Oldal kiválasztása
Az esetek többségében nem csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, valamilyen érzelem vagy éppen annak a hiánya az oka a túlevésnek. Az érzelmi alapú evés azonban túlmutat azon, hogy épp unatkozunk vagy szomorúak vagyunk valamiért. Horváth Norbert gasztrocoach szerint, ha megkeressük a lelki okát egy-egy hétköznapi rossz étkezési szokásunknak, máris megtettük az első és egyik legnehezebb lépést ahhoz, hogy változtatni tudjunk. 

Mit tegyek, ha érzelmi evő vagyok?

TÚLEVÉSÜNK OKAI

A coach feladata a megértetés: a helyes kérdések feltevésével igyekszik megértetni a másik féllel a viselkedésének, kialakult szokásainak hátterét. A változásért viszont már nekünk kell tenni – például diétával, életmódváltással –, de ha már az okokat ismerjük, egy lépéssel előrébb vagyunk. A túlevés oka alapvetően a kultúránkban és a gyerekkorunkban gyökerezik. Ki nem hallotta még azt a mondatot, hogy „meg kell enni mindent, ami előttünk van, mert a világ másik felén éheznek”? És gyerekként addig nem állhattunk fel az asztaltól, amíg meg nem ettünk mindent a tányérunkról, akkor is, ha már jóllaktunk. Bár az nem reális, hogy mondjuk egy négytagú család minden tagja egyszerre legyen éhes, mégis, ha leülünk egy közös vacsorához, akkor enni kell, nem igaz?

MIÉRT NEM ISZUNK ELEGET?

Nem csak a túlevésre, a túlsúlyra kell gondolni, az étkezés vagy vízfogyasztás hiánya éppúgy probléma lehet, mint a túl sok étel. Ha mondjuk nem iszunk eleget, akkor utána kell járni annak, hogy vajon miért nem fontos számunkra a víz? Hiszen az az élet alapja. Így olyan, mintha az életre mondanánk nemet. Lehet, hogy figyelmetlenek vagyunk önmagunkkal szemben? Ha igen, akkor meg kell tanulnunk jobban tisztelni magunkat, hogy változtatni tudjunk ezen a szokásunkon.

CSOKI MINDEN MENNYISÉGBEN

Érdekes megfigyelés, hogy akik Gombóc Artúr meséin nőttek fel, azok nem tartják annyira egészségtelennek a sok csokit. A chocoholism, vagyis a csokifüggőség létező jelenség, amely sokszor olyan embereknél jelentkezik, akik gyakran esnek szerelembe. A túlzott csokoládéfogyasztás mögött az ő esetükben nagy valószínűséggel egy boldogtalan párkapcsolat vagy éppen a párkapcsolat hiánya és az utána való sóvárgás áll.

HOGYAN DERÍTSÜK KI?

A számunkra zavaró étkezési szokások mögött mindig valami komolyabb lelki hiány található, például a szeretet vagy az elismerés hiánya. Ezt úgy tudjuk kideríteni, hogy kérdéseket teszünk fel magunknak: Mi lenne a jó a számomra? Mit tartok normálisnak? Mi az egészséges? Miért nem tudok én is úgy étkezni? Ezután vezessünk egy hétig táplálkozási naplót, amibe nem azt írjuk le, hogy mikor mennyit eszünk, hanem azt, hogy amikor eszünk valamit, az milyen érzelemmel jár, miért azt választottuk és milyen emlék jut róla az eszünkbe? Például, ha málnás bonbont választottunk, lehet, hogy hiányzik valami friss üdeség az életünkből, és az után sóvárgunk. Mivel minden ételféleség mindenki számára mást jelent, egyénileg kell megtalálni a jelentésüket.

SOK MÚLIK A GYEREKKORON

Étkezési szokásaink nagy részét a gyerekkorunkból hozzuk magunkkal. Azok a preferenciák, amelyek a korai életszakaszunkban kialakultak, nagyban befolyásolják majd az étkezésünket később is. Például, meglesznek azok az ételek, ételcsoportok, színek és textúrák, amelyeket előnyben fogunk részesíteni másokkal szemben. Ezt egy egyórás beszélgetésből szépen fel lehet rajzolni egy térképen az asszociációs kérdésekre adott válaszok szerint.

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Fogyjon 4 hónap alatt 8-10 kilót!
A villámdiéták csak azt eredményezik, hogy az első kiadósabb vacsora után sírva fakadunk a mérleg számlapját látva. Egy stabil, négy hónapon át tartó, éhezésmentes kúrával viszont könnyedén elérhetjük a kívánt testsúlyt, és minden bizonnyal stabilizálhatjuk is.
Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár
Mennyit ér meg egy tökéletes fotó? Néhány influenszernek bármit, akár az életüket is kockáztatják. Ahogyan ez a pár is.
Bullying - Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?
60 kilót fogytak összesen az Ázsia Expressz versenyzői
Rohannak, kiabálnak, stoppolnak. Van, hogy egy udvaron alszanak, s vacsorát sem kapnak. Az Ázsia Expressz szereplői nem luxusutazásra mentek, és a kalandnak hála összesen 60 kilótól szabadultak meg.
Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak
A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes a számunkra, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és szigorú orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.
Az olimpikontól a sportmániásig – Mit sportolnak korunk hercegnői?
Ezek a hercegnők és hercegnék bizony nem félnek a testmozgástól! Van köztük olimpikon, de olyan is, akinek számos csonttörés sem szegte kedvét a küzdősporttól!
Tényleg hasznos? Mindent a mono-diétáról!
Követni ugyan egyszerű a mono-diétát, de a segítségével elért súlyvesztést, már annál nehezebb megtartani.
6 egészséges recept szilvával, szőlővel
Mennyire kell óvatosnak lenni a szilvával, és a szőlővel? Íme néhány tuti recept, ami nem okoz majd gondot.
A vashiány és a vérszegénység 13 jele 
Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond
Fehérjeturmix, ahogyan Arnold Schwarzenegger csinálja - videó
Tulajdonképpen Arnold Schwarzenegger egy 9 perces videóban, mindent elárul, ami a sikeres életmódváltáshoz kell. Megmutatja, hogy milyen fehérjeturmixot iszik, megnézhetjük, hogy mi van a hűtőjében, ahogyan arról is beszél, hogy szerinte hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket.
Építsünk kapcsolatot a testünkkel
Ahhoz, hogy újraépítsük a testünkkel való kapcsolatot – ami gyermekkorunkban még ösztönösen megvolt –, a tudatos és szeretetteli hozzáálláson kívül szükségünk lesz némi kíváncsiságra, játékosságra, s legfőképpen egy jó adag bátorságra.
Inspirálja magát az edzésre Liptai Claudia Instájával
A jövő 50 élelmiszere: a kaktusztól a gyökérzöldségekig
Összeállították annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
4 étel, amit jobb, ha nem eszik meg a gyermek! Ezeket adja neki helyette!
Mit ehetnek a gyerekek, és mi az, amit jobb kiiktatni az étrendjükből? Mindenre van egészségesebb megoldás!
Alternatív megoldások egészséges pizzához - 5 tuti recept
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.