Néha elmarad a gyönyör, és az együttlét nem olyan kellemes, mint máskor? Ne aggódjon, nincs egyedül ezzel a problémával. Egy szexuális egészséggel foglalkozó felmérés szerint a nők 30 százaléka már érzett fájdalmat a szexuális aktus során. A fájdalom a test jelzése, hogy valami nincs rendben. És a szex alatt jelentkező fájdalom nemcsak a pillanatnyi örömöt teszi semmissé, csökkenhet a vágy és félelem alakulhat ki az intimitástól. Nézze meg, ismerős-e a következő helyzetek valamelyike, és ha igen, ne féljen, létezik megoldás.

Valami fáj

A FÁJDALOM OKA: HIÁNYZIK A VÁGY

Abban a sztereotípiában, miszerint a nők lassabban izgulnak fel, van némi igazság. Ezért nagyon fontos számukra az előjáték, amely az aktus bevezetőjének tekinthető. Az előjáték elengedhetetlen része a szeretkezésnek, hiszen harmóniába hozza a férfi-nő szexuális készenlétét. Ha nincs előjáték, vagy rövid ideig tart és durva, a nő számára nem jelent majd élvezetet az együttlét, sőt valószínűleg fájdalmas lesz.

A MEGOLDÁS: Nehéz megmondani, hogy hol kezdődik a ráhangolódás a szexre. Van, akinek elég egy érintés, egy csók, más lehet, hogy közös pornófilmnézéstől indul be, megint más azt imádja, ha a szexről beszélgetnek egy kellemes vacsora mellett. Gond akkor van, ha a nő maga sem tudja, mitől is ébred fel benne a vágy. Ha szereti a partnerét, és úgy érzi, más probléma nincs a kapcsolatukkal, segítséget jelenthet, ha a pillanatra koncentrál. Vegye észre és tudatosítsa, hogy a partnere hogyan és hol érinti meg, miket mond. Engedje el magát, és képzelje el, hogy milyen változások mennek végbe a testében.

A FÁJDALOM OKA: A NEDVESEDÉS NEM MEGFELELŐ

Lehet, hogy az előjáték élvezetes és kielégítő, mégsem termelődik annyi hüvelyváladék, hogy a behatolás fájdalommentes legyen. Ennek több oka is lehet: tévhit például, hogy a meleg vízben zuhanyozás vagy fürdés kellő nedvesedést garantál és akadálymentes behatolást tesz lehetővé. Sőt a víz felpuhítja a bőrt, így könnyebben sérülhet a hüvely fala szex közben. Egyes gyógyszerek is okozhatnak hüvelyszárazságot, mint az allergia elleni szerek vagy az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták. A szülés utáni, illetve a menopauza alatti hormonváltozások is kihatnak a hüvely állapotára.

A MEGOLDÁS: Szerezzen be egy síkosítót, és tegye a hálószobába, az ágy közelébe, hogy mindig kéznél legyen. Lehet, hogy nem lesz rá szüksége minden alkalommal, de ha mégis, nem kell keresgélnie, szétrombolva a pillanat varázsát.

A FÁJDALOM OKA: FESZÜLTSÉG, STRESSZ

A stressz sokféleképpen befolyásolja a szexuális életet. Stresszhelyzetben kortizol (stresszhormonnak is nevezik) szabadul fel, ami a legtöbbször nagyon jó, hiszen segíti a túlélést. Ám ennek a hormonnak csak kis mennyiségben és rövid ideig egészséges a jelenléte: hosszú távon gátolja a nemi hormonok felszabadulását, ami a nemi vágy csökkenéséhez vezet. Az intimitásnak az sem tesz jót, hogy stresszes időszakban sokan hajlamosak a párjukon levezetni a felgyülemlett feszültséget. Tapasztalatok szerint azok, akik tartós stressznek vannak kitéve, hajlamosabbak negatívan tekinteni a párkapcsolatukra.

A MEGOLDÁS: A stressz csökkentésének egyik leghatásosabb módja a testedzés. Már 20-30 perces mozgás is jelentős mértékben csökkenti a feszültséget, szorongást. Jó stresszoldó a jóga vagy a pilates. Hatásos, ha illatos fürdőt vesznek a párjával közösen, zenét hallgatnak, gyertyát gyújtanak. A masszázs lazító, vágykeltő hatását is érdemes kipróbálni.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink