Sokféle éhséget érzünk a nap folyamán, de nem mindegyik „igazi”. Hogyan különböztessük meg a – többnyire lelki eredetű – kívánósságot, étvágyat attól, amikor valóban éhesek vagyunk, és valamilyen tápanyagra van szüksége a szervezetünknek?

Éhség vagy étvágy? Ha fogyni akarsz, meg kell különböztetned a kettőt!

Amikor éhséget kiált…

…a szem:

Túlságosan hívogató a friss pizzaszelet a konyhaasztalon? Vagy a közértben a rengeteg édes és sós péksütemény? Hogy eldönthessük, vajon csak a szemünk „éhezett” meg, tegyük fel magunknak a kérdést: ha egy tökéletes zöld alma „kelletné” magát, korogna a gyomrunk? Ha a válasz nem, nincs dolgunk a pizzával. Viszont ha igen, és tényleg az éhség az, amit érzünk, keressünk valami egészséges ételt.

 

…a lélek:

A szorongás, a stressz, az unalom vagy bármilyen más kényelmetlen érzés könnyen változhat éhséggé. Ha csak kóválygunk a konyhában valami étel után kutatva, valószínűleg csupán az érzéseinket „etetnénk”.

 

…az orr:

Nehéz nemet mondani az illatos fahéjas csigára vagy vaníliás croisstanra – az illatok bizony komoly éhségérzetet, pontosabban étvágyat képesek aktiválni. Ha valóban éhesek vagyunk, együnk belőle, de csak egy falatot az íze (meg persze az illata) kedvéért, de az éhség csillapítására ne cukros ételeket vessünk be.

 

…a száj:

Nem tudunk másra gondolni, mint valami krémesre, ropogósra vagy éppen hidegre? Ha kifejezetten egyféle textúrát kívánunk, semmi mást, akkor igazából nem fizikailag vagyunk éhesek. Ha nehezen szabadulunk a hideg fagyi gondolatától, együnk natúr görög joghurtot fagyasztott gyümölcsökkel. Ha ropogósat kívánunk, kenjünk meg mogyorókrémmel vagy krémsajttal egy szelet puffasztott rizst.

 

…a belső óránk:

Csak azért, mert halljuk a déli harangszót, még nem kell azonnal ebédelni. Persze ha valóban éhesek vagyunk, együnk, de ha egészen addig nem éreztük szükségét az evésnek, amíg rá nem néztünk az órára – mert például későn reggeliztünk –, akkor várjunk még egy kis ideig az ebéddel. Jólesik majd egy óra múlva is.

 

…a lecsukódó szemhéj:

Jól tudjuk, hogy a fáradtabb szervezet több ételt, főleg szénhidrátot kíván. Ha rosszul vagy keveset alszunk, másnap nagyobb eséllyel lakmározunk be szénhidrátban gazdag ételekből, nagy mennyiségben. Ilyenkor, ha tehetjük, a rakta helyett iktassunk be egy 10 perces meditációt vagy 15 perces szundit (home office-osok előnyben), ha pedig munka közben tör ránk a falásroham, rágcsáljunk el lassan néhány szem mandulát vagy mogyorót.

 

…a gyomor:

A korgó gyomor egyértelmű jel: enni kell. Ha az éhségünk egy tízes skálán 1-3 között ingadozik, elég egy kisebb snack, 4-6 erősség esetén között jöhet egy kisebb adag étel, 7-10 között pedig itt a főétkezés ideje.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink