Hevesen dobogó szív, izzadt tenyér, liftező gyomor – mindannyian tudjuk, milyen érzés szorongani. A félelem testi tünetei – az izmok feszültsége, a szapora légzés és szívverés – segítenek a menekülésben, így a szorongás tulajdonképpen normális élettani jelenség. Néha mégis kórossá válik, és olyankor bizony szükség lehet szakember segítségére.

Nehéz szívvel – Félelem és szorongás

Szorongásos zavarok

A szorongás akkor kóros, ha a beteg félelme irracionális: egy mások számára teljesen hétköznapi, lényegtelen inger váltja ki. Ha a kóros félelem állandósul, a mindennapi életvezetés ellehetetlenül. Élete folyamán a népesség több mint negyede átél valamilyen szorongásos betegséget, tehát bátran mondhatjuk, hogy népbetegségről van szó. A szorongásos zavarok kialakulásában az öröklött tényezők mellett a nevelés és a környezeti hatások is szerepet játszanak.

A gyerekkor meghatározó a szorongásos zavarok szempontjából is: fontos, hogy a gyermekek félelem nélkül, védett környezetben nevelkedjenek. A szülőknek nem szabad túl magas követelményeket állítaniuk a gyerekek elé, a kitűzött céloknak mindig összhangban kell állniuk a gyermekek értelmi-érzelmi-fizikai teljesítőképességével. Fontos a dicséret, az, hogy a gyermekekben kialakuljon az önbecsülés.

Legyen számukra világos és egyértelmű, miben jók, miért értékesek, ne okozzon lelki sérülést, ha bizonyos elvárásoknak nem tudnak megfelelni. A szorongó gyermekekből szorongó felnőttek lesznek!

Fizikai és érzelmi tünetek

A szorongó ember fizikai tünetei nagyon jellemzőek. A leggyakoribb jelek közé tartozik az arc és a mellkas bőrpírja, amely meleg érzéssel is járhat, miközben a végtagok hűvösek. Mivel a nyáltermelés csökken, a szorongó ember szája száraz, beszéde így színtelenebb. Előfordul, hogy a beteg köhögéssel, krákogással próbálja zavarát oldani. A szorongás növeli a verejtékmirigyek aktivitását, így a fokozott izzadás is jellemző tünet. A szem is árulkodik a félelemről: a szorongó ember pupillája tág, és szaporábban pislog. A szemkontaktust nem tudja tartani.

A szorongás a légzést és a szívet is érinti. A légzés szapora lesz – pánikroham esetén ez végtagi görcshöz vezethet –, és gyakori a mély sóhaj is. Ez utóbbinak szorongáscsökkentő hatása van. A pulzusszám növekedhet, illetve csökkenhet is. A mozgásban megfigyelhetők gátolt tünetek, amikor a mozdulatok kimértek, óvatosak, és a túlmozgás is, amiknek jó része a szorongás enyhítését szolgálja. Jól ismert kép: ügyintézéskor, orvosi rendelőben ülve várakozunk, miközben a mellettünk ülő rázza a lábát, „izgágáskodik”, azaz szorong.

Az érzelmi megnyilvánulások is eltérőek lehetnek. Akad, akinek „a hangja is elmegy”, gesztusai, mimikája szinte csak jelzésértékű, míg másra a fokozott közlési vágy a jellemző. A szorongás gyakran vezet a társas kapcsolatok megszűnéséhez, elmagányosodáshoz, alkohol- és kábítószerfüggőséghez. Ezek egyik elkerülhetetlen következménye a depresszió és sok esetben az öngyilkosság.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szorongó típusú emberek körében lényegesen gyakrabban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek.

Kezelés

A szorongásos zavarokat gyógyszerekkel és pszichoterápiával, stresszoldó módszerek elsajátításával és rendszeres alkalmazásával lehet gyógyítani. Légzőgyakorlatokkal, relaxációval, meditációval egyszerűen és szinte bárhol csökkenthető a stressz. Az életmód is jelentősen befolyásolja a szorongás mértékét: a megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a pihentető alvás sokat segít a stresszoldásban.
 

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink