Az eper, a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan, alacsony kalóriatartalmú, alig tartalmaz szénhidrátot és zsírt, rosttartalma viszont magas, ezért jól eltelít. Remek antioxidánsforrás, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Eper reggel, délben, este… de főleg nasira
A diétás étrendben is van helye a nassolásnak, csak nem mindegy, mit fogyasztunk, ha ránk tör az édesség utáni vágy. A legjobban akkor járunk el, ha mondjuk egy tábla csokoládé elfogyasztása helyett egy tál friss, zamatos eperrel csillapítjuk a sóvárgást.
Az eper önmagában fogyasztva is isteni nasi, de készíthetünk belőle turmixot, keverhetjük natúr joghurtba, sőt, túróval és egy kis édesítőszerrel is fogyaszthatjuk, így már komplett desszert lesz belőle – és még mindig jobb választás, mint bármilyen bolti édesség.
A reggeli zabkását is feldobhatjuk néhány szem eperrel, vagy készíthetünk belőle zabpelyhes sütit, ami szintén remek napindító.
Ebédre és vacsorára is fogyaszthatunk epret, mert a salátákhoz is illik a gyümölcs frissítő íze. Jó párost alkot az eper a spenóttal, a rukkolával, a kecskesajttal, a kéksajttal vagy például a dióval. Az ezekből összeállított salátát balzsamecettel meglocsolva finom, laktató, de diétás fogást kapunk.
Fiatalítja a bőrt
Az eperben van egy ellaginsav nevű antioxidáns, ami megvédi a rugalmas rostokat a bőrünkben, így megakadályozzák a megereszkedést. A C-vitamin létfontosságú a kollagén termeléséhez, ami elősegíti a bőr rugalmasságát, így a C-vitaminban gazdag ételek – mint az eper – fogyasztása fiatalabb bőrt eredményez.
Felturbózza a memóriád
Az eperben található anticiánok jelentősen növelik a rövidtávú memória hatékonyságát, így azok, akik hajlamosak könnyebben elfelejteni dolgokat, természetes úton orvosolhatják problémájukat, csupán napi két adag eper elfogyasztásával.
Szabályozza a vérnyomást
Az eper magas káliumtartalma vérnyomás-szabályozó, valamint a vérképzésben is szerepet játszik. Segíti a gyulladás és a magas vérnyomás csökkentését, így könnyen megszerezheti a leginkább szívbarát gyümölcscímkét!
Egészségesen tartja a szemet
Az eper antioxidáns tartalma elősegítheti a szürkehályog kialalkulásásnak megelőzését. Edd rendszeresen, így csökkentve a látásvesztés kockázatát
Tisztelt Olvasóink!
Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk.
A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői.
A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ .