Az esetek többségében nem csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, valamilyen érzelem vagy éppen annak a hiánya az oka a túlevésnek. Az érzelmi alapú evés azonban túlmutat azon, hogy épp unatkozunk vagy szomorúak vagyunk valamiért.

Hogyan küzdhetsz az érzelmi evés ellen?

TÚLEVÉSÜNK OKAI

A változásért tennünk kell – például diétával, életmódváltással –, de ha már az okokat ismerjük, egy lépéssel előrébb vagyunk az érzelmi evés elleni harcban. A túlevés oka alapvetően a kultúránkban és a gyerekkorunkban gyökerezik. Ki nem hallotta még azt a mondatot, hogy „Meg kell enni mindent, ami előttünk van, mert a világ másik felén éheznek”? És gyerekként addig nem állhattunk fel az asztaltól, amíg meg nem ettünk mindent a tányérunkról, akkor is, ha már jóllaktunk. Bár az nem reális, hogy mondjuk egy négytagú család minden tagja egyszerre legyen éhes, mégis, ha leülünk egy közös vacsorához, akkor enni kell, nem igaz?

Testkép- és táplálkozási zavarok nyomában

 

MIÉRT NEM ISZUNK ELEGET?

Nem csak a túlevésre, a túlsúlyra kell gondolni, az étkezés vagy vízfogyasztás hiánya éppúgy probléma lehet, mint a túl sok étel. Ha mondjuk nem iszunk eleget, akkor utána kell járni annak, hogy vajon miért nem fontos számunkra a víz. Hiszen az az élet alapja! Így olyan, mintha az életre mondanánk nemet. Lehet, hogy figyelmetlenek vagyunk önmagunkkal szemben? Ha igen, akkor meg kell tanulnunk jobban tisztelni magunkat, hogy változtatni tudjunk ezen a szokásunkon.

CSOKI MINDEN MENNYISÉGBEN

Érdekes megfigyelés, hogy akik Gombóc Artúr meséin nőttek fel, azok nem tartják annyira egészségtelennek a sok csokit. A chocoholism, vagyis a csokifüggőség létező jelenség, amely sokszor olyan embereknél jelentkezik, akik gyakran esnek szerelembe. A túlzott csokoládéfogyasztás mögött az ő esetükben nagy valószínűséggel egy boldogtalan párkapcsolat vagy éppen a párkapcsolat hiánya és az utána való sóvárgás áll.

Éhség vagy étvágy? Ha fogyni akar, meg kell különböztetnie a kettőt!

 

HOGYAN DERÍTSÜK KI?

A számunkra zavaró étkezési szokások, az érzelmi evés mögött mindig valami komolyabb lelki hiány található, például a szeretet vagy az elismerés hiánya. Ezt úgy tudjuk kideríteni, hogy kérdéseket teszünk fel magunknak: Mi lenne a jó a számomra? Mit tartok normálisnak? Mi az egészséges? Miért nem tudok én is úgy étkezni? Ezután vezessünk egy hétig táplálkozási naplót, amibe nem azt írjuk le, hogy mikor mennyit eszünk, hanem azt, hogy amikor eszünk valamit, az milyen érzelemmel jár, miért azt választottuk és milyen emlék jut róla az eszünkbe? Például, ha málnás bonbont választottunk, lehet, hogy hiányzik valami friss üdeség az életünkből, és az után sóvárgunk. Mivel minden ételféleség mindenki számára mást jelent, egyénileg kell megtalálni a jelentésüket.

SOK MÚLIK A GYEREKKORON

Étkezési szokásaink nagy részét a gyerekkorunkból hozzuk magunkkal. Azok a preferenciák, amelyek a korai életszakaszunkban kialakultak, nagyban befolyásolják majd az étkezésünket később is. Például, meglesznek azok az ételek, ételcsoportok, színek és textúrák, amelyeket előnyben fogunk részesíteni másokkal szemben. Ezt egy egyórás beszélgetésből szépen fel lehet rajzolni egy térképen az asszociációs kérdésekre adott válaszok szerint.

 

Nassolnál? 3 tipp, hogy legyűrd a vágyat – és 10 diétás nasi, ha nem sikerülne

 

Cikkünk szakértője: Horváth Norbert gasztrocoach.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink