Hevesen dobogó szív, izzadt tenyér, liftező gyomor – mindannyian tudjuk, milyen érzés szorongani. A félelem testi tünetei – az izmok feszültsége, a szapora légzés és szívverés – segítenek a menekülésben, így a szorongás tulajdonképpen normális élettani jelenség. Néha mégis kórossá válik, és olyankor bizony szükség lehet szakember segítségére.

Nehéz szívvel – Félelem és szorongás

Szorongásos zavarok

A szorongás akkor kóros, ha a beteg félelme irracionális: egy mások számára teljesen hétköznapi, lényegtelen inger váltja ki. Ha a kóros félelem állandósul, a mindennapi életvezetés ellehetetlenül. Élete folyamán a népesség több mint negyede átél valamilyen szorongásos betegséget, tehát bátran mondhatjuk, hogy népbetegségről van szó. A szorongásos zavarok kialakulásában az öröklött tényezők mellett a nevelés és a környezeti hatások is szerepet játszanak.

A gyerekkor meghatározó a szorongásos zavarok szempontjából is: fontos, hogy a gyermekek félelem nélkül, védett környezetben nevelkedjenek. A szülőknek nem szabad túl magas követelményeket állítaniuk a gyerekek elé, a kitűzött céloknak mindig összhangban kell állniuk a gyermekek értelmi-érzelmi-fizikai teljesítőképességével. Fontos a dicséret, az, hogy a gyermekekben kialakuljon az önbecsülés.

Legyen számukra világos és egyértelmű, miben jók, miért értékesek, ne okozzon lelki sérülést, ha bizonyos elvárásoknak nem tudnak megfelelni. A szorongó gyermekekből szorongó felnőttek lesznek!

Fizikai és érzelmi tünetek

A szorongó ember fizikai tünetei nagyon jellemzőek. A leggyakoribb jelek közé tartozik az arc és a mellkas bőrpírja, amely meleg érzéssel is járhat, miközben a végtagok hűvösek. Mivel a nyáltermelés csökken, a szorongó ember szája száraz, beszéde így színtelenebb. Előfordul, hogy a beteg köhögéssel, krákogással próbálja zavarát oldani. A szorongás növeli a verejtékmirigyek aktivitását, így a fokozott izzadás is jellemző tünet. A szem is árulkodik a félelemről: a szorongó ember pupillája tág, és szaporábban pislog. A szemkontaktust nem tudja tartani.

A szorongás a légzést és a szívet is érinti. A légzés szapora lesz – pánikroham esetén ez végtagi görcshöz vezethet –, és gyakori a mély sóhaj is. Ez utóbbinak szorongáscsökkentő hatása van. A pulzusszám növekedhet, illetve csökkenhet is. A mozgásban megfigyelhetők gátolt tünetek, amikor a mozdulatok kimértek, óvatosak, és a túlmozgás is, amiknek jó része a szorongás enyhítését szolgálja. Jól ismert kép: ügyintézéskor, orvosi rendelőben ülve várakozunk, miközben a mellettünk ülő rázza a lábát, „izgágáskodik”, azaz szorong.

Az érzelmi megnyilvánulások is eltérőek lehetnek. Akad, akinek „a hangja is elmegy”, gesztusai, mimikája szinte csak jelzésértékű, míg másra a fokozott közlési vágy a jellemző. A szorongás gyakran vezet a társas kapcsolatok megszűnéséhez, elmagányosodáshoz, alkohol- és kábítószerfüggőséghez. Ezek egyik elkerülhetetlen következménye a depresszió és sok esetben az öngyilkosság.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szorongó típusú emberek körében lényegesen gyakrabban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek.

Kezelés

A szorongásos zavarokat gyógyszerekkel és pszichoterápiával, stresszoldó módszerek elsajátításával és rendszeres alkalmazásával lehet gyógyítani. Légzőgyakorlatokkal, relaxációval, meditációval egyszerűen és szinte bárhol csökkenthető a stressz. Az életmód is jelentősen befolyásolja a szorongás mértékét: a megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a pihentető alvás sokat segít a stresszoldásban.
 

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.