Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!

Színterápia: Hogy működik, miben segít?

A színek hatása

„A szín: élet. Színek nélkül halott lenne a világ. A színek a fény gyermekei, a fény pedig a színek anyja” – írja Johannes Itten A színek művészete című könyvében. Talán nem is gondolnánk, hogy a színek milyen meghatározóak mindennapi életünkben: környezetünk, otthonunk és munkahelyünk berendezésének színei folyamatosan hatást gyakorolnak ránk. Öltözékünk árnyalatai akaratlanul is befolyásolják saját magunk és a körülöttünk lévők hangulatát is. A szakemberek szerint a minket körülvevő színek módosításával megváltoztatható az agyban felfogott fényenergia, ez pedig segíthet fizikai és mentális problémákon. A színterápia széleskörűen alkalmazható kiegészítő gyógymód, mellékhatásai nincsenek, és csak igen kevés esetben nem ajánlott.

Az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, a szervezet tonizálásában önállóan is kiváló hatás érhető el vele.

 

A színterápia alkalmazási módjai

A színterápiának többféle alkalmazása létezik, mivel a színeket testünk különböző módokon tudja felvenni:

  • polarizált fényt adó, speciális készülékekkel (pl. bioptron lámpával) végzett fénysugárzás révén;
  • természetes esszenciákkal színezett vízben való fürdéssel;
  • besugárzott víz által, amelyet egy meghatározott szín energiájával töltenek fel;
  • speciális termékekkel történő masszázs által;
  • meditáció, vizualizáció és megfelelő légzőtechnika segítségével;
  • napsugárzás által (a Nap fénye az összes színt tartalmazza);
  • meghatározott színű ruhák viselésével;
  • saját természetes színüket mutató ételek fogyasztásával.

 

Hogyan hatnak az egyes színek a színterápia során?

A citromsárga hatással van a hasi idegközpontra, segítheti az emésztést. Kedvezően hat az idegrendszerre, az ítélőképességre, fokozza a szellemi aktivitást. Akiknek a citromsárga a kedvenc színük, jó beszélőképességgel rendelkeznek, gyakran vezető egyéniségek.

A türkiz a szívre és a csecsemőmirigyre hat jótékonyan. Alkalmazzák a láz lenyomására. Kitisztítja a fertőzött betegek szervezetét. A türkiz színnel szimpatizálók kreatív, népszerű személyiségek, akik a dolgok mélyére látnak.

A narancsszín a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiaszintet, növeli az étvágyat. Erőt áraszt, melegséget sugall. A narancskedvelők életvidám emberek, telve szeretettel és gyengédséggel.

A kék szín a torokra hat. Idegesség és álmatlanság leküzdésében segít, biztonságérzetet ad. A kéket szeretők megbízható, érzékeny emberek, értékelik az őszinteséget. Befelé fordulók, olykor önmagukat marcangoló természetűek.

A bíbor a tobozmirigyre hat. Alkalmas lelki fájdalmak, szorongás enyhítésére, segít az érzelmi feltöltődésben. A bíborszínt szeretők barátságos, együttműködésre kész személyiségek, mély empátiával megáldva.

A fekete és a fehér nem „igazi” színek, de természetesen hatást gyakorolnak ránk. A fekete felerősíti az indulatokat. A fehér a higiéniához és tisztasághoz kapcsolódik.

A zöld szín harmóniát áraszt, egyensúlyt teremt az agyban, nyugtató hatású, segíti a koncentrálást, a megtisztulás érzetét kelti. A túl sok zöld viszont tompultságot, határozatlanságot okozhat. A zöldet kedvelők kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

A violakék segíthet a kényszerképzetek, a zaklatottság, a kisebbrendűségi érzés leküzdésében. Az e színt szeretők között sok a művészi hajlammal megáldott ember. Érzelemgazdagok, de képesek az érzelmeiket kontrollálni.

A piros vitalitást, energiát sugároz, növeli akaraterőnket és szexuális vágyakat ébreszt. A pirosat kedvelők kezdeményezők, kreatívak, fizikailag is aktívak. A piros ruha magára vonja a tekintetet, érzékiséget sugall, de hiperaktív embereknek nem ajánlott a túl sok piros viselése, mert agresszivitást válthat ki a többiekből.

A barna a sötétvörös természethez közeli árnyalata, amelyben tompul a vörös szín aktív életereje. Jótékonyan hat a gyomorra és a bélrendszerre, serkenti az anyagcserét. A természet harmóniáját árasztva nyugtatóan hat, fokozza biztonságérzetünket.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

A ragyogó és egészséges bőr 9 életmódtitka
Bőrünk tükrözi általános egészségi állapotunkat, árulkodik, ha nem pihenünk eleget és nem gondoskodunk megfelelő tápanyagbevitelről. Íme 9 tipp, hogy bőrünk hosszú ideig ragyogó és élettel teli maradjon.
Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
A lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó édes falat lehet tápláló reggeli vagy könnyű tízórai, uzsonna egyaránt.
Arwen-torna: harmóniába kerül a női test
Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.
A nyári futás 10 fontos szabálya
A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.
Így készül az egészséges házi csokoládés jégkrém!
Ha könnyű csokis édességre vágysz, ez lehet a legjobb és legegyszerűbb választás a meleg nyári napokon!
A mosoly – és ami mögötte van
Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.
Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei
Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.
Joghurtos süti őszibarackkal – egy könnyű nyári kedvenc
Egyszerűen elkészíthető, kevert tészta friss, zamatos őszibarackkal és némi áfonyával. Kell ennél több?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.