizálók kreatív, népszerű személyiségek, akik a dolgok mélyére látnak.

A narancsszín a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiaszintet, növeli az étvágyat. Erőt áraszt, melegséget sugall. A narancskedvelők életvidám emberek, telve szeretettel és gyengédséggel.

A kék szín a torokra hat. Idegesség és álmatlanság leküzdésében segít, biztonságérzetet ad. A kéket szeretők megbízható, érzékeny emberek, értékelik az őszinteséget. Befelé fordulók, olykor önmagukat marcangoló természetűek.

A bíbor a tobozmirigyre hat. Alkalmas lelki fájdalmak, szorongás enyhítésére, segít az érzelmi feltöltődésben. A bíborszínt szeretők barátságos, együttműködésre kész személyiségek, mély empátiával megáldva.

A fekete és a fehér nem „igazi” színek, de természetesen hatást gyakorolnak ránk. A fekete felerősíti az indulatokat. A fehér a higiéniához és tisztasághoz kapcsolódik.

A zöld szín harmóniát áraszt, egyensúlyt teremt az agyban, nyugtató hatású, segíti a koncentrálást, a megtisztulás érzetét kelti. A túl sok zöld viszont tompultságot, határozatlanságot okozhat. A zöldet kedvelők kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

A violakék segíthet a kényszerképzetek, a zaklatottság, a kisebbrendűségi érzés leküzdésében. Az e színt szeretők között sok a művészi hajlammal megáldott ember. Érzelemgazdagok, de képesek az érzelmeiket kontrollálni.

A piros vitalitást, energiát sugároz, növeli akaraterőnket és szexuális vágyakat ébreszt. A pirosat kedvelők kezdeményezők, kreatívak, fizikailag is aktívak. A piros ruha magára vonja a tekintetet, érzékiséget sugall, de hiperaktív embereknek nem ajánlott a túl sok piros viselése, mert agresszivitást válthat ki a többiekből.

A barna a sötétvörös természethez közeli árnyalata, amelyben tompul a vörös szín aktív életereje. Jótékonyan hat a gyomorra és a bélrendszerre, serkenti az anyagcserét. A természet harmóniáját árasztva nyugtatóan hat, fokozza biztonságérzetünket.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.