Az, hogy mindenkinek vannak rossz szokásai, nem kérdés. Kinek több, kinek kevesebb. Vannak olyanok, amelyek kevésbé zavaróak, vannak, amelyek megőrjítik a környezetet, és olyanok is, amelyek idővel rombolják a kapcsolatainkat, az előmenetelünket. Hogyan lehetne ezektől megszabadulni?

Viszlát, rossz szokások!

A rossz szokásoktól nem annyira nehéz megválni, mint hinnénk, hiszen többségük automatikusan működik, mintha a robotpilóta venné át az irányítást. Mindegyik rossz szokás korábbi rossz vagy rossznak vélt tapasztalatokban gyökeredzik. Akit gyerekkorában a szigorú nevelés folyamatos magyarázkodásra kényszerített, az felnőttként is könnyen beleragad ebbe a viselkedésmintába, és idővel gondolkodás nélkül csinálja. Aztán vannak olyan rossz szokások is, amelyek kifejezetten kellemesek, a neten szörfölgetést mindenki élvezi, ám ha ez a munkától veszi el az időt és rontja a teljesítményt, akkor ideje változtatni rajta. A rossz szokásokat úgy lehet megtörni, ha pozitívra cseréljük őket.

Persze ne áltassuk magunkat, ez nem megy egyik napról a másikra, kell hozzá néhány hónap, hogy az új gondolati minta rögzüljön és aktiválódjon. A kutatók szerint átlagosan 66 napra van szükség, de ez személytől és viselkedéstől függően változhat, lehet, hogy elég 18 nap, de az sem kizárt, hogy valakinek 254 napra lesz szüksége. Ha azt gondolja, hogy ez reménytelen, jusson eszébe, mennyi kellemetlenséget élt át miattuk. A kapcsolataink, a presztízsünk és a karrierünk talán megér ennyi energiabefektetést.

Mindig kell egy terv!

Egy tudatos terv mindig segít az elindulásban. Nem elég azt mondani, hogy na, mától nem netezek órákat, és akkor rögtön sikerülni is fog. A tervben írjuk le részletesen a céljainkat, határozzunk meg mérföldköveket, kövessük nyomon a fejlődésünket. Írjuk össze a tennivalók listáját vagy készítsünk cselekvési programot, emlékeztetőt.

Önfegyelem, hol vesztél el?

Csak folyamatos önellenőrzéssel leszünk képesek megszakítani a rossz szokásokat. Ez azt jelenti, hogy éberen kell figyelni magunkat, és amikor be akar kapcsolni a rossz szokás, erőt kell kifejteni és le kell állítani. Ha nehézséget okoz, akkor emlékeztetnünk kell magunkat, miért akarunk leszokni. De nyugodtan kitehetünk színes matricát az íróasztalunkra, a monitorra, a hűtőszekrényre vagy arra a területre, ahol a rossz szokásunk jelentkezni szokott.

Az önfegyelem folyamatos gyakorlása egyúttal az akaraterőt is fejleszti, így növekszik a motiváció is, amire nagy szükségünk van, hogy leállítsuk a nem megfelelő viselkedést. Fokozatosan erősödik és épül a tudatosságunk. Már az apró sikerek is új kapukat nyitnak meg, ha meg sikerül megszabadulnunk valamelyik rossz szokásunktól, az sem kizárt, hogy másik kettő is eltűnik ebben az önfejlesztő folyamatban.

De mi lesz, ha lázadok?

Magunk ellen a legkönnyebb fellázadni. Ha más üti a fejünket, akkor hajlamosak vagyunk szinte bármit megtenni, de magunkkal szemben szívesen szabotáljuk a változásokat. ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a munkánk, érdemes megvizsgálni, nekünk melyik módszer válik be igazán. Könnyebb-e a gyorsan radikálisat lépni, vagy inkább apró lépésenként haladjunk? Ha a netes szörfözés példájánál maradunk, akkor a teljes tiltás nyilván nem reális. De mondjuk az járható, ha a reggeli irodai kávé mellett elolvassuk a híreket. Ezt limitáljuk 10 percben. Utána legközelebb az ebéd utáni kávénál tegyük meg újra, a következő rövidke pihenőt meg tartogassuk elindulás előttre.

De vannak pszichológusok, akik azt javasolják, legjobb, ha blokkoljuk a hozzáférést munkaidő alatt, vagy úgy helyezzük el az asztalunkat, hogy mindenki lássa a monitort, így kénytelenek leszünk otthonra halasztani a receptek válogatását vagy az árverezést. Ha a pletyka a gyenge pontunk, és már többször keményen ráfáztunk erre, akkor a legjobb, ha kerüljük a pletykaéhes kollégákat, vagy, ha meghallunk valami szóbeszédet valakiről, akkor kezdjük el dicsérni az illetőt, így a többiek is abbahagyják a csámcsogást. A rendszeresen későknek hasznos fél órával előbb kelni, és akár az órát is átállítani 10 perccel korábbra. Előre elkészíteni a holmikat, ruhákat, nem reggel tétovázni a szekrény előtt.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink