Ratatouille
1 adag 284 kcal
Hozzávalók (4 személyre)
4 paradicsom, olívaolaj, só, 1 padlizsán, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 kaliforniai paprika, 1 cukkini, bors, 1 babérlevél, friss kakukkfű, 1 ek. balzsamecet
Elkészítés:
A megmosott paradicsomokat felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és megsózzuk, majd 200 fokos sütőben megsütjük. A felkockázott padlizsánt besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, megdinszteljük rajta a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikákat is. Adunk hozzá egy pici vizet is és pároljuk. Néhány perc múlva hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és a besózott, lecsepegtetett padlizsánt is. Megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezzük a babérlevéllel és a friss kakukkfűvel. Kb. 10 perc főzés után hozzáadjuk a sült paradicsomot is, és ezzel főzzük készre. Ha nem érezzük elég szaftosnak, adhatunk hozzá kevés vizet. A végén még hozzáadjuk a balzsamecetet is, forralunk rajta egyet és kész is. Tálalás előtt ne felejtsük el eltávolítani a babérlevelet és a kakukkfű ágakat.
Őszi almaleves
1 adag 228 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
1,5 l víz, 1 csipet só, 100 g cukor, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 600 g alma, 2 dl főzőtejszín, citromlé
Elkészítése:
A vízbe beletesszük a sót, a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, majd összeforraljuk. 5 perc forralás után átszűrjük, majd az előzőleg megtisztított és felkockázott almát belerakjuk, és 3 perc alatt megfőzzük. Amikor az alma megfőtt, egy részét kiszedjük a léből, és leturmixoljuk. Ezt elkeverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett visszaöntjük a levesbe. Végül citromlével ízesítjük és lehűtve tálaljuk.
Őszi gombapaprikás
1 adag 94 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
1 vöröshagyma, olaj, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 tk. őrölt pirospaprika, 500 g barna csiperkegomba, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 200 ml tejszín
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a darabokra vágott paprikát, ezzel tovább dinszteljük, majd jöhet a kockákra vágott paradicsom. Amikor a zöldségek megdinsztelődtek, hozzáadjuk a pirospaprikát. Ezután beletesszük a kisebb darabokra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy a gomba levet eresszen. 10-15 percig főzzük, amíg a gomba puhulni kezd, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, ha szükséges ízesíthetjük még sóval és borssal. Addig főzzük, amíg a gomba megpuhul, és a tejszín kissé besűrűsödik.
Ez is érdekelhet:
- Sütőtökös pite dietetikusunktól
- Lisztmentes fordított almatorta
- Cukormentes sütőtökös brownie
- Mire használhatod a sütőtököt? Ötletek a krémlevesen túl