Az esetek többségében nem csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, valamilyen érzelem vagy éppen annak a hiánya az oka a túlevésnek. Az érzelmi alapú evés azonban túlmutat azon, hogy épp unatkozunk vagy szomorúak vagyunk valamiért.

Hogyan küzdhetsz az érzelmi evés ellen?

TÚLEVÉSÜNK OKAI

A változásért tennünk kell – például diétával, életmódváltással –, de ha már az okokat ismerjük, egy lépéssel előrébb vagyunk az érzelmi evés elleni harcban. A túlevés oka alapvetően a kultúránkban és a gyerekkorunkban gyökerezik. Ki nem hallotta még azt a mondatot, hogy „Meg kell enni mindent, ami előttünk van, mert a világ másik felén éheznek”? És gyerekként addig nem állhattunk fel az asztaltól, amíg meg nem ettünk mindent a tányérunkról, akkor is, ha már jóllaktunk. Bár az nem reális, hogy mondjuk egy négytagú család minden tagja egyszerre legyen éhes, mégis, ha leülünk egy közös vacsorához, akkor enni kell, nem igaz?

Testkép- és táplálkozási zavarok nyomában

 

MIÉRT NEM ISZUNK ELEGET?

Nem csak a túlevésre, a túlsúlyra kell gondolni, az étkezés vagy vízfogyasztás hiánya éppúgy probléma lehet, mint a túl sok étel. Ha mondjuk nem iszunk eleget, akkor utána kell járni annak, hogy vajon miért nem fontos számunkra a víz. Hiszen az az élet alapja! Így olyan, mintha az életre mondanánk nemet. Lehet, hogy figyelmetlenek vagyunk önmagunkkal szemben? Ha igen, akkor meg kell tanulnunk jobban tisztelni magunkat, hogy változtatni tudjunk ezen a szokásunkon.

CSOKI MINDEN MENNYISÉGBEN

Érdekes megfigyelés, hogy akik Gombóc Artúr meséin nőttek fel, azok nem tartják annyira egészségtelennek a sok csokit. A chocoholism, vagyis a csokifüggőség létező jelenség, amely sokszor olyan embereknél jelentkezik, akik gyakran esnek szerelembe. A túlzott csokoládéfogyasztás mögött az ő esetükben nagy valószínűséggel egy boldogtalan párkapcsolat vagy éppen a párkapcsolat hiánya és az utána való sóvárgás áll.

Éhség vagy étvágy? Ha fogyni akar, meg kell különböztetnie a kettőt!

 

HOGYAN DERÍTSÜK KI?

A számunkra zavaró étkezési szokások, az érzelmi evés mögött mindig valami komolyabb lelki hiány található, például a szeretet vagy az elismerés hiánya. Ezt úgy tudjuk kideríteni, hogy kérdéseket teszünk fel magunknak: Mi lenne a jó a számomra? Mit tartok normálisnak? Mi az egészséges? Miért nem tudok én is úgy étkezni? Ezután vezessünk egy hétig táplálkozási naplót, amibe nem azt írjuk le, hogy mikor mennyit eszünk, hanem azt, hogy amikor eszünk valamit, az milyen érzelemmel jár, miért azt választottuk és milyen emlék jut róla az eszünkbe? Például, ha málnás bonbont választottunk, lehet, hogy hiányzik valami friss üdeség az életünkből, és az után sóvárgunk. Mivel minden ételféleség mindenki számára mást jelent, egyénileg kell megtalálni a jelentésüket.

SOK MÚLIK A GYEREKKORON

Étkezési szokásaink nagy részét a gyerekkorunkból hozzuk magunkkal. Azok a preferenciák, amelyek a korai életszakaszunkban kialakultak, nagyban befolyásolják majd az étkezésünket később is. Például, meglesznek azok az ételek, ételcsoportok, színek és textúrák, amelyeket előnyben fogunk részesíteni másokkal szemben. Ezt egy egyórás beszélgetésből szépen fel lehet rajzolni egy térképen az asszociációs kérdésekre adott válaszok szerint.

 

Nassolnál? 3 tipp, hogy legyűrd a vágyat – és 10 diétás nasi, ha nem sikerülne

 

Cikkünk szakértője: Horváth Norbert gasztrocoach.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!