A Diéta és Fitnesz szakértője egy ínycsiklandó és egészséges, rostdús édességet ajánl, ami szebbé teheti az őszi napokat.

Süss-főzz sütőtökkel! Sütőtökös pite dietetikusunktól

A sütőtökös pite igazi szezonális finomság, ráadásul gazdag béta-karotinban és rostokban! A sütőtök mellett olyan további őszi klasszikusok kapnak helyet ebben a desszertben, mint az alma, a dió és a fahéj. Cukrot nem tartalmaz, a tészta édességét a datolya biztosítja. A Diéta és Fitnesz szakértője, Kovács Judit dietetikus-szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.

sütőtökös pite

Fotó: Shutterstock

 

Sütőtökös pite

Hozzávalók (8 szelethez):

A tésztához:

120 g teljes kiőrlésű búzaliszt

75 g alma

38 g datolya (aszalt, magozott)

75 g darált dió

1 db tojássárgája

½ db vaníliarúd kikapart magja

½ db citrom lereszelt héja

5 g szódabikarbóna

1 csipet só

1 tk őrölt fahéj

A krémhez:

300 g sütőtök

2 db tojás (M-es méretű)

100 ml rizstejszín

1 csipet só

1 tk őrölt fahéj (őrölt)

½ tk őrölt gyömbér

½ tk őrölt szerecsendió

1 db narancs lereszelt héja

A forma kikenéséhez:

kókuszzsír (kókuszolaj)

 

Elkészítése:

1. Előkészítés: A sütőtököt süssük, majd tisztítsuk meg. Közben a datolyát magozzuk ki, majd áztassuk be egy órára. Kaparjuk ki a vaníliarúd magját.

2. Először a száraz hozzávalókkal kezdünk. Az átszitált lisztet, a darált diót, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat keverjük össze egy tálban. Ha ez megvan, akkor a datolyát és a megpucolt almát pürésítsük aprítógépben, és mehet is a lisztes keverékbe a tojássárgájával együtt.

3. Gyúrjuk össze a tésztát, és minimum egy órát pihentessük hűtőben. Ha eltelt az egy óra, készítsük elő a formát, amit kenjünk ki vékonyan kókuszolajjal.

4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen nyújtsuk két milliméter vékony körlappá. Ez ragadósabb tészta, ezért nyújtás közben folyamatosan figyeljük, hogy ne ragadjon le. Ezt egy tortakenő kés (szaknyelven: alávágókés) segítségével tudjuk a legkönnyebben megtenni. Ha már megfelelő nagyságúra és vékonyságúra nyújtottuk, akkor béleljük ki vele a piteformát, és tegyük vissza a hűtőszekrénybe, amíg a tölteléket összeállítjuk.

5. A töltelék hozzávalóit egy turmixgépben turmixoljuk össze, majd a masszát kenjük a tésztára. Ha maradt tésztánk, csinálhatunk belőle díszítést a pitére. Ha megvagyunk a díszítéssel, 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 30 perc alatt süssük meg a pitét.

Elkészítési idő: 90 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Mivel a sütőtökös pite elkészítése kissé időigényes, érdemes hétvégére időzíteni, vagy a sütőtök sütését akár már előző este elintézni, ugyanis a sütőtökpüré jó pár eláll befőttes üvegben, a hűtőbe téve.

 

Még több sütőtökös recept!

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink