Oldal kiválasztása
Az esetek többségében nem csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, valamilyen érzelem vagy éppen annak a hiánya az oka a túlevésnek. Az érzelmi alapú evés azonban túlmutat azon, hogy épp unatkozunk vagy szomorúak vagyunk valamiért. Horváth Norbert gasztrocoach szerint, ha megkeressük a lelki okát egy-egy hétköznapi rossz étkezési szokásunknak, máris megtettük az első és egyik legnehezebb lépést ahhoz, hogy változtatni tudjunk. 

Mit tegyek, ha érzelmi evő vagyok?

TÚLEVÉSÜNK OKAI

A coach feladata a megértetés: a helyes kérdések feltevésével igyekszik megértetni a másik féllel a viselkedésének, kialakult szokásainak hátterét. A változásért viszont már nekünk kell tenni – például diétával, életmódváltással –, de ha már az okokat ismerjük, egy lépéssel előrébb vagyunk. A túlevés oka alapvetően a kultúránkban és a gyerekkorunkban gyökerezik. Ki nem hallotta még azt a mondatot, hogy „meg kell enni mindent, ami előttünk van, mert a világ másik felén éheznek”? És gyerekként addig nem állhattunk fel az asztaltól, amíg meg nem ettünk mindent a tányérunkról, akkor is, ha már jóllaktunk. Bár az nem reális, hogy mondjuk egy négytagú család minden tagja egyszerre legyen éhes, mégis, ha leülünk egy közös vacsorához, akkor enni kell, nem igaz?

MIÉRT NEM ISZUNK ELEGET?

Nem csak a túlevésre, a túlsúlyra kell gondolni, az étkezés vagy vízfogyasztás hiánya éppúgy probléma lehet, mint a túl sok étel. Ha mondjuk nem iszunk eleget, akkor utána kell járni annak, hogy vajon miért nem fontos számunkra a víz? Hiszen az az élet alapja. Így olyan, mintha az életre mondanánk nemet. Lehet, hogy figyelmetlenek vagyunk önmagunkkal szemben? Ha igen, akkor meg kell tanulnunk jobban tisztelni magunkat, hogy változtatni tudjunk ezen a szokásunkon.

CSOKI MINDEN MENNYISÉGBEN

Érdekes megfigyelés, hogy akik Gombóc Artúr meséin nőttek fel, azok nem tartják annyira egészségtelennek a sok csokit. A chocoholism, vagyis a csokifüggőség létező jelenség, amely sokszor olyan embereknél jelentkezik, akik gyakran esnek szerelembe. A túlzott csokoládéfogyasztás mögött az ő esetükben nagy valószínűséggel egy boldogtalan párkapcsolat vagy éppen a párkapcsolat hiánya és az utána való sóvárgás áll.

HOGYAN DERÍTSÜK KI?

A számunkra zavaró étkezési szokások mögött mindig valami komolyabb lelki hiány található, például a szeretet vagy az elismerés hiánya. Ezt úgy tudjuk kideríteni, hogy kérdéseket teszünk fel magunknak: Mi lenne a jó a számomra? Mit tartok normálisnak? Mi az egészséges? Miért nem tudok én is úgy étkezni? Ezután vezessünk egy hétig táplálkozási naplót, amibe nem azt írjuk le, hogy mikor mennyit eszünk, hanem azt, hogy amikor eszünk valamit, az milyen érzelemmel jár, miért azt választottuk és milyen emlék jut róla az eszünkbe? Például, ha málnás bonbont választottunk, lehet, hogy hiányzik valami friss üdeség az életünkből, és az után sóvárgunk. Mivel minden ételféleség mindenki számára mást jelent, egyénileg kell megtalálni a jelentésüket.

SOK MÚLIK A GYEREKKORON

Étkezési szokásaink nagy részét a gyerekkorunkból hozzuk magunkkal. Azok a preferenciák, amelyek a korai életszakaszunkban kialakultak, nagyban befolyásolják majd az étkezésünket később is. Például, meglesznek azok az ételek, ételcsoportok, színek és textúrák, amelyeket előnyben fogunk részesíteni másokkal szemben. Ezt egy egyórás beszélgetésből szépen fel lehet rajzolni egy térképen az asszociációs kérdésekre adott válaszok szerint.

Lépésről lépésre a karcsúságért: kezdjük az alapoknál
Az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás nemcsak a testet teszi formásabbá, hanem önbizalmat is ad. Íme, néhány jó tanács az életmódváltáshoz!
Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!
Ne gondoljuk, hogy az egészséges vagy alakkímélő étrend íztelen, egysíkú ételeket jelent. Ízesítsünk ételeinket felesleges kalóriák nélkül!
Nyugodt alvás, sikeres fogyókúra – Ezeket az ételeket kerüld el este!
Ha nem megfelelő ételeket fogyasztunk este, azzal megzavarhatjuk az alvásunkat, ráadásul csomó fölösleges kalóriát viszünk be. Nézzük, milyen ételeket nem ajánlott fogyasztani ilyenkor!
10 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben
Érdemes bevetni néhány apró trükköt, amelyek segítenek magabiztosabbá válni.
Az illatok erejével: nemcsak frissítenek, de a fogyókúrában is segíthetnek
A mesés illatú olajok segítenek hogy frissebben, lelkesebben vágj bele a hétköznapokba. Plusz előny: bizonyos illatok állítólag az étvágyat is csökkentik!
Így kerüld el napközben a diétacsapdákat!
Szinte egész nap az íróasztalhoz vagy kötve, és gyakran engedsz a kalóriadús nassolnivalók csábításának? Adunk néhány tippet, hogy sikerüljön ellenállni.
A 12 leghatásosabb gyógynövény
A gyógynövényekkel történő orvoslás ismét virágkorát éli. Segítségével gyengéd módon, mellékhatások nélkül szüntethetők meg a panaszok!
Ennyi szénhidrátot, cukrot és zsírt egyél vacsorára, ha fogyni szeretnél!
Sokan, miután súlyfeleslegünk nagyobbik részét leadták, úgy gondolják, célegyenesbe értek. Ám sajnos, az utolsó kilók mindig makacsul ragaszkodhatnak az emberhez.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.