A lakásunk állapota, a tárgyaink, a színek használata tükrözheti a gondolat- és érzésvilágunkat, a lelki blokkjaikat, a konfliktusainkat, az életenergiánkat. Ha változtatunk rajta, magunk is változunk.

Mutasd az otthonod, megmondom, milyen ember vagy!

Az otthon mint a lélek tükre

Egy környezetpszichológiában jártas szakember előtt nyitott könyv lehet egy otthon és a lakója. De át sem kell lépnie a küszöböt, már a közvetlen lakókörnyezet is nagyon sok mindent elmond számára a lakás vagy a ház lakójáról.

 

– Az otthonába érve meg szoktam figyelni, hogyan fogad a ház lakója: szégyelli-e az otthonát, vagy büszkén, bátran mutogatja? Megfigyelem azt is, hogy menyire mozog otthonosan a lakásában, kerülget-e bizonyos bútorokat, tárgyakat, vagy egyszerűen csak kényelmesen le tud ülni – avat be az otthonterápia rejtelmeibe Andrási Betty pszichológus. – Fontos információ számomra az is, hogy jó-e odabent a levegő, ki van-e szellőztetve, mennyire zsúfolt a hely, harmonikusak-e a bútorok, a színek, vannak-e a lakásban dísztárgyak, és ezeknek milyen az elrendezése. Akadnak-e a lakásban befejezetlen dolgok, például kipakolatlan dobozok? Azoknak az embereknek, akiknek az otthonában különféle „befejezetlenségek”, akadályok találhatók, az életükben is megnyilvánulhatnak bizonyos gátló erők, mintha folyamatosan gátakat állítanának maguk elé.

otthon pszichológia

Fotó: Shutterstock

A pszichológus szerint az is lényeges kérdés, hogy az illető az otthonának tekinti-e azt a helyet, ahol él, vagy csak ideiglenes lakhelynek. Ha nem olyan az az otthon, mint amilyet szeretne, de nincs terve arra, hogyan valósítsa meg az ideális otthont, akkor általában elégedetlen az élete többi területével is, és megelégszik például egy nem elég jó párkapcsolattal vagy munkával.

Mit árul el a rendetlen vagy túl rendezett otthon?

A rendetlenség vagy a túlzásba vitt rend is árulkodó. Van olyan rendetlen ember, aki kissé szeleburdinak, felszínesnek tűnhet, őt nem zavarja a rendetlenség. Otthonos és barátságos a lakása, a látogató nem érzi rendetlennek. A rendetlenek másik típusába tartozó embert viszont általában zavarja a rendetlenség, mégsem képes rendet rakni. Neki az életében is lehetnek elakadások, a környezete a fejében lévő káoszt tükrözheti.

Az sem feltétlenül egészséges, ha a dolgok mindenütt az élükre vannak állítva, szorongásokat tükrözhet e nagyfokú precizitás. A zsúfoltság is terhes lehet, azt az érzetet sugározhatja, hogy be vagyunk zárva az életünkbe, nem kapunk levegőt, nem tudunk kiszabadulni. Az az ember, akiknek az otthonában semmit sem lehet elmozdítani a helyéről, szoronghat az elengedéssel kapcsolatban.

Ha a tárgyakat nem tudja elengedni, akkor nagy valószínűséggel nehezen változtat az életén is.

 

Kölcsönhatásban

Az otthonunk hat ránk, és ez fordítva is igaz. A szakember kutatási eredményekkel támasztja alá e megállapítást. Voltak olyan pszichológiai-kineziológiai vizsgálatok, ahol a ház falát elkezdték kívülről vasvillával kaparni úgy, hogy az ott lakók nem tudtak róla. A lakókra különféle mérőeszközöket kötöttek, amelyek azt mutatták, hogy megváltozott a pulzusuk és számos más életfunkciójuk. A kutatók azt tapasztalták, hogy nagyon erős, dinamikus kölcsönhatás áll fenn a ház és a benne élő ember között, oda-vissza hatás tapasztalható.

Ha az ember jobban érzi magát egy nagyobb változás hatására – például szerelmes lesz –, akkor az a lakásán is meglátszik, mondjuk vidámabbnak tűnnek a színek. Az otthon és az ember dinamikája javítható az otthonpszichológia eszközeivel.

 

Bensőséges kapcsolatban

Lakásunk átalakítása nem pusztán egy átrendezés, hiszen a változtatás hatására a többi életterület is elkezd átalakulni. Ha például merészen, nem szokványos módon alakítjuk a teret, lehet, hogy a munkahelyünkön is bátrabban tudjuk képviselni elgondolásainkat.

– Az ember és az otthona egymáshoz csiszolódnak, olyan ez, mint egy párkapcsolat – summázza Andrási Betty. – Fontos, hogy ez a kapcsolat szereteten alapuljon, és az otthonunkra úgy tekintsünk, mint egy másik személyre az életünkben.

Szépítgessük, csinosítsuk, takarítsuk ki, alakítsunk ki vele bensőséges kapcsolatot, és akkor az életünk is boldogabb lesz!

 

Ezt a 4 hibát küszöbölje ki!

1. Nincs elég fény

Nagyon enerváltak, akiknek fénytelen a lakása. Világosabbá tehetik az otthonukat fehér falakkal, világos bútorokkal, természetes fényhatású lámpákkal, tükrökkel.

2. Olyan tárgyakat helyezünk el az otthonunkban, amiket nem szeretünk

Ha ajándékba kaptuk ezeket, mi dönthetünk a sorsukról.

3. Túlzsúfolt a lakás

Érdemes pl. négyfelé osztani a dísztárgyakat és időnként cserélgetni őket.

4. Nem fér el egy-egy bútor, akadályt képez

Átrendezéssel orvosolható e probléma.

 

Ez is érdekelheti:

Hozzászólások

Állandóan fáradt, és nem tudja, miért? Talán ez az oka!
Ha gyakran küzd kínzó fáradtsággal, és folyton kimerültnek érzi magát, akkor előfordulhat, hogy a mellékvese okozza a problémát. De ne aggódjon, mutatjuk a megoldást!
Zabpelyhes brokkolifasírt – alakkímélő finomság ebédre, vacsorára
Nagyon egészséges és rendkívül egyszerűen elkészíthető fogás a ropogós brokkolifasírt! Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Málnás brownie – A nap kedvenc egészséges desszertje
A brownie finom, a málna csodás, ha a kettőt összepárosítjuk, abból valami igazán fenséges édesség születhet.
Fájdalom sport közben – Ekkor kell orvoshoz fordulni!
A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak – de különbséget kell tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között!
Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.